Szczepy,  Wino od podstaw

WINO KOSZERNE, CZYLI JAKIE?

Terminem „koszerność” definiuje się zasady, które wywodzą się z prawa żydowskiego. Regulują one sposób produkcji, a także przechowywania pokarmów oraz napojów, dopuszczonych do spożywania. Zgodnie z wytycznymi Prawa Mojżeszowego, za koszerne mogą być uznane np. artykuły spożywcze, alkohole i leki. Czym jest wino koszerne? Jakie są jego rodzaje oraz jak je spożywać? Co to są trefne trunki oraz dlaczego dla niektórych grup społecznych jest to takie ważne?

Nieczyste produkty, które są trefne i zakazane

Istnieje pewna grupa artykułów spożywczych – między innymi wieprzowina, mięso niektórych ptaków (oraz koni, królików), owoce morza, która uważana jest za zakazaną. Określa się ją mianem „produktów trefnych czy nieczystych”. Żydzi nie jedzą również nabiału z daniami mięsnymi.

Koszerne wino

Trunki, które zostały wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami danej gminy żydowskiej. W całym procesie produkcji wina, mogą uczestniczyć wyłącznie członkowie społeczności, którzy przestrzegają wówczas wielowiekowej tradycji. Co ciekawe – w produkcji wina nie mogą uczestniczyć kobiety. Kolejnym zaskakującym faktem jest to, iż wino koszerne może nalewać do kieliszków wyłącznie Żyd – jeśli to kobieta naleje wino, trunek straci swoją koszerność.

Podstawowe zasady produkcji koszernego wina

Istnienie kilka kluczowych zasad produkcji koszernego wina, dzięki którym trunek zachowuje swój charakter:

  1. Wino mogą produkować wyłącznie mężczyźni.
  2. Owoce do produkcji trunku nie mogą zostać zebrane wcześniej niż w czwartym roku owocowania winorośli.
  3. Pomiędzy pnączami winorośli nie mogą rosnąć inne rośliny.
  4. Po zakończeniu produkcji, należy wylać pewną część wytworzonego alkoholu.
  5. Co siedem lat rezygnuje się ze zbiorów winogron.
  6. Do produkcji wina można używać wyłącznie maszyn, które służą do produkcji tego rodzaju trunku.

Jak widać powyżej, zasady dotyczące wytwarzania koszernego wina są dosyć restrykcyjne i obligatoryjnie obowiązujące w danej społeczności.

Rodzaje koszernego wina

Wina koszerne nazywane również izraelskimi, można podzielić na dwie grupy:

  1. Wina gotowane.
    W końcowej fazie produkcji poddawane są obróbce termicznej, czyli przegotowaniu. Są to trunki lekkie i tańsze. Wykorzystuje się je najczęściej podczas sprawowania kultu religijnego.

  2. Wina przygotowane zgodnie z tradycją.
    Są to wina o wyższej jakości od trunków gotowanych.

Koszerne napitki z winorośli mają wielu koneserów na całym świecie. Nie są to trunki bardzo złożone i skomplikowane, ale właśnie za swój łatwy w odbiorze smak i aromat są cenione przez smakoszy wina na różnych kontynentach.

Z jakich szczepów produkowane są koszerne wina?

Wina koszerne mogą być produkowane z różnych odmian winorośli np.

  • Concord;
  • Chardonnay;
  • Sauvignon Blanc;
  • Merlot;
  • Riesling.

W zależności od wykorzystanego szczepu oraz procesu produkcji barwa wina może być czerwona lub biała. Wina koszerne dostępne są również w wersji różowej. Co ciekawe – koszerne napitki mogą być musujące np. te wytwarzane ze szczepu Moscato.

Paleta aromatyczno-smakowa

Wśród win koszernych, znajdziemy trunki wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie – charakter finalnego produktu uzależniony jest od ilości cukru resztkowego. Są to wina dosyć łatwe w odbiorze i nawet niedoświadczony degustator może odnaleźć na palecie aromatyczno-smakowej poszczególne, wyróżniające się akordy np. czekolady, kawy, owoców, kwiatów.

Certyfikat Rabina

Jak sprawdzić czy wino jest koszerne? Oryginalne trunki muszą posiadać certyfikat Rabina. Duchowny potwierdza osobiście, że dana partia alkoholu została wyprodukowana z poszanowaniem zasad i wytycznych. Koszerne wina to nie tylko trunki z Izraela, ale również z Ameryki, Francji, Włoch czy Niemiec.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINO KOSZERNE, CZYLI JAKIE? została wyłączona