Szczepy,  Wino od podstaw

WINO FRIZZANTE – CHARAKTERYSTYKA TRUNKU

Wino frizzante, to musujący trunek, produkowany metodą Charmata lub przez nasycenie CO2. Ekspresja wyróżnia się przyjemnymi bąbelkami, lekkim i orzeźwiającym charakterem oraz mniejszą zawartością alkoholu. Doskonale smakuje szczególnie podczas upalnych dni. Jak degustować frizzante? Jakie są rodzaje musującego wina? Dlaczego jest to ciekawa alternatywa dla innych trunków z bąbelkami?

Charakterystyka frizzante

Wino frizzante ma obniżone ciśnienie w butelce. Aby lepiej zrozumieć ten fakt, wystarczy wspomnieć, iż prosecco spumante ma co najmniej 3,5 Bara, a frizzante nie przekracza 3 Barów. Wiele trunków frizzante powstaje we Włoszech. Dużą popularnością cieszą się wina z Piemontu Moscato d’Asti, które zawierają jedynie 5% alkoholu. Frizzante produkowane są nie tylko w Italii – z lekko musujących trunków słynie również Portugalia.

Musujące Prosecco Treviso Frizzante “Spago”

Picant D’Or Blanco Frizzante

Valoro Rosato Frizzante

Canei Frizzante White 8,5%

Proces produkcji

Do produkcji frizzante wykorzystuje się metodę Charmata. Opiera się ona na wtórnej fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. Metoda ta pozwala na szybsze wytwarzanie trunku – cały proces trwa na ogół 15-20 dni.

Spumante i frizzante – różnice

Jedno i drugie określenie stosowane jest w przypadku stopnia musowania wina i wywodzi się z języka włoskiego. Spumante jest mocniej musujące i zawsze zamykane jest klasycznym “szampańskim” korkiem. Frizzante jest lekko musujące i może być zamykane “szampańskim” korkiem, tradycyjnym korkiem lub zakrętką. Spumante i frizzante różnią się ciśnieniem w butelce – w spumante wynosi przynajmniej 3,5 Bara, we frizzante nie przekracza 3 Bar. Frizzante dodatkowo musuje krócej niż spumante.

Etykieta – jak czytać?

Nie na każdej etykiecie wina frizzante, będzie znajdowała się jasna informacja, z jakim rodzajem trunku mamy do czynienia. Co ciekawe – wiele win frizzante zamkniętych jest tradycyjnym korkiem lub zakrętką – jak choćby Vinho Verde. W takim przypadku niezbędna jest podstawowa wiedza dotycząca win frizzante lub wsparcie specjalisty.

Jak degustować frizzante?

Frizzante to bardzo uniwersalny trunek, który sprawdza się na wiele okazji. Wino można potraktować jako aperitif lub połączyć go z lekkimi przekąskami, owocami morza czy sałatkami. Frizzante genialnie komponuje się z delikatnym serem lub słodkim deserem.

Serwowanie i przechowywanie

Frizzante najlepiej smakuje w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza. Są to trunki świeże, dedykowane do natychmiastowego spożycia. W niektórych przypadkach mogą być przechowywane przez 1-2 lat. Butelkę frizzante należy przechowywać w chłodnym pomieszczeniu np. w piwnicy lub w lodówce. Butelka może być przechowywana w pozycji pionowej lub poziomej.

Alternatywa dla prosecco czy cavy

Choć frizzante stawia się na ogół w tej samej kategorii co wina musujące typu prosecco czy cava, to warto wiedzieć, iż jest to trunek zupełnie inny. Frizzante ma łagodniejszy smak, subtelniejsze musowanie oraz niższą zawartość alkoholu. Jest to idealna alternatywa dla osób lubiących lekkie wina.

Ciekawostki

  • Frizzante określa się mianem wina półmusujacego.
  • Rocznik w przypadku frizzante nie ma żadnego znaczenia.
  • Na bazie frizzante można stworzyć drinka np. z Aperolem lub Martini.
  • Frizzante na ogół powstaje z odmiany Malvasia, która wyróżnia się wysoką zawartością cukru w gronach. Malvasia jest aromatyczna, złocista oraz ma wyraźne nuty moreli i migdałów. Frizzante może być również produkowane ze szczepy Muscat, Furmint, Zenit.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINO FRIZZANTE – CHARAKTERYSTYKA TRUNKU została wyłączona