Degustacja,  Szczepy,  Wino od podstaw

WINO Z POTENCJAŁEM STARZENIA. JAK WYBRAĆ?

Wina z potencjałem starzenia cieszą się coraz większą popularnością. Niektóre trunki lepiej od innych nadają się do starzenia. Co sprawia, że na jedne wina korzystnie oddziałuje upływ czasu, a na inne nie? Czy prawdą jest, że wraz z upływem lat wino staje się prawdziwą perłą? Jak wybrać alkohol do dłuższego przechowywania?

Co oznacza “potencjał starzenia”?

Terminem “potencjał starzenia” określa się wina, które wykazują zdolność do ewolucji i rozwoju z biegiem czasu. Tym określeniem posługują się zarówno koneserzy, jak i sommelierzy czy dziennikarze winiarscy. Warto wspomnieć, iż rośnie grupa konsumentów, którzy kupują wino z zamysłem jego dłuższego przechowywania i sprawdzenia walorów smakowych trunku z upływem czasu.

Ile może starzeć się wino?

Niektóre wina są w stanie zachować swoje walory przez 5-10 lat. Wysoki potencjał starzenia oznacza jednak, że wino jest w stanie dojrzewać nawet przez 20 czy 30 lat. Takie wino wyróżnia się wysokim potencjałem starzenia. Choć powiedzenie “im starsze, tym lepsze” ma w sobie ziarno prawdy, to jednak w przypadku trunków z winorośli nie zawsze się sprawdza. Wino może bowiem zmieniać swoje walory smakowe nawet świeżo po zabutelkowaniu.

Co dobrze wpływa na dojrzewające wino?

Które wina lepiej nadają się do starzenia? Jakie czynniki wpływają na starzenia trunku? Odpowiedź jest obszerna, ponieważ elementów determinujących proces starzenia jest wiele:

  • Alkohol.

Wina o niskiej mocy alkoholu – poniżej 12%, będa się gorzej starzeć.

  • Cukier.

Trunki o wysokim poziomie cukru lepiej znoszą upływ czasu. Cukier jest doskonałym konserwantem.

  • Ekstraktywność.

Inaczej – duża ilość smaków i aromatów. Wina ekstraktywne będa lepiej się zmieniać, wraz z uppływem czasu.

  • Kwasowość.

Zintegrowana kwasowość jest bardzo ważna. Wprowadza niezbędny balans.

  • Taniny.

Inaczej garbniki. Taniny pochodzą ze skórek i dojrzewania w dębowych beczkach. Wraz z upływem czasu taniny ulegają wygładzeniu.

Jak wybrać wino do starzenia po etykiecie?

To, czy wino nadaje się do starzenia zależy od wielu czynników, które już po części zostały wymienione. Warto wiedzieć, że w dużej mierze są one zasługą doświadczonego winiarza. Producenci nie umieszczają na etykietach produktu informacji jednoznacznie wskazujących na to, czy dane wino nadaje się do starzenia. Wiedza i doświadczenie pozwalają konsumentowi wybrać odpowiedni produkt.

Jak przechowywać wino?

Wino, które poddane jest procesowi starzenia, musi być przechowywane w odpowiednich warunkach. Ważna jest temperatura i wilgotność pomieszczenia, a także nasłonecznienie. Wino najlepiej starzeje się w pomieszczeniach gdzie panuje względnie stała temperatura, poziom wilgotności i gdzie nie docierają promienie słoneczne. Dobrym pomysłem jest chłodziarka na wino lub specjalistyczna piwniczka.

Rekomendowane szczepy do starzenia

Specjaliści i znawcy rekomendują wina wyprodukowane z kupażu. Wyjątkiem jest Nebbiolo. Warto zwrócić uwagę na wina z odmiany Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc – są to trunki mocno taniczne. Wśród białych odmian wymienia się Chardonnay, które jest w stanie dojrzewać przez kilkanaście lat. Do starzenia genialnie nadaje się również Riesling czy Sauternes.

Château Pedesclaux Pauillac

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/CHATEAU-PEDESCLAUX-PAUILLAC-0-75-L-466

E. Delaunay Chablis 2020 Grand Calcaire AOC

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/E.-DELAUNAY-CHABLIS-2020-GRAND-CALCAIRE-AOC-0-75L-15034

Château Lagrange Saint Julien 2008

Zobacz tutaj: https://www.barellmo.pl/produkt/CHATEAU-LAGRANGE-SAINT-JULIEN-2008-0-75-L-14762

Możliwość komentowania WINO Z POTENCJAŁEM STARZENIA. JAK WYBRAĆ? została wyłączona