
WINA Z GRUZJI
Gruzja to ciekawy, różnorodny i temperamentny kraj. Kolebka światowego winiarstwa oraz ojczyzna pysznych trunków. Historia wytwarzania alkoholu z winogron rozpoczyna się w tym miejscu od amfor, które służyły do wyrobu wina od dziejów. Za prototyp amfor uznaje się gliniane dzbany, które odnajdywano w neolitycznych osiedlach na południowych obszarach Gruzji. Czym charakteryzują się gruzińskie wina? Jakie są najpopularniejsze szczepy i regiony winiarskie w Gruzji?
Amfora
Prehistoryczne naczynie wykorzystywane do produkcji i przechowywania wina. To właśnie w
amforze odnaleziono najstarsze znane na świecie pozostałości alkoholu z winogron datowane na
VI tysiąclecie p.n.e. Sole kwasu winnego, czyli tak zwany kamień winny są dowodem na to, że już 8
tysięcy lat temu na terenach obecnej Gruzji uprawiano krzewy winorośli, a następnie z owoców
wytwarzano alkohol. Są to bez wątpienia najstarsze ślady produkcji wina na świecie.
Znaleziska archeologiczne
Oprócz amfor w Gruzji odnaleziono pestki winogron pochodzące z tego samego okresu, co gliniane
dzbany. Wymienione znaleziska archeologiczne pozwoliły wysnuć wniosek, iż na południowym Kaukazie już w III-IV wieku n.e. wyrabiano naczynia, które kształtem przypominały dzisiejsze
kwewri. Podsumowując – metody produkcji wina w Gruzji są kontynuowane od co najmniej
osiemnastu wieków. Warto również wspomnieć, iż w I w.p.n.e. Gruzini poznali metodę fermentacji
trunków w beczkach, co stało w kontrze do metody produkcji wina w kwewri (wielkie naczynia
ceramiczne, były zakopywane w ziemi). Obecnie wina w Gruzji produkowane są dwutorowo –
metodą tradycyjną – przy użyciu kwewri oraz metodą nowoczesną – wykorzystującą beczki.
Jakość win z Gruzji
Wina z Gruzji oczarowują swoją jakością – bogatą paletą aromatyczno-smakową, zrównoważonym
charakterem oraz relatywnie przystępną ceną. Wpływ na wysoką jakość ma zapewne długa
historia winifikacji na tych obszarach. W Gruzji nowoczesne metody produkcji i biologiczne
uprawy, idą w parze z nowoczesnymi technologiami i specjalistyczną aparaturą. Gruzińskie wina
nie ustępują trunkom wytwarzanym w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji.
Cechy charakterystyczne win gruzińskich
Wina gruzińskie można zdefiniować w następujący sposób:
- Są to trunki z różnorodnych, unikatowych szczepów, które nie występują nigdzie indziej – wyłącznie w Gruzji.
- Winiarze gruzińscy wykorzystują dwie metody winifikacji – europejską (wino dojrzewa w drewnianych beczkach i stalowych kadziach) i tradycyjną (wykorzystującą gliniane kwewri zakopane w ziemi).
Która metoda jest popularniejsza?
Aktualnie producenci podczas winifikacji częściej korzystają z metody europejskiej. Oczywiście
wino produkowane z kwewri ma swoje oddane grono zwolenników – szczególnie w krajach
zachodnich. Warto w tym miejscu podkreślić, iż w Gruzji stosuje się dwie nazwy określające to
słynne naczynie. W Kachetii i Kartlii jest to kwewri, a w Imeretii i Raczy – czuri. W amforach
powstają wina pomarańczowe, nazywane w Gruzji Amber Wines. Pod koniec 2013 roku tradycyjna
metoda gruzińska produkcji wina została uznana przez UNESCO za część Niematerialnego
Dziedzictwa Kulturowego.
Szczepy i regiony winiarskie w Gruzji
W Gruzji uprawnianych jest około 525 odmian winorośli, z czego 38 dopuszczonych jest do
sprzedaży jako odrębne typy winorośli. Do najpopularniejszych szczepów i regionów można zaliczyć:
- Saperavi.
Bardzo uniwersalny szczep. Produkuje się z niego trunki słodkie, wytrawne, a nawet wzmacniane.
- Kachetia.
Największy i najważniejszy region winiarski w Gruzji. Wyróżnia się tu 25 mikroregionów, z których 14 ma status oficjalnych apelacji.
- Imeretia.
Słynie z win musujących i białych. Najsłynniejsze wina produkowane w tym obszarze to Sviri, Krakhuna, Obchuri Tsolikouri.
- Kartlia.
Do najbardziej znanych szczepów zalicza się chinuri, gori, mtsvane oraz budeshuri, a także tavkveri, saperavi.
- Raczy.
Drugi najbardziej prestiżowy region uprawy winorośli w Gruzji. Słynie z win półsłodkich. Funkcjonują tam dwie apelacje – Khvanchkara i Tvishi.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
