
SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA cz. I
Odmiany winorośli różnią się wieloma czynnikami, podobnie jak produkowane z nich wina. Niektóre szczepy uznawane są za wdzięczne w uprawie, inne zaś przysparzają trudności nawet doświadczonym winiarzom. Co wyróżnia poszczególne gatunki? Jak smakują wina z Barbery, a jak te produkowane z Cabernet Sauvignon? Poznaj najczęściej uprawiane odmiany winorośli i wybierz wino dla siebie.
Albarino
Biała odmiana winorośli, pochodząca z Półwyspu Iberyjskiego. Najważniejsza hiszpańska apelacja Albarino to Rias Baixas. Wina Albarino są świeże, owocowe, o wyraźnym profilu mineralnym i podniesionej kwasowości. Albarino dobrze znosi dojrzewanie. W Portugali najważniejszą apelacją dla Albarino jest Vinho Verde. Odmiana dobrze czuje się w chłodnych klimatach. Poza Portugalią i Hiszpanią, Albarino spotkać można w USA, Nowej Zelandii i Australii.
Barbera
Czerwony, włoski szczep winorośli. Jest to popularna odmiana szczególnie w północnych Włoszech. Młoda Barbera jest świeża i owocowa. Wyższej klasy trunek jest gęsty, potężny, mocny. Wina Barbera wyróżniają się kwasowością, niskim poziomem tanin i dominacją aromatów wiśni. Odmiana uprawiana jest również w innych częściach świata np. w Kalifornii, w Argentynie, w Australii.
Cabernet Franc
Jeden z najstarszych francuskich, czerwonych szczepów. Cabernet Franc daje wina lekkie, świeże i mniej taniczne. Na palecie wyczuwalne są akcenty liściaste i ziołowe. Odmiana jest również świetnym uzupełnieniem blendów. Cabernet Franc można spotkać w Dolinie Loary, w Bordeaux, a także na Węgrzech, w Chile czy w Argentynie.
Cabernet Sauvignon
Pochodzi z francuskiego Południowego Zachodu. Odmiana doceniana jest za wysoki poziom tanin, wysoką kwasowość, długowieczność. Najlepsze Cabernety pochodzą z Chile, Kalifornii i Australii. Szczep często łączony jest z innymi gatunkami np. Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot, Malbec.
Chardonnay
Pochodzi z Burgundii. Biały szczep, obecny jest w niemal każdym regionie winiarskiego świata. Chardonnay doskonale adaptuje się do różnych warunków klimatycznych. Wina cenione są za aromaty zielonych jabłek i kwaśnych cytrusów. Chardonnay z cieplejszych regionów ma bogatsze aromaty egzotycznych owoców, pełne ciało i nieco wyższy poziom alkoholu. Duży wpływ na bukiet Chardonnay ma fakt wykorzystania w procesie winifikacji beczki. Dębina przydaje akordów maślanych, orzechowych i waniliowych.
Chenin Blanc
Odmiana wywodząca się z Dolin Loary. Daje rześkie wina, o różnych poziomach słodyczy. Niektóre pozycje mają duży potencjał starzenia. W klasycznym Chenin Blanc dostrzegalne są aromaty jabłek, trawy. Chenin Blanc jest jednym z ważniejszych składników lekkich loarskich win musujących.
Grenache
Stara odmiana pochodząca prawdopodobnie z hiszpańskiej Aragonii. Lubi słońce i wysokie temperatury. Wina z Grenache są aromatyczne, soczyste, dojrzałe, umiarkowanie kwasowe. W Hiszpanii uprawia się ten szczep praktycznie w każdym regionie winiarskim. Garnacha spotkać można również w Nowym Świecie.
Gewurztraminer
Biały szczep dający wina o pełnym ciele, wysokim poziomie alkoholu, intensywnych aromatach i dobrze zbalansowanym poziomie kwasowości. Odmianę uprawia się we Francji, we Włoszech, w Hiszpanii, a także w Nowym Świecie np. Chile, Nowej Zelandii.
Gruner Veltliner
Biała odmiana winorośli, uprawiana głównie w Austrii. Rośnie niemal w każdym regionie winiarskim tego kraju i wznosi na wyżyny austriackie wina. Gruner Veltliner daje wina świeże, cytrusowe, ziołowe, w których wyczuwalny jest zapach białego pieprzu.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
