
TANNAT – ODMIANA WINOROŚLI O TANICZNYM CHARAKTERZE
Tannat narodził się w południowo-zachodniej Francji – w okolicach miasteczka Madiran. Pierwsze wzmianki o odmianie pochodzą z II połowy XVIII wieku. Tannat jest dominującą odmianą winorośli w apelacji Madiran AOC. W Urugwaju szczep Tannat nazywany jest Harriague. Co warto wiedzieć o odmianie? Jakie wina są z niej produkowane?
Tannat i mikroutlenianie
Trunki, które produkowane są z odmiany Tannat wyróżniają się przepiękną, intensywną i głęboką barwą, a także sporą kwasowością i dużą zawartością garbników. Są to wina dobrze zbudowane o wysokim potencjale starzenia. Młode wina tannat cieszą się uznaniem wśród szerokiego grona konsumentów. W Madiran – ojczyźnie Tannata, niejaki Patrick Ducournau rozpoczął w 1991 roku eksperymenty z mikroutlenianiem. Technika mikroutleniania polega na przepuszczaniu przez zbiornik z winem, małych ilości tlenu, dzięki czemu taniny ulegają złagodzeniu, a wino szybciej dojrzewa. Takie trunki są przyjemne w odbiorze.
Apelacja
Reguły apelacyjne obowiązujące w Madiran AOC jasno wskazują, iż Tannat musi stanowić około 50-80% blendu, a w Saint-Mont AOC minimum 60% kupażu. Tannat najczęściej łączony jest z Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc lub Merlotem czy Pinot Noir.
Wino tannat i jego wpływ na zdrowie
Tannat bogaty jest w procyjanidyny – oligomery epikatechiny i katechiny. Umiarkowana konsumpcja tego rodzaju trunku, w połączeniu z dietą bogatą w warzywa czy oliwy z oliwek, ma zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Oczywiście nie bez znaczenia jest wiek, płeć, metabolizm czy inne czynniki zmienne, ale doniesienia na temat wpływu wina na organizm człowieka powinny być znane miłośnikom tego rodzaju trunków.
Paleta aromatyczno-smakowa
Wina z odmiany Tannat wyróżniają się następującymi elementami:
- wysoką tanicznością;
- kwasowością;
- rustykalnymi aromatami;
- intensywnym, nasyconym kolorem.
Food pairing
Trunki tannat pasują do ciężkich, tłustych potraw bazujących na mięsie. Tannat dopełni wolno gotowany gulasz z mięsem i fasolą czy konfitowaną kaczką. Ten rodzaj alkoholu pasuje do pikantnych kiełbasek, salami, moussaki czy serów pleśniowych.
Godne polecenia
Tannat to doskonałe wino, które zadowoli nawet bardziej wymagające podniebienia. Jego wyjątkowa paleta aromatyczno-smakowa stanowi prawdziwą ucztę dla zmysłów. Jest to trunek dla koneserów oraz miłośników tanicznych ekspresji. Jeśli Tannat nie stanowi dla Ciebie już tajemnicy, spróbuj win z odmian np. Malbec, Tempranillio czy Syrah.
Marques de Caceres Costanilla Rosado 2019
Targa Tempranillo Semi Sweet
Alpasion Whatabout Me? Malbec 2020
La Galope Malbec
Dona Dominga Syrah 2020
Luma Syrah IGT
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

