
WINNE PODRÓŻE, KTÓRE WARTO ODBYĆ
Regiony winiarskie na świecie zaskakują różnorodnością krajobrazów, wyjątkowością win oraz odmienną kulturą czy tradycją winifikacji. Jaką podróż warto odbyć, aby poznać najcenniejsze obszary produkcji trunków z winorośli? Gdzie warto się udać i co zobaczyć, a także jakich win należy skosztować chcąc bliżej poznać dany region?
Bordeaux
Region położony w południowo-zachodniej Francji, w pobliżu Oceanu Atlantyckiego. Przepływają przez niego dwie rzeki – Dordogne i Garonne. W centrum leży miasto Bordeaux. Produkcja wina w Bordeaux sięga czasów starożytnych Rzymian. W regionie uprawiane są odmian białe i czerwone. Największe areał zajmują szczepu Cbernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Petit Verdot. Wśród odmian białych prym wiodą Semillon, Sauvignon Blanc, Ugni Blanc. Bordeaux słynie głównie z win czerwonych.
Toskania
Jest to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich we Włoszech. Zielone wzgórza i doliny Toskanii stwarzają genialne warunki do uprawy winorośli. Klasyką Toskanii jest Chianti – jest to nazwa zarówno regionu, jak i wina. Chianti musi się składać przynajmniej w 80% z czerwonego Sangiovese..
La Rioja
Obszar rozciągający się nad rzeką Ebro, przepływającą przez północ Hiszpanii. Rioja to królestwo Tempranillo. W La Rioja nie produkuje się jedynie win czerwonych, z powodzeniem uprawiane są tam również białe szczepy. Sam region oferuje wina pełne, zrównoważone, z bogatymi nutami owocowymi.
Napa Valley
Dolina Napa rozciąga się na około 50 km, wzdłuż rzeki napa, w północnej Kalifornii. Największe miasta Napa Valley to Napa, Yountville, Oakville, St. Helena i Calistoga. Ukształtowanie terenu, specyficzny – ciepły i wilgotny klimat, a także żyzne gleby, stanowią doskonałe warunki do uprawy winorośli. Pierwsza winnica w Napa Valley powstała w 1859 roku. W regionie dominują szczepy: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel. Napa Valley nazywana jest drugą Toskanią.
Mendoza
Największy region w Argentynie. Winnice położone są tam na naprawdę dużych wysokościach. W surowym klimacie najlepiej odnajduje się szczep Malbec, z którego słynie region. Mendoza leży w zachodniej części kraju, a przez Andy sąsiaduje z Chile. Mendoza to kolebka intensywnych i pełnych win, które można degustować w przepięknych okolicznościach przyrody z widokiem na góry.
Marlborough
Region winiarski w Nowej Zelandii. Znajduje się w północnej części Wyspy Południowej. Winorośla zajmują około 22 tysięcy hektarów, na których uprawia się przede wszystkim Sauvignon Blanc. Region dzieli się na trzy główne podregiony: Dolina Wairau, Dolina Awatere, Dolina Południowa. Pierwsze sadzonki winorośli trafiły do Marlborough w XIX wieku. Klimat w regionie wyróżnia się kilkoma aspektami: dużym nasłonecznieniem, amplitudami temperatur. Uprawy czerwone stanowią około 20% całego areału.
Grecja
Interesujący kraj winiarski leżący na południu Europy. Grecja może poszczycić się długą tradycją winiarską, która sięga czasów Antyku. W Grecji panuje gorący klimat typu śródziemnomorskiego. Na terenie Grecji rosną zarówno odmiany międzynarodowe, jak i krajowe. Wśród głównych szczepów na uwagę zasługują odmiany czerwone – Merlot, Cabernet Sauvignon, Xinomavro czy Agiorgitiko. Wśród białych Savatiano i Roditis. W zależności od regionu w Grecji powstają albo wina dojrzałe, pełne i mocne, albo lekkie, chłodne i mineralne. Produktem flagowym jest Retsina – wino, które pachnie żywicą sosnową i produkowane jest w Attyce.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/