WINOROŚL RONDO – HYBRYDOWA ODMIANA
Winorośl rondo to odmiana, będąca hybrydą najlepszych amerykańskich i europejskich szczepów. Jest bardzo odporna na warunki klimatycznie, szkodniki oraz choroby. Winogrona rondo wyróżniają się ciemnoczerwonym, nasyconym kolorem, intensywnym aromatem oraz owocowym smakiem. Na palecie wyczuwalne są nuty jagód, wiśni oraz przypraw korzennych. Wino z odmiany rondo pasuje do potraw mięsnych i serów. Co warto wiedzieć o popularnej hybrydzie?
Skąd się wzięła hybryda?
Szczep winorośli rondo łączy najlepsze i najbardziej pożądane cechy europejskich i amerykańskich odmian. Rondo jest:
- odporne na choroby;
- wytrzymałe;
- łatwe w uprawie.
Winiarze na całym świecie chętnie wybierają rondo. Hybryda powstała w 1964 roku, w wyniku skrzyżowania szczepów – Zarya Severa i Saint Laurent. Za powstanie rondo odpowiedzialny jest Vilem Kraus. Powszechna uprawa rondo rozpoczęła się od 1997 roku.
Gdzie rośnie rondo?
Uprawy hybrydy rondo można spotkać w polskich winnicach, ale także w Niemczech, w Holandii czy w Wielkiej Brytanii. Rondo dobrze radzi sobie w różnych warunkach i strefach klimatycznych. Może być uprawiane zarówno w chłodniejszym, jak i cieplejszym klimacie. Doświadczony winiarz powinien tylko zadbać o następujące warunki:
- odpowiednią ilość światła;
- przestrzeń;
- regularne przycinanie pędów;
- właściwe nawożenie.
Jakie jest wino z winorośli rondo?
Trunki produkowane z hybrydy rondo wyróżniają się kilkoma cechami:
- głębokim, ciemnoczerwonym kolorem;
- intensywnym aromatem.
Na palecie aromatyczno-smakowej wina można wyczuć jagody, wiśnie, przyprawy korzenne. Ekspresja jest nieco pikantna, dobrze zbudowana i przyjemna w degustacji. Wina z odmiany rondo są pełne, aksamitne, odpowiednio zbalansowane. Smak jest owocowy. Trunki te cechuje również wysoka zawartość antyoksydantów, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie.
Czy wina rondo mają potencjał starzenia się?
Wina rondo można podzielić na dwie grupy:
- Młode, dedykowane do spożycia od razu.
- Przeznaczone do spożycia po pewnym czasie leżakowania.
Są to trunki różnorodne i w zależności od tego, z jaką pozycją ma się do czynienia, będą lepiej smakowały jako wina świeże, orzeźwiające, lub bardziej złożone, dające przyjemność po kilku latach starzenia się w butelce.
Jak pić wina rondo?
Wino z winogron rondo sprawdzą się jako aperitif lub w roli akompaniamentu do różnych dań. Z uwagi na owocowy charakter, świetnie łączą się z potrawami na bazie mięsa oraz z serami. Wino należy serwować w odpowiedniej temperaturze – rekomendowanej przez producenta na etykiecie.
Co musisz wiedzieć o rondo?
- Szczep należy do ciemnoskórej odmiany winogron.
- Jest to mieszanka dwóch odmian – Zarya Severa i Saint Laurent.
- Szczep wynalazł Vilem Kraus.
- Winorośl rondo uprawiana jest w wielu krajach na świecie.
- Rondo pierwszy raz zostało wyhodowane w 1964 roku.
- Winogrona rondo dojrzewają dosyć wcześnie.
- Jest to odmiana odporna na choroby, zmiany klimatyczne oraz szkodniki.
- Rondo smakuje bardzo charakterystycznie – w winie wyczuwalne są aromaty owocowe.
- W Polsce można znaleźć naprawdę dobre wina rondo.
- Jest to uniwersalna ekspresja, którą można podać na różne okazje, do różnych potraw.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
