WŁOSKA ETYKIETA NA WINIE. CO MÓWIĄ SKRÓTY?
Szczepy,  Wino od podstaw

WŁOSKA ETYKIETA NA WINIE. CO MÓWIĄ SKRÓTY?

Włoskie wina uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Co kryje się pod tajemniczo brzmiącymi określeniami umieszczonymi na etykietach trunków? Co oznacza Indicazione Geografica Tipica? Czym jest Denominazione di Origine Controllata? Lepsza będzie Riserva czy Superiore? Poznaj bliżej tajemnice włoskich etykiet.

Vino

Lub – Vino d’Italia, VdT, Vino da Tavola. Jest to podstawowe wino stołowe. Jest to trunek dedykowany do codziennego picia. Najczęściej towarzyszy mu dopisek “bianco” lub “rosso” co wskazuje na kolor wina. Bardzo często takie produkty nie noszą na etykiecie dalszych informacji, takich jak region czy szczep. Są to wina przystępne cenowo.

IGT

Czyli – Indicazione Geografica Tipica. Jest to chronione oznaczenie geograficzne. Ta kategoria wskazuje jednoznacznie na miejsce, w którym zebrano winogrona do produkcji wina. Jest to pojemna i elastyczna kategoria, w której mieszczą się zarówno trunki dobre jakościowo, jak i słabsze gatunkowo wina. We Włoszech jest obecnie 118 różnych IGT.

DOC

Denominazione di Origine Controllata. Kontrolowane oznaczenie pochodzenia, włoskie określenie apelacji. Obecnie we Włoszech są 332 regiony DOC. Wina z oznaczeniem DOC spełniają określone urzędowo standardy jakości. Pochodzą one z konkretnego regionu, zostały wyprodukowane zgodnie z przepisami danej apelacji i tylko z dozwolonych przez przepisy odmian winogron. DOC precyzuje również czas starzenia czy akceptowalne sposoby winifikacji.

DOCG

Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Najwyższa klasa wina spełniająca najsurowsze wymagania jakościowe. Takie oznaczenie ma szansę pojawić się na butelkach wyłącznie z 77 regionów Włoch. Istnieje spora różnica pomiędzy DOC i DOCG. Wina DOCG przechodzą gruntowną kontrolę jakości, która polega na degustacji wina w ciemno. Produkty z oznaczeniem DOCG, podobnie jak te z oznaczeniem DOC plombowane są urzędową banderolą.

Classico

Takie wina powstają w konkretnym historycznym regionie, a w zasadzie w jego centrum. Są to wypusty z najlepszej i najstarszej części apelacji.

Superiore

Jest to wino nieco cięższe, mocniejsze i mające dłuższy okres leżakowania za sobą. Są to na ogół trunki dobre jakościowo, o bogatym bukiecie aromatyczno-smakowym.

Riserva

To informacja, która wskazuje na wydłużony czas dojrzewania wina. Jest to również wskazanie, że do produkcji trunku wykorzystano winogrona najlepszej jakości. Wina z taką informacją na etykiecie są najczęściej droższe.

Nazwa apelacji czy szczepu?

Na etykiecie wina niekoniecznie musi się pojawić nazwa odmiany, z której wyprodukowano trunek. Często bardziej zauważalna jest nazwa apelacji. Jeśli na etykiecie widoczny jest napis “Chianti” oczywistym jest, że do produkcji wina wykorzystano ponad 80% odmiany Sangiovese. Nazwa szczepu może również pojawić się w nazwie apelacji np. Primitivo di Manduria.

Grafika

Na etykietach bardzo często pojawiają się grafiki ukazujące piękne krajobrazy, zabytkowe winnice czy winorośla. Włoskie etykiety są najczęściej bogato zdobione, co sprawia, że przyciągają wzrok na sklepowej półce. Znakiem szczególnych win ze Starego Świata jest rzetelna informacja odnośnie zawartości szkła oraz skierowanie uwagi na aspekty wizualne etykiety.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WŁOSKA ETYKIETA NA WINIE. CO MÓWIĄ SKRÓTY? została wyłączona