WINA Z FRANCJI, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!
Szczepy

WINA Z FRANCJI, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!

Wina francuskie cieszą się uznaniem na całym świecie. Są to trunki smaczne, różnorodne, bogate i doskonałe! Winiarstwo we Francji znajduje się na bardzo wysokim poziomie. Jakich pozycji obowiązkowo powinieneś spróbować? Które wina pozwolą Ci odkryć bogactwo francuskich winnic?

Historia francuskich winnic

Winnice znajdują się w wielu regionach Francji, które słyną z doskonałych gleb, fantastycznych warunków klimatycznych oraz tradycji, pasji i wiedzy, osób tworzących wina. Pierwsze winorośle zostały sprowadzone na obszary dzisiejszej Francji już w czasach starożytnych. Rzymianie rozwinęli uprawę na ogromną skalę, rozprzestrzeniając winorośla na wszystkie obszary swojego imperium – również na tereny francuskie. Starożytna, rzymiańska tradycja stopniowo kształtowała krajobraz współczesnej winiarskiej Francji. Różne regiony, takie jak Dolina Loary i Rodanu, Bordeaux, Burgundia i Szampania, z czasem wypracowały własne, unikalne style i metody produkcji.

Z czego słyną poszczególne regiony?

Każdy region we Francji wyróżnia się czymś innym. Bordeaux słynie z produkcji win czerwonych, które powstają z odmian takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Burgundia zaś znana jest z win białych, które produkowane są najczęściej ze szczepu Chardonnay. Dolina Loary to dom win białych, a Szampania – musujących. Rodan wyróżnia się mocnymi, czerwonymi trunkami.

Szczepy

Francuskie trunki powstają z różnych odmian, które fantastycznie odnajdują się w europejskim klimacie. Niektóre regiony słyną z poszczególnych szczepów, które dominują ilością upraw na danym obszarze.

Cabernet Sauvignon

Odmiana o wyrazistym aromacie i smaku. Jeden z najważniejszych szczepów w regionie Bordeaux. Wino z tej odmiany wyróżnia się głębokim, ciemnoczerwonym kolorem i złożonym smakiem. Na palecie aromat czarnej porzeczki i wiśni. Bardzo charakterystyczna ekspresja, która ma zwolenników na całym świecie.

Chateau Guillebot Plaisance Bordeaux Rouge

Merlot

Szczep uprawiany w Bordeaux, ale również w innych regionach Francji. Wina z Merlota są miękkie, pełne, wypełnione nutami śliwek, czekolady i czereśni. Merlot daje eleganckie, uniwersalne i przyjemne w degustacji trunki.

Chateau du Tertre Margaux

Chardonnay

Bardzo popularny szczep, którego najwięcej upraw znajduje się w Burgundii. Tworzy wina białe, złożone, eleganckie. Na podniebieniu można się spodziewać nut jabłek, gruszek, cytrusów, miodu. W Szampanii jest jednym z trzech głównych odmian, używanych do produkcji szampana.

Chablis 2018 Domaine Passy Le Clou AOP

Pinot Noir

Daje wina czerwone, o wyrafinowanym smaku i subtelnym aromacie. W Burgundii z Pinot Noir produkowane są wina o różnej intensywności koloru oraz smaku. Na palecie aromatyczno-smakowej akordy skóry, trufli, przypraw, czerwonych owoców.

Lucien Albrecht Weid Pinot Noir Alsace 2015

Syrah

Szczep dający ciemne wina, o mocnym smaku i aromacie. W Dolinie Rodanu tworzy wina o wyrazistych nutach czarnych owoców, czekolady, pieprzu i dymu. Z Syrah powstają wina uznane na całym świecie, takie jak Cote-Rotie i Hermitage.

Rivera Bistro AOP Provence Red

Wine pairing

Wina francuskie są nieodłącznym elementem kuchni francuskiej. Trunki produkowane we Francji doskonale podkreślają smak i aromat dań, typowych dla tego regionu Europy. W zależności od rodzaju ekspresji, odpowiednie będzie połączenie:

  • Szampan sprawdza się jako aperitif. Pasuje również do dań rybnych i owoców morza.
  • Wina czerwone komponują się z potrawami na bazie mięsa, takiego jak steki.
  • Wina białe genialnie akompaniują delikatnym rybom, owocom morza, sałatkom.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINA Z FRANCJI, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ! została wyłączona