SZKŁO I WINO
Szczepy

SZKŁO I WINO

Aby we właściwy sposób degustować wino i cieszyć się jego wszystkimi walorami, niezbędne jest odpowiednie szkło. Mowa tu przede wszystkim o kieliszkach czy karafkach, które sprawdzą się w przypadku dobrych jakościowo, starszych trunków wymagających dekantacji. Szkło jest bardzo ważne – dzięki niemu odbiór smaku, aromatu czy nawet koloru alkoholu, jest pełniejszy. Zobacz, jakie rodzaje szkła warto mieć, aby przeprowadzić udaną degustację, a które jest niezbędne dla doświadczonych miłośników wina. Jak poprawnie serwować wino czerwone, białe, musujące?

Kieliszki do czerwonego wina

Ten rodzaj szkła jest nieco większy od kieliszków dedykowanych do trunków białych. Wino czerwone potrzebuje bowiem więcej powietrza. Kieliszek do czerwonego wina ma kształt tulipana z lekko zwężonym rantem i krótką nóżką. Jest to bardzo uniwersalne szkło, ponieważ można w nim serwować również trunki musujące np. cavę lub prosecco. Oczywiście kieliszki do różnych gatunków win, mogą prezentować się odmiennie. Odrobinę inaczej wygląda szkło do bordeaux czy burgunda lub chianti. Kieliszki mają również inną objętość, grubość, a niekiedy również kolor. Warto jednak stawiać na takie wykonane z transparentnego szkła, które umożliwia pełen odbiór barwy trunku.

Kieliszki do białego wina

Szkło do wina białego jest nieco mniejsze od tego, w którym serwuje się wino czerwone. Wynika to z faktu, iż wino białe ma bardziej delikatne aromaty i ważne, aby nie uciekły one zbyt szybko, z zza szerokiego kieliszka. Kieliszek do wina białego jest wyposażony w wyższą nóżkę – trunek ten degustuje się w niższej temperaturze niż wino czerwone, dlatego istotne jest, aby nie trzymać w dłoni górnej części kieliszka – ogrzewa się w ten sposób alkohol umieszczony w szkle. Rant w kieliszku do wina białego może być również bardziej rozchylony niż w przypadku szkła do wina czerwonego.

Uniwersalny kieliszek

Znawcy tematu podkreślają, iż najbardziej uniwersalnym kieliszkiem do wina czerwonego jest ten dedykowany do bordeaux. Jest to bardzo elegancki, prosty i praktyczny kieliszek, w którym można podać różne rodzaje win – młode, starsze, orzeźwiające, pełne, musujące. Do wina białego w kategorii „uniwersalne szkło” wygrywa kieliszek do rieslinga czy sauvignon blanc. Jest to dobry wybór również do trunków różowych.

Karafka

Niektóre szlachetne i starsze wina – przede wszystkim czerwone, potrzebują dekantacji, czyli napowietrzenia. Trunki te zyskują bowiem po „odetchnięciu”. Dekantacja polega na zlaniu wina znad osadu, który na przestrzeni lat może wytrącić się w winie. Osad, który mógłby przypadkowo trafić do kieliszka, zdecydowanie przeszkadzałby w przyjemnej degustacji. Planując degustację starszego, wykwintnego trunku, należy postępować zgodnie z poszczególnymi etapami:

  • butelkę z trunkiem, który zamierzasz degustować ustaw w pozycji pionowej – osad opadnie wówczas na dno;
  • w takiej pozycji butelka powinna stać co najmniej kilkanaście godzin;
  • butelkę należy odkorkować i zlać wino bardzo powoli do karafki, zwanej również dekanterem;
  • podczas przelewania, dobrze jest obserwować butelkę pod światłem, aby zaprzestać przelewania, w momencie gdy napitek zbliża się do osadu.

Dekantacja

Karafka do dekantacji, nazywana bywa również dekanterem. Jest to naczynie o dowolnym kształcie, jednak musi być zdecydowanie szersze u podstawy. Idealna karafka powinna być również pękata – tak, aby wino miało dosyć duży kontakt z powietrzem. Sam termin „dekantacja” to pojęcie chemiczne, które polega na zlewaniu cieczy znad osadu. W odniesieniu do wina oznacza ono, nie tylko zlewanie znad osadu, ale również napowietrzenie.

Na co jeszcze zwrócić uwagę, wybierając szkło do wina?

Wybierając kieliszki do wina, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów:

  • objętość szkła;
  • jakość wykonania kieliszka;
  • wygodę użytkowania i funkcjonalność.

W domu oprócz klasycznych kieliszków do trunków białych i czerwonych, warto mieć również wysokie i smukłe kieliszki przeznaczone do szampana. To szkło na specjalne okazje, podobnie jak francuski trunek. Miłośnicy szlachetnego pinot noir nie obędą się bez pękatego, dużego i wyjątkowego kieliszka, w którym degustacja będzie swoistą przyjemnością.

Serwowanie wina

Degustacja wina powinna skupiać się nie tylko na odpowiednim dopasowaniu rodzaju trunku do szkła, w którym jest ono podawane, ale również na właściwej temperaturze serwowanego alkoholu. Wina białe należy smakować w niższej temperaturze niż wina czerwone. Dla białych trunków rekomendowana temperatura wynosi 8-12 stopni, a czerwonych 14-18 stopni.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania SZKŁO I WINO została wyłączona