
PINOT NOIR – SZCZEP KAMELEON
Z odmiany winogron Pinot Noir produkuje się różne rodzaje trunków – czerwone, białe, różowe, a nawet musujące. Ten wyjątkowy szczep porasta przede wszystkim Burgundię, a wytwarzane z niego wino czerwone uznawane jest za jedno z najlepszych na świecie. Wina z Burgundii cieszą się ogromną popularnością i uznaniem. W Szampanii, Pinot Noir jest głównym składnikiem szampanów zwanych Blanc de Noirs, czyli białego wina musującego zrobionego z ciemnych odmian winogron. Różowe wina z Pinot Noir produkowane są we francuskiej Prowansji. Trunki białe z tej odmiany winogron są natomiast mniej popularne.
Wiek determinuje smak wina
Młode wina Pinot Noir wyróżniają się owocowym, rześkim charakterem, pełnym akcentów wiśni, żurawiny i truskawek. Starzone wina mają bardziej grzybowy, skórzany i ziemisty smak oraz aromat. Warto podkreślić, iż nie wszystkie szczepy winogron nadają się do starzenia – Pinot Noir jak najbardziej tak! Trunek doskonale ewoluuje i zmienia paletę na bardziej dojrzałą, skomplikowaną i wielowymiarową – miłośnicy wina to doceniają!
Podatny na choroby i pleśń
Winiarze podkreślają, iż Pinot Noir nie jest łatwym szczepem w uprawie. Winorośl daje dobre wino, tylko przy małych zbiorach. Owoce mają cienką skórkę, przez co Pinot Noir jest bardziej podatny na wszelkie choroby oraz pleśń. Szczep wcześnie kwitnie oraz owocuje, przez co często narażony jest na wiosenne przymrozki. W chłodnym klimacie również nie trudno o pleśń. Z wyżej wymienionych względów Pinot Noir nazywa się „Szczepem Złamanego Serca” – pewnie tak czują się winiarze, których uprawy zostały pochłonięte przez choroby, pleśń czy przymrozek.
Odpowiednie szkło
Degustacja Pinot Noir powinna obywać się odpowiednio do tego celu przeznaczonym szkle. Do czerwonego wina idealny będzie kieliszek o kształcie burgundzkim. Model ten ma rozłożystą, szeroką czaszę, lekko zwężającą się ku górze. Taki kieliszek sprawia, że aromaty ukryte w formule lekko uwalniają się ku górze i stają się lepiej wyczuwalne oraz przyswajalne.
Własne święto
Szczep Pinot Noir ma własne święto, które obchodzone jest 18 sierpnia. To wówczas świętowany jest międzynarodowy dzień tej odmiany winogron. Niewiele szczepów może pochwalić się własnym dniem, co świadczy o wyjątkowości tej odmiany winogron!
Ile krajów, tyle imion
Pinot Noir inaczej nazywany jest w różnych częściach świata. W Niemczech pojawia się pod nazwą Spatburfunder. W Australii mówi się na niego Blauer Burgunder, a we Włoszech Pinot Nero. W Czechach i na Słowacji funkcjonuje określenie Rulandske Modre.
Mutacje jednego szczepu
W wyniku ewolucji powstała cała rodzina pokrewnych szczepów, które również nazywane są Pinot Noir. Mutacje szczepu bazowego zmieniają cechy roślin oraz jagód, takie jak smak, garbniki i kolor. Wspomniane „zmutowane” szczepy nazywane są klonami. Podobno istnieje ponad klonów Pinot Noir – tylko w samej Francji. Dzięki mutacjom, powstały również zupełnie nowe szczepy, jak choćby Pinot Gris, Pinit Blanc czy Pinot Meunier.
Mało napigmentowany czy rozwodniony?
Niektórzy początkujący koneserzy wina wskazują, iż trunki ze szczepu Pinot Noir mają mało intensywny kolor lub smakują, jakby były rozwodnione. Nie świadczy to jednak o słabej jakości wina, tylko wskazuje na cechy charakterystyczne wspomnianej winorośli, a mianowicie słabe napigmentowanie skórek owoców.
Cierpkie i specyficzne
Wina, które powstają z Pinot Noir z uwagi na cienkie skórki mają stosunkowo mało tanin. Na podniebieniu trunki te wydają się bardzo cierpkie. Niektórzy wskazują nawet, że „wysuszają” one jamę ustną podczas degustacji.
W Księdze Rekordów Guinnessa
Pinot Noir zapisał się na kartach historii i w Księdze Rekordów Guinnessa, jako najdroższe wino, jakie zostało sprzedane. 73-letnie Pinot Noir z Burgundii – Romanee Conti 1945 z winnicy Domaine de la Romanee-Conti została wówczas sprzedana za 558 tysięcy dolarów na aukcji w Nowym Jorku, 13 października 2018 roku.
Na rynku azjatyckim
Współcześnie jednym z największych odbiorców drogich win francuskich i nie tylko, jest rynek azjatycki. To właśnie tam trafiają prawdziwe perły świata winiarstwa. Ma to swoje minusy – wzrost popytu na te trunki, znacząco winduje ich ceny.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

