WINA Z WĘGIER I BUŁGARII
Węgry i Bułgaria to miejsca, które powinien poznać każdy miłośnik wina. Te malownicze kraje mają bogatą historię i niepowtarzalną kulturę. Węgierskie winnice to prawdziwe perełki dla entuzjastów Chardonnay, Merlota i Cabernet Sauvignon. Z bułgarskim winem kojarzy się głównie Kadarka, która zupełnie niesłusznie uważana jest za trunek o wątpliwej jakości.
Węgry
Polskę i Węgry dzieli około 800 km. Trasę tę można pokonać samochodem, w około 8 godzin. Węgry słyną przede wszystkim z Tokaju. Ten biały, wykwintny trunek, ma wyraźnie korzenno-waniliowy aromat, który determinuje unikalna metoda produkcji. Kiście winogron wystawiane są bowiem na kontakt ze szlachetną pleśnią – “Botrytis cinerea”, w efekcie czego wino zyskuje unikalny smak.
Węgierskie wina
Na Węgrzech uprawia się wiele lokalnych oraz rzadko spotykanych odmian winorośli. Spotkać tam można szczepy, takie jak:
- Furmint;
- Harslevelu;
- Kadarka;
- Kekfrankos.
Wymienione powyżej odmiany rosną głównie na węgierskich ziemiach. Mają tam odpowiednie pH gleby, poziom nasłonecznienia, częstotliwość opadów oraz doświadczenie i wiedzę opiekujących się nimi winiarzy.
Tokaj Aszu
Najsłynniejszym trunkiem węgierskim jest z pewnością Tokaj Aszu, ale nie jest to jedyna pozycja dla której warto odwiedzić ten piękny kraj. Lokalne wina wyróżniają się niebanalnym smakiem, nie spotykanym nigdzie indziej. Wiele produktów powstaje w małych, lokalnych winnicach, inne zaś produkowane są na skalę masową.
Przykładowe produkty
Kadarka z Bułgarii
Szczep Kadarka może mieć swoje korzenie nad Jeziorem Szkoderskim na pograniczu Czarnogóry i Albanii. Pierwotna nazwa Kadarki, brzmiała “Szkadarka”. Do Węgier Kadarka przywędrowała wraz z emigrantami, powiększającymi terytorium Imperium Osmańskiego. Według zachowanych dokumentów – w 1744 roku w okolicy rumuńskiego Aradu ze szczepu Cadarca, produkowano słodkie wino w rodzaju tokajskiego Aszu.
Szczep owiany złą sławą
W Bułgarii szczep Kadarka znany jest pod nazwą Vernenska Gimza lub Gamza de Varna. W 2019 roku uprawy Kadarki zajmowały ok. 3169 ha. Kadarka jest bardzo popularnym winem w Polsce, przez wielu jednak uważanym za trunek słabej jakości. Być może ma to związek z tym, że w latach 50 w południowych krajach Bloku Wschodniego kładziono nacisk na produkcję wina tej odmiany. Masowość niestety ma złe implikacje.
Smaki Bułgarii
Kadarka to szczep późno i nierówno dojrzewający. Wino najczęściej ma niską kwasowość oraz delikatne taniny. Na palecie aromatycznej dominują akordy czerwonych owoców i przypraw. Niektóre Kadarki mogą mieć nawet 10-letni potencjał starzenia.
Przykładowe produkty
Toth Ferenc – Kadarka 2017
Lajver – Szekszard Bikeaver 2019
Hagymasi – Kadarka 2018
St. Andrea – Aldas Egri Bikaver 2021
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/