TOURIGA NACIONAL – CO WARTO WIEDZIEĆ O ODMIANIE Z PORTUGALII?
Touriga Nacional to jedna z najbardziej szlachetnych odmian pochodzących z Portugalii. Wywodzący się z Dao szczep o malutkich owocach, cieszy się ogromnym uznaniem i popularnością. Jest to czerwona odmiana winorośli, z której wytwarzanych jest wiele portugalskich win – w tym również win Porto. Co warto wiedzieć o Touriga Nacional? Które wina z tej odmiany, to obowiązkowe pozycje do degustacji? Czym wyróżnia się portugalski szczep?
Historia odmiany
Początki odmiany Touriga Nacional datuje się na wiek XIII. To właśnie w regionie Dao, zaczyna się historia tej niezwykłej odmiany winorośli. Jest to jeden z najstarszych i najlepszych regionów winiarskich, w którym powstają wybitne czerwone wina. Według podań szczep ten uprawiano jeszcze przed naszą erą, a w XIX wieku prawie cały obszar Portugali pokryty był Touriga Nacional. Owoce wykorzystywane były głównie do tworzenia win Douro czy Bordeaux. W 1986 roku nastąpił kryzys popularności Touriga Nacional. Swój renesans winorośl zawdzięcza badaniom botanicznym, a także wprowadzeniu uprawy na wysoką skalę
Ogólne informacje
Odmiana pochodzi z regionu Dao – położonego w północnej części Portugalii. Winorośl wytwarza dużo liści, ale same kiście winogron są niewielkie. Owoce również są małe, przez co plony, które daje winorośl, są jednymi z najniższych ze wszystkich odmian w Portugalii. Jagody pokryte są grubą skórką, dzięki czemu odmiana jest bardzo odporna na zmiany temperatury oraz choroby. Co ciekawe – wiele osób prównuje Tourigę Nacional z Cabernet Sauvignon, z uwagi na ciało, kwasowość oraz taninę.
Obszary uprawy
Winorośl Touriga Nacional uprawiana jest praktycznie na terenie całej Portugalii. Główne nasadzenia znajdują się w Dao i Douro. Poza krajem pochodzenia, szczep rośnie w Australii, Kalifornii i w Południowej Afryce. Warto wiedzieć, iż przed plagą filoksery, w Portugalii znajdowało się jeszcze więcej nasadzeń Touriga Nacional.
Paleta aromatyczno-smakowa
Wina z Touriga Nacional wyróżniają się nutami ciemnych owoców, obok których pojawiają się akordy ziół, przypraw, runa leśnego. Trunki wytwarzane z tej odmiany dobrze znoszą dojrzewanie w beczce. Wino Touriga Nacional jest mocne, dobrze zbudowane, o wyróżniających się taninach.
Wina
Quinta de Ventozelo Touriga Nacional Douro DOC 2018
Wino o bardzo wyrazistym aromacie ciemnych owoców, takich jak jeżyny, maliny, jagody. W ustach ekspresja jest gładka, jedwabista, lekko maślana, soczysta. Jest to produkt od jednego z największych producentów w regionie – zdecydowanie warty degustacji.
Taboadella 1255 Touriga Nacional Reserva Dao DOC 2020
Wino o wyraźnych podwędzanych tonach, z nutą kawy. Na palecie wiśnie, jagody, kwiaty oraz zioła. W ustach dobrze zbudowane, lekko kwasowe, taninowe, świeże. Trunek o bardzo dobrej koncentracji smaków i aromatów. Ekspresja z Dao, którą należy spróbować.
Graham’s Fine Ruby Port
W skład formuły wchodzą mocno owocowe wina, które uwodzą rześką owocowością. W ustach pełne owoców, mięsiste i kompletne. Ekspresja pochodząca z doliny Douro, oprócz Touriga Nacional, został wyprodukowana z odmian, takich jak Tinta Barroca, Tinta Roriz czy Touriga Francesa. Portugalskie wino wzmacniane, które dobrze komponuje się z różnymi potrawami.
Degustacja
Wina z odmiany Touriga Nacional bardzo dobrze łączą się z jedzeniem. Czerwony wytrawny trunek pasuje do wykwintnych dań, bazujących na mięsie np. jagnięcinie, wołowinie lub dziczyźnie. Słodką ekspresję można podać w duecie z deserem – lodami, ciastem, owocami lub czekoladą.
Temperatura serwowania
Czerwone, wytrawne wino – młode, lekkie i owocowe, powinno być degustowane w temperaturze 12-16 stopni Celsjusza. Bardziej wyrazista ekspresja, znacznie lepiej smakuje podana w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza. Wino porto zaś należy degustować w temperaturze 17-18 stopni Celsjusza.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

