
TOSKAŃSKIE WINA
Toskania to jeden z 20 regionów we Włoszech, położony w środkowej Italii. Powstają tam smaczne wina, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. W Toskanii produkowane są wina białe, różowe i czerwone. Jaki trunek wybrać? Dlaczego warto spróbować włoskich specjałów z winogron?
Szczepy
Najważniejszym szczepem w Toskanii jest sangiovese. Jest to szczep późno dojrzewający, o naturalnej, jasnej, rubinowej barwie. Wina produkowane z tego szczepu wyróżniają się akcentami wiśni, czereśni i jeżyn, a także dużą kwasowością i mocnymi garbnikami. Sangiovese nadaje się do długiego leżakowania. Co ciekawe – powstaje z niego również wiele lekkich, różowych win. Szczep sangiovese znany jest pod różnymi nazwami, w zależności od regionu np. w Vino Nobile – prugnolo gentile, w Montalcino – brunello, na wybrzeżu – morellino.
Jak wzmacniany jest charakter toskańskiego sangiovese?
Długowieczność sangiovese podkręcana jest przez proces starzenia w dużych beczkach z dębu bałkańskiego botti. Od lat 70 ubiegłego wieku stosuje się również małe baryłki z dębu francuskiego barriques lub tonneaux. Ostrą kwasowość sangiovese zmiękcza się dodatkiem innych odmian np. malvasia nera, colorino, canaiolo nero czy ciliegiolo.
Chianti
Jedno z najbardziej rozpoznawalnych win z Toskanii. Chianti produkowane jest na wzgórzach między Florencją a Sieną. Trunek składa się w 70% z sangiovese. Kolejnym winem wytwarzanym na bazie sangiovese jest vino nobile di Montepulciano. Za najlepsze wino toskańskie uważa się brunello di Montalcino.
Supertoskany
Jest to termin używany w odniesieniu do win najwyższej jakości, wykorzystywany przez producentów win, którzy rezygnują z apelacji kontrolowanego pochodzenia (DOC/DOCG), aby mieć większą swobodę w komponowaniu trunków. Wśród supertoskanów wyróżnia się:
- Wina złożone ze 100% sangiovese.
- Wina oparte na cabernet sauvignon.
Wielu winiarzy butelkuje swoje wina pod nazwą „IGT Toscana”. To zjawisko swoistej deklasacji upowszechniło się również w innych rejonach Włoch.
Jak wybrać dobre toskańskie wino?
Poszukując dobrego wina z Toskanii, warto skupić uwagę na wymienionych pozycjach:
- morellino di Scansano;
- montecucco;
- chianti colli senesi;
- rosso di Montalcino;
- vernaccia di San Gimignano.
Rocznik
Za najlepsze roczniki z Toskanii, uważa się trunku wyprodukowane w 2011, 2009, 2007, 2003 i 1997 roku. Wina, które powstały w 2010, 2008, 2005 i 1998 mają wysoką kwasowość, a ekspresje z 2006, 2004, 2001 i 1999 wykazują najlepszy potencjał starzenia oraz mocą strukturę.
Food pairing
Toskańskie wina pasują do wielu potraw. Udane duety tworzą z wołowiną, dziczyzną oraz makaronami czy zapiekankami. Ekspresje o mocno garbnikowym charakterze komponują się z daniami z dzika. Do słodkich trunków odpowiedni będzie deser, na bazie herbatników czy migdałowych ciasteczek. Lekkie wino można podać z grzybami.
Wina z Toskanii na prezent
Alkohol wytwarzany z toskańskich winogron to doskonały pomysł na prezent. Butelka Piccini Chianti 2010 na pewno ucieszy obdarowanego, a Mastrojanni Rosso di Montalcino 2006 zachęci do dalszej przygody z Toskańskimi formułami.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/