TOSKAŃSKIE WINA
Szczepy,  Wino od podstaw

TOSKAŃSKIE WINA

Toskania to jeden z 20 regionów we Włoszech, położony w środkowej Italii. Powstają tam smaczne wina, które uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. W Toskanii produkowane są wina białe, różowe i czerwone. Jaki trunek wybrać? Dlaczego warto spróbować włoskich specjałów z winogron?

Szczepy

Najważniejszym szczepem w Toskanii jest sangiovese. Jest to szczep późno dojrzewający, o naturalnej, jasnej, rubinowej barwie. Wina produkowane z tego szczepu wyróżniają się akcentami wiśni, czereśni i jeżyn, a także dużą kwasowością i mocnymi garbnikami. Sangiovese nadaje się do długiego leżakowania. Co ciekawe – powstaje z niego również wiele lekkich, różowych win. Szczep sangiovese znany jest pod różnymi nazwami, w zależności od regionu np. w Vino Nobile – prugnolo gentile, w Montalcino – brunello, na wybrzeżu – morellino.

Jak wzmacniany jest charakter toskańskiego sangiovese?

Długowieczność sangiovese podkręcana jest przez proces starzenia w dużych beczkach z dębu bałkańskiego botti. Od lat 70 ubiegłego wieku stosuje się również małe baryłki z dębu francuskiego barriques lub tonneaux. Ostrą kwasowość sangiovese zmiękcza się dodatkiem innych odmian np. malvasia nera, colorino, canaiolo nero czy ciliegiolo.

Chianti

Jedno z najbardziej rozpoznawalnych win z Toskanii. Chianti produkowane jest na wzgórzach między Florencją a Sieną. Trunek składa się w 70% z sangiovese. Kolejnym winem wytwarzanym na bazie sangiovese jest vino nobile di Montepulciano. Za najlepsze wino toskańskie uważa się brunello di Montalcino.

Supertoskany

Jest to termin używany w odniesieniu do win najwyższej jakości, wykorzystywany przez producentów win, którzy rezygnują z apelacji kontrolowanego pochodzenia (DOC/DOCG), aby mieć większą swobodę w komponowaniu trunków. Wśród supertoskanów wyróżnia się:

  • Wina złożone ze 100% sangiovese.
  • Wina oparte na cabernet sauvignon.

Wielu winiarzy butelkuje swoje wina pod nazwą „IGT Toscana”. To zjawisko swoistej deklasacji upowszechniło się również w innych rejonach Włoch.

Jak wybrać dobre toskańskie wino?

Poszukując dobrego wina z Toskanii, warto skupić uwagę na wymienionych pozycjach:

  • morellino di Scansano;
  • montecucco;
  • chianti colli senesi;
  • rosso di Montalcino;
  • vernaccia di San Gimignano.

Rocznik

Za najlepsze roczniki z Toskanii, uważa się trunku wyprodukowane w 2011, 2009, 2007, 2003 i 1997 roku. Wina, które powstały w 2010, 2008, 2005 i 1998 mają wysoką kwasowość, a ekspresje z 2006, 2004, 2001 i 1999 wykazują najlepszy potencjał starzenia oraz mocą strukturę.

Food pairing

Toskańskie wina pasują do wielu potraw. Udane duety tworzą z wołowiną, dziczyzną oraz makaronami czy zapiekankami. Ekspresje o mocno garbnikowym charakterze komponują się z daniami z dzika. Do słodkich trunków odpowiedni będzie deser, na bazie herbatników czy migdałowych ciasteczek. Lekkie wino można podać z grzybami.

Wina z Toskanii na prezent

Alkohol wytwarzany z toskańskich winogron to doskonały pomysł na prezent. Butelka Piccini Chianti 2010 na pewno ucieszy obdarowanego, a Mastrojanni Rosso di Montalcino 2006 zachęci do dalszej przygody z Toskańskimi formułami.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania TOSKAŃSKIE WINA została wyłączona