WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ
Szczepy,  Wino od podstaw

WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ

Regiony winiarskie na świecie zaskakują różnorodnością krajobrazów, wyjątkowością win oraz odmienną kulturą czy tradycją winifikacji. Jaką podróż warto odbyć, aby poznać najcenniejsze obszary produkcji trunków z winorośli? Gdzie warto się udać i co zobaczyć, a także jakich win należy skosztować chcąc bliżej poznać dany region?

Bordeaux

Region położony w południowo-zachodniej Francji, w pobliżu Oceanu Atlantyckiego. Przepływają przez niego dwie rzeki – Dordogne i Garonne. W centrum leży miasto Bordeaux. Produkcja wina w Bordeaux sięga czasów starożytnych Rzymian. W regionie uprawiane są odmian białe i czerwone. Największe areał zajmują szczepu Cbernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot. Wśród odmian białych prym wiodą Semillon, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc. Bordeaux słynie głównie z win czerwonych.

Toskania

Jest to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich we Włoszech. Zielone wzgórza i doliny Toskanii stwarzają genialne warunki do uprawy winorośli. Klasyką Toskanii jest Chianti – jest to nazwa zarówno regionu, jak i wina. Chianti musi się składać przynajmniej w 80% z czerwonego Sangiovese..

La Rioja

Obszar rozciągający się nad rzeką Ebro, przepływającą przez północ Hiszpanii. Rioja to królestwo Tempranillo. W La Rioja nie produkuje się jedynie win czerwonych, z powodzeniem uprawiane są tam również białe szczepy. Sam region oferuje wina pełne, zrównoważone, z bogatymi nutami owocowymi.

Napa Valley

Dolina Napa rozciąga się na około 50 km, wzdłuż rzeki napa, w północnej Kalifornii. Największe miasta Napa Valley to Napa, Yountville, Oakville, St. Helena i Calistoga. Ukształtowanie terenu, specyficzny – ciepły i wilgotny klimat, a także żyzne gleby, stanowią doskonałe warunki do uprawy winorośli. Pierwsza winnica w Napa Valley powstała w 1859 roku. W regionie dominują szczepy: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel. Napa Valley nazywana jest drugą Toskanią.

Mendoza

Największy region w Argentynie. Winnice położone są tam na naprawdę dużych wysokościach. W surowym klimacie najlepiej odnajduje się szczep Malbec, z którego słynie region. Mendoza leży w zachodniej części kraju, a przez Andy sąsiaduje z Chile. Mendoza to kolebka intensywnych i pełnych win, które można degustować w przepięknych okolicznościach przyrody z widokiem na góry.

Marlborough

Region winiarski w Nowej Zelandii. Znajduje się w północnej części Wyspy Południowej. Winorośla zajmują około 22 tysięcy hektarów, na których uprawia się przede wszystkim Sauvignon Blanc. Region dzieli się na trzy główne podregiony: Dolina Wairau, Dolina Awatere, Dolina Południowa. Pierwsze sadzonki winorośli trafiły do Marlborough w XIX wieku. Klimat w regionie wyróżnia się kilkoma aspektami: dużym nasłonecznieniem, amplitudami temperatur. Uprawy czerwone stanowią około 20% całego areału.

Grecja

Interesujący kraj winiarski leżący na południu Europy. Grecja może poszczycić się długą tradycją winiarską, która sięga czasów Antyku. W Grecji panuje gorący klimat typu śródziemnomorskiego. Na terenie Grecji rosną zarówno odmiany międzynarodowe, jak i krajowe. Wśród głównych szczepów na uwagę zasługują odmiany czerwone – Merlot, Cabernet Sauvignon, Xinomavro czy Agiorgitiko. Wśród białych Savatiano i Roditis. W zależności od regionu w Grecji powstają albo wina dojrzałe, pełne i mocne, albo lekkie, chłodne i mineralne. Produktem flagowym jest Retsina – wino, które pachnie żywicą sosnową i produkowane jest w Attyce.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ została wyłączona