WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ
Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ

Eiswein to wino lodowe, którego ojczyzną są Niemcy, a konkretnie region Rheingau. Wino lodowe należy do grupy trunków “późnego zbioru”. Nazwa “wino lodowe” nawiązuje do kryształów lodu, które tworzą się na owocach. Gdzie powstało pierwsze Eiswein? Jak produkowany jest niezwykły trunek i jak go poprawnie degustować? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące wina, które jak żadne inne kojarzy się z zimową porą roku!

Pierwsze Eiswein

Zgodnie z legendą pierwsze wino lodowe powstało w średniowiecznej winnicy Schloss Johannisberg, założonej przez benedyktynów. To właśnie w tym miejscu z winogron szczepu Riesling, które pokryła szlachetną pleśń Botrytis Cinerea wyprodukowano trunek określany mianem “wina lodowego”.

Późny zbiór

Na dziedzińcu zamku Johannisberg stoi kamienna figura jeźdźca z rulonem papieru. Pomnik nawiązuje do historii z 1775 roku, kiedy z Fuldy wyruszył posłaniec z oficjalną zgodą na rozpoczęcie winobrania. Owej zgody udzielał biskup Fuldy – właściciel posiadłości Johannisberg. Po drodze jeździec został napadnięty i okradziony. Kiedy dotarł na miejsce, winogrona były już przejrzałe i pojawiała się na nich pleśń. Choć na początku przeznaczono winogrona na straty, okazało się, że wyprodukowane z nich wino jest lepsze niż można było oczekiwać. 12 lat po tym zdarzeniu, wyprodukowano wino Auslese. Z czasem zaczęto eksperymentować z rozpoczęciem zbiorów, opóźniając je aż do wystąpienia pierwszych mrozów. W 1858 roku otrzymano pierwsze wino lodowe.

Wino lodowe

Trunek lodowy – Eiswein powstaje po części z owoców dotkniętych szlachetną pleśnią. Zbiór winogron odbywa się nocą, gdy temperatura powietrza jest najniższa. Zamarznięte owoce są tłoczone, co pozwala uzyskać bardzo skoncentrowany sok. Wytwarzane wino jest bardzo słodkie i ma dosyć wysoki poziom kwasowości. Wino lodowe należy do grupy trunków długowiecznych – może dojrzewać nawet kilkadziesiąt lat.

Regiony winiarskie produkujące wino lodowe

W produkcji win lodowych zdecydowanie przodują Niemcy. Obok Niemiec zaszczytne miejsce w czołówce zajmuje Kanada (głównie region Kolumbia Brytyjska, Quebec, Nowa Szkocja i Ontario). Aby wino lodowe mogło powstać niezbędne są specyficzne warunki glebowe i klimatyczne. Winoroślom sprzyja również obecność dużych zbiorników wodnych. Wina lodowe – Eiswein czy Icewine powstają na ogół ze szczepów Riesling. W Europie, oprócz Niemiec, ten rodzaj alkoholu wytwarzany jest w Austrii.

Riesling

Biała odmiana, która stanowi krzyżówkę Gouais Blanc, Traminera oraz dzikiej winorośli. Największe uprawy Rieslinga znajdują się w Niemczech. Jest to szczep zaliczany do odmian powoli dojrzewających. Cechami charakterystycznymi tej odmiany jest wysoka kwasowość, cytrusowe aromaty oraz nuty mineralne.

Minusy wina lodowego

Do niewątpliwych wad win lodowych zaliczyć można przede wszystkim ich cenę. Są to wina drogie, a cena wynika w dużej mierze z samego procesu winifikacji, który jest dosyć nietypowy. Koneserzy podkreślają jednak, że warto zapłacić za butelkę trunku kilkadziesiąt złotych, aby cieszyć się smakiem pełnego powabu słodkiego wina.

Degustacja wina lodowego

Wina lodowe są bardzo skoncentrowane i słodkie, co sprawia, że fantastycznie smakują solo. Trunek z powodzeniem może pełnić rolę samodzielnego deseru. Do Icewine pasują sery z niebieską pleśnią np. roquefort czy słodkie przekąski. Smakuj wino lodowe w duecie z sernikiem, tiramisu czy foie gras i ciesz się smakiem wybitnej kompozycji.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WINO LODOWE NIE TYLKO NA ZIMĘ została wyłączona