
SZCZEPY, Z KTÓRYCH POWSTAJĄ DOSKONAŁE WINA cz.II
Jak świat długi i szeroki, tak wiele odmian winorośl spotkać można w różnych regionach winiarskich. Różnią się one kolorem, wielkością – liści i owoców, zdolnościami adaptacyjnymi oraz wieloma innymi czynnikami. Z których szczepów powstają najlepsze wina? Jakie odmiany są bardziej odporne, a które dają wina o wyraźnie kwiatowych nutach? Poznaj bliżej najważniejsze winorośla, z których produkowane są doskonałe wina.
Malbec
Czerwona odmiana pochodząca najprawdopodobniej z francuskiego Południowego Zachodu. Daje wina o przyjemnym aromacie ciemnych owoców i fiołków. Malbec jest częstym składnikiem bordoskich blendów. Malbecki z Doliny Loary są delikatne i owocowe. Argentyński Malbec ma głębszą barwę i intensywniejszy aromat. Szczep znany jest z tego, że dobrze znosi chłodniejszy klimat. Wino z tej odmiany dobrze znosi leżakowanie.
Merlot
Szczep pochodzi prawdopodobnie z Bordeaux. Jest to czerwona odmiana, dająca wina o krótkim potencjale leżakowania. Wina Merlot są intensywne, słodkawe, mają niską kwasowość i aromat suszonych ziół oraz karmelu i śliwek. Merlot to dobry kompan innych szczepów np. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon czy Sangiovese. Co ciekawe – wino ze szczepu Merlot było winem z tytułem najdroższego wina świata.
Montepulciano
Włoska odmiana, uprawiana głównie w regionie Abruzji, Marche i Molise. Szczep daje wina o niskiej kwasowości i intensywnym, soczystym, owocowym aromacie. Trunki mają wysoki potencjał starzenia. Doświadczone podniebienie wyczuje w bukiecie Montepulciano akordy czerwonych śliwek, wiśni, jeżyn i czereśni. Poza Italią, Montepulciano uprawia się w USA. Nowej Zelandii i Australii.
Nebbiolo
Jeden z najważniejszych włoskich szczepów. Powstają z niego wysokiej klasy, czerwone wina. Nebbiolo ma bogaty profil aromatyczny i wysoki poziom tanin. To odmiana o skórce bogatej w garbniki. Szczep nie jest łatwy w uprawie. Kwitnie jako pierwszy i jako ostatni nabiera gotowości do zbiorów. Ma dobry potencjał starzenia. Uprawy Nebbiolo znajdują się również w Meksyku, Argentynie, USA i Australii.
Pinot Gris
Bardzo uniwersalna odmiana, która daje różnorodne wina. W zależności od metody uprawy i winifikacji, styl wina jest zmienny. Pinot Gris to trunki wyraziste, treściwe, wyraźnie kwasowe i owocowe. Wino dobrze dobrze łączy się z jedzeniem i pasuje niemal do każdego dania. Uprawy Pinot Gris znajdują się w Alzacji, na Węgrzech, w Nowej Zelandii oraz w USA.
Pinot Noir
Bardzo wymagający szczep, który wywodzi się z Burgundii. Daje wina finezyjne, pełne aromatów wiśni, malin i innych czerwonych owoców. Najlepsze Pinot Noir powstają w Burgundii. W Szampanii jest to ważny składnik białych i różowych win musujących. Warto spróbować włoskiego, nowozelandzkiego i argentyńskiego Pinot Noir.
Primitivo
Znana odmiana pochodząca z Chorwacji. Rośnie na całym świecie. Daje wina solidnie zbudowane, owocowe, o dosyć wysokim poziomie alkoholu. Na palecie dominują akordy czerwonych i czarnych owoców. Większość włoskich Primitivo produkuje się w Apulii. W Kalifornii Primitivo nosi nazwę Zinfandel. Trunki z tego szczepu to klasyczna propozycja na różne okazje.
Riesling
Niemiecka, biała odmiana winorośli, która daje wina o różnych poziomach słodyczy i dosyć długim potencjale starzenia. Wino Riesling wyróżnia się rozmaitością smaków i aromatów, niskim poziomem alkoholu, wysoką kwasowością i bogatą strukturą. W zależności od kraju i metod winifikacji, aromaty Rieslinga mogą być bardziej owocowe lub kwiatowe. Najwięcej wina Riesling powstaje w Niemczech.
Syrah
Szczep pochodzi z Północnego Rodanu. Wyróżnia się gładkimi taninami, umiarkowaną kwasowością, aromatem czarnych owoców, lukrecji, pieprzu i skóry, a także akcentami gorzkiej czekolady. Nazwa wywodzi się od pochodzenia szczepu – z regionu Szirazu w Iranie. Wino produkowane jest na całym świecie.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
