
WINO NA WIELKANOC
Wielkanoc to radosne święto wiosenne i czas rodzinnych spotkań. Na stołach w tym okresie dominują potrawy na bazie nowalijek oraz jajek czy śledzi. Na wielkanocnym stole goszczą babki, makowce, serniki i aromatyczne pieczenie. Jakie wino dobrać do takich dań? Czy jest jakaś uniwersalna pozycja, która będzie pasowała zarówno do mięsa, jak i słodkiego deseru? Zobacz przykładowe propozycje win na Wielkanoc.
Do wznoszenia toastów i celebracji chwili
Nie ma bardziej uniwersalnego wina od musującego trunku, który świetnie komponuje się zarówno z daniami głównymi, jak i deserami. Do tego doskonale sprawdzi się w roli aperitifu. Musujące wino to dobry wybór na rodzinne spotkanie. Wybierz trunek na bazie Pinot Blanc, Pinot Gris czy Rieslinga. Świeże i orzeźwiające aromaty, docenią szczególnie mocno koneserzy białych ekspresji. Święta Wielkanocne to również doskonały moment, aby spróbować szampana. Wybierz produkt od znanego producenta i zaskocz swoich gości wykwintnością trunku!
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/CA-DI-RAJO-PROSECCO-DOCG-EXTRA-DRY-0-75L-15023
Do ryb
Na świątecznym stole w wielu domach pojawiają się ryby. Aromatyczne sandacze, wędzone łososie, smakowite sumy czy grillowane morskie ryby to punkt obowiązkowy każdej Wielkanocy. Miłośnicy owoców morza również mają duże pole do popisu, ponieważ święta to dobry czas na kulinarne eksperymenty. Do potraw na bazie ryb czy owoców morza pasują białe i różowe trunki. Lekki charakter białych ekspresji to wprost wymarzone towarzystwo dla wszelkiego rodzaju dań rybnych.
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/CHABLIS-2018-DOMAINE-PASSY-LE-CLOU-AOP-0-75L-14316
Dla wegetarian
Z rozmaitymi daniami wegetariańskimi dobrze komponują się różne trunki – najlepiej te pochodzące ze zrównoważonych, ekologicznych upraw. Osoby, które eliminują z codziennej diety mięso i produkty odzwierzęce na ogół zwracają baczną uwagę na aspekt ochrony środowiska, biodynamicznych upraw oraz podnoszenia świadomości konsumenckiej. Dla wegetarianina czy weganina odpowiednie będzie wino z etykietą oznaczoną skrótem “Bio”.
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/SAN-MARZANO-NACA-BIO-PRIMITIVO-IGP-PUGLIA-0-75L-13789
Do pieczeni i wędlin
Wielkanocna uczta nie miałaby racji bytu bez aromatycznych pieczeni, grillowanych steków, żeberek czy kaczki z grzybami leśnymi. Na wielkanocnym stole pierwsze skrzypce grają wykwintne dania, na bazie mięsa, grzybów i sosów. Do takich potraw pasują potężne, mocne i wyraziste, czerwone, wytrawne trunki. Postaw na pozycję z tradycyjnej odmiany, pochodzącej ze Starego Świata – z Włoch lub z Francji.
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/AALDERING-PINOTAGE-2018-0-75L-12318
Do serów
Deska aromatycznych serów sprawdzi się roli przystawki oraz przekąski serwowanej między posiłkami głównymi. Do deski serów pasuje wiele win – wszystko zależy od tego, czy dominują na niej twarde, dojrzewające sery typu cheddar czy miękkie, pleśniowe brie. Najlepszym wyborem będzie białe wino, które nie przytłoczy smakiem czy aromatem i tak już bardzo wyrazistego produktu.
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/BAUMER-RHEIN-RISELING-2021-0-75L-14594
Do ciast
Ze słodkimi deserami – ciastami, lodami, kremami czekoladowymi czy ciasteczkami, z oczywistych względów świetnie współgrają słodkie trunki np. Porto lub Sherry. Wina wzmacniane stanowią deser sam w sobie. Inną alternatywą są musujące trunk, które przełamują nadmierną słodycz w ustach.
Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/PORTO-PORTAL-1997-VINTAGE-20–0-75L-9388
