WINA Z GRUZJI
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

WINA Z GRUZJI

Gruzja to ciekawy, różnorodny i temperamentny kraj. Kolebka światowego winiarstwa oraz ojczyzna pysznych trunków. Historia wytwarzania alkoholu z winogron rozpoczyna się w tym miejscu od amfor, które służyły do wyrobu wina od dziejów. Za prototyp amfor uznaje się gliniane dzbany, które odnajdywano w neolitycznych osiedlach na południowych obszarach Gruzji. Czym charakteryzują się gruzińskie wina? Jakie są najpopularniejsze szczepy i regiony winiarskie w Gruzji?

Amfora

Prehistoryczne naczynie wykorzystywane do produkcji i przechowywania wina. To właśnie w

amforze odnaleziono najstarsze znane na świecie pozostałości alkoholu z winogron datowane na

VI tysiąclecie p.n.e. Sole kwasu winnego, czyli tak zwany kamień winny są dowodem na to, że już 8

tysięcy lat temu na terenach obecnej Gruzji uprawiano krzewy winorośli, a następnie z owoców

wytwarzano alkohol. Są to bez wątpienia najstarsze ślady produkcji wina na świecie.

Znaleziska archeologiczne

Oprócz amfor w Gruzji odnaleziono pestki winogron pochodzące z tego samego okresu, co gliniane

dzbany. Wymienione znaleziska archeologiczne pozwoliły wysnuć wniosek, iż na południowym Kaukazie już w III-IV wieku n.e. wyrabiano naczynia, które kształtem przypominały dzisiejsze

kwewri. Podsumowując – metody produkcji wina w Gruzji są kontynuowane od co najmniej

osiemnastu wieków. Warto również wspomnieć, iż w I w.p.n.e. Gruzini poznali metodę fermentacji

trunków w beczkach, co stało w kontrze do metody produkcji wina w kwewri (wielkie naczynia

ceramiczne, były zakopywane w ziemi). Obecnie wina w Gruzji produkowane są dwutorowo –

metodą tradycyjną – przy użyciu kwewri oraz metodą nowoczesną – wykorzystującą beczki.

Jakość win z Gruzji

Wina z Gruzji oczarowują swoją jakością – bogatą paletą aromatyczno-smakową, zrównoważonym

charakterem oraz relatywnie przystępną ceną. Wpływ na wysoką jakość ma zapewne długa

historia winifikacji na tych obszarach. W Gruzji nowoczesne metody produkcji i biologiczne

uprawy, idą w parze z nowoczesnymi technologiami i specjalistyczną aparaturą. Gruzińskie wina

nie ustępują trunkom wytwarzanym w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji.

Cechy charakterystyczne win gruzińskich

Wina gruzińskie można zdefiniować w następujący sposób:

  • Są to trunki z różnorodnych, unikatowych szczepów, które nie występują nigdzie indziej – wyłącznie w Gruzji.
  • Winiarze gruzińscy wykorzystują dwie metody winifikacji – europejską (wino dojrzewa w drewnianych beczkach i stalowych kadziach) i tradycyjną (wykorzystującą gliniane kwewri zakopane w ziemi).

Która metoda jest popularniejsza?

Aktualnie producenci podczas winifikacji częściej korzystają z metody europejskiej. Oczywiście

wino produkowane z kwewri ma swoje oddane grono zwolenników – szczególnie w krajach

zachodnich. Warto w tym miejscu podkreślić, iż w Gruzji stosuje się dwie nazwy określające to

słynne naczynie. W Kachetii i Kartlii jest to kwewri, a w Imeretii i Raczy – czuri. W amforach

powstają wina pomarańczowe, nazywane w Gruzji Amber Wines. Pod koniec 2013 roku tradycyjna

metoda gruzińska produkcji wina została uznana przez UNESCO za część Niematerialnego

Dziedzictwa Kulturowego.

Szczepy i regiony winiarskie w Gruzji

W Gruzji uprawnianych jest około 525 odmian winorośli, z czego 38 dopuszczonych jest do

sprzedaży jako odrębne typy winorośli. Do najpopularniejszych szczepów i regionów można zaliczyć:

  • Saperavi.

Bardzo uniwersalny szczep. Produkuje się z niego trunki słodkie, wytrawne, a nawet wzmacniane.

  • Kachetia.

Największy i najważniejszy region winiarski w Gruzji. Wyróżnia się tu 25 mikroregionów, z których 14 ma status oficjalnych apelacji.

  • Imeretia.

Słynie z win musujących i białych. Najsłynniejsze wina produkowane w tym obszarze to Sviri, Krakhuna, Obchuri Tsolikouri.

  • Kartlia.

Do najbardziej znanych szczepów zalicza się chinuri, gori, mtsvane oraz budeshuri, a także tavkveri, saperavi.

  • Raczy.

Drugi najbardziej prestiżowy region uprawy winorośli w Gruzji. Słynie z win półsłodkich. Funkcjonują tam dwie apelacje – Khvanchkara i Tvishi.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINA Z GRUZJI została wyłączona