
WINA Z FRANCJI, KTÓRE MUSISZ SPRÓBOWAĆ!
Wina francuskie cieszą się uznaniem na całym świecie. Są to trunki smaczne, różnorodne, bogate i doskonałe! Winiarstwo we Francji znajduje się na bardzo wysokim poziomie. Jakich pozycji obowiązkowo powinieneś spróbować? Które wina pozwolą Ci odkryć bogactwo francuskich winnic?
Historia francuskich winnic
Winnice znajdują się w wielu regionach Francji, które słyną z doskonałych gleb, fantastycznych warunków klimatycznych oraz tradycji, pasji i wiedzy, osób tworzących wina. Pierwsze winorośle zostały sprowadzone na obszary dzisiejszej Francji już w czasach starożytnych. Rzymianie rozwinęli uprawę na ogromną skalę, rozprzestrzeniając winorośla na wszystkie obszary swojego imperium – również na tereny francuskie. Starożytna, rzymiańska tradycja stopniowo kształtowała krajobraz współczesnej winiarskiej Francji. Różne regiony, takie jak Dolina Loary i Rodanu, Bordeaux, Burgundia i Szampania, z czasem wypracowały własne, unikalne style i metody produkcji.
Z czego słyną poszczególne regiony?
Każdy region we Francji wyróżnia się czymś innym. Bordeaux słynie z produkcji win czerwonych, które powstają z odmian takich jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Burgundia zaś znana jest z win białych, które produkowane są najczęściej ze szczepu Chardonnay. Dolina Loary to dom win białych, a Szampania – musujących. Rodan wyróżnia się mocnymi, czerwonymi trunkami.
Szczepy
Francuskie trunki powstają z różnych odmian, które fantastycznie odnajdują się w europejskim klimacie. Niektóre regiony słyną z poszczególnych szczepów, które dominują ilością upraw na danym obszarze.
Cabernet Sauvignon
Odmiana o wyrazistym aromacie i smaku. Jeden z najważniejszych szczepów w regionie Bordeaux. Wino z tej odmiany wyróżnia się głębokim, ciemnoczerwonym kolorem i złożonym smakiem. Na palecie aromat czarnej porzeczki i wiśni. Bardzo charakterystyczna ekspresja, która ma zwolenników na całym świecie.
Chateau Guillebot Plaisance Bordeaux Rouge
Merlot
Szczep uprawiany w Bordeaux, ale również w innych regionach Francji. Wina z Merlota są miękkie, pełne, wypełnione nutami śliwek, czekolady i czereśni. Merlot daje eleganckie, uniwersalne i przyjemne w degustacji trunki.
Chardonnay
Bardzo popularny szczep, którego najwięcej upraw znajduje się w Burgundii. Tworzy wina białe, złożone, eleganckie. Na podniebieniu można się spodziewać nut jabłek, gruszek, cytrusów, miodu. W Szampanii jest jednym z trzech głównych odmian, używanych do produkcji szampana.
Chablis 2018 Domaine Passy Le Clou AOP
Pinot Noir
Daje wina czerwone, o wyrafinowanym smaku i subtelnym aromacie. W Burgundii z Pinot Noir produkowane są wina o różnej intensywności koloru oraz smaku. Na palecie aromatyczno-smakowej akordy skóry, trufli, przypraw, czerwonych owoców.
Lucien Albrecht Weid Pinot Noir Alsace 2015
Syrah
Szczep dający ciemne wina, o mocnym smaku i aromacie. W Dolinie Rodanu tworzy wina o wyrazistych nutach czarnych owoców, czekolady, pieprzu i dymu. Z Syrah powstają wina uznane na całym świecie, takie jak Cote-Rotie i Hermitage.
Rivera Bistro AOP Provence Red
Wine pairing
Wina francuskie są nieodłącznym elementem kuchni francuskiej. Trunki produkowane we Francji doskonale podkreślają smak i aromat dań, typowych dla tego regionu Europy. W zależności od rodzaju ekspresji, odpowiednie będzie połączenie:
- Szampan sprawdza się jako aperitif. Pasuje również do dań rybnych i owoców morza.
- Wina czerwone komponują się z potrawami na bazie mięsa, takiego jak steki.
- Wina białe genialnie akompaniują delikatnym rybom, owocom morza, sałatkom.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
