
WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ O BEAUJOLAIS NOUVEAU
Trzeci czwartek listopada to bardzo ważne święto dla miłośników wina. Beaujolais Nouveau to doskonała okazja do spróbowania specyficznej odmiany wina. Skąd się wziął ten zwyczaj? Czym wyróżnia się trunek serwowany tego dnia? Jak go poprawnie degustować? Poznaj najważniejsze fakty o Beaujolais Nouveau!
Święto
Corocznie trzeci czwartek listopada to święto wszystkich entuzjastów trunków z winorośli. Beaujolais Nouveau to dzień obchodzony na całym świecie. Młode wino, pochodzące z francuskiego Beaujolais degustuje się właśnie w tym czasie – na kilka dni przed Adwentem. W 2023 roku Beaujolais Nouveau obchodzone jest 16 listopada, a w 2024 świętowane będzie dopiero 21 listopada. Młode wino można kupić w dobrze zaopatrzonym, specjalistycznym sklepie – stacjonarnym lub internetowym, lub w dobrym lokalu specjalizującym się w winach. Dopiero co zakorkowany trunek, cieszy podniebienia koneserów na całym świecie, którzy delektują się jego smakiem.
Produkcja
Trunki z okazji święta Beaujolais Nouveau wytwarzane są z odmiany Gamay. Szczep ten uprawiany jest na południu regionu Beaujolais – we francuskiej Burgundii. Tym, co odróżnia trunek na święto Beaujolais Nouveau od innych jest fakt, że sprzedaje się go i degustuje zaraz po zabutelkowaniu, nie czekając na upływ czasu leżakowania czy dojrzewania ekspresji. Sam proces produkcji również wyróżnia się specyficznymi cechami.
- Czerwone owoce zbiera się ręcznie – razem z szypułkami i łodygami.
- Owoców nie rozgniata się w żaden sposób – same pękają pod własnym ciężarem.
- W zamkniętych zbiornikach ze stali nierdzewnej, bez udziału tlenu, winogrona fermentują, drożdże pracują i uwalnia się CO2.
- Dochodzi do maceracji węglowej – trwa ona zwykle około 4 dni.
- Wino trafia do butelek – mniej więcej po około 8 tygodniach od zbioru winogron.
- Trunek jest eksportowany do wielu krajów na całym świecie.
Termin przydatności do spożycia
Wino na Beaujolais Nouveau ma określony termin przydatności do spożycia. Trunek należy spożyć do mniej więcej roku po zabutelkowaniu – po tym czasie, wino zamienia się w ocet winny. Reasumując – ostatnie butelki danego rocznika można spożyć najpóźniej do 31 sierpnia następnego roku. Co ciekawe – większa część produkcji zostaje spożyta w ciągu pierwszego miesiąca od opuszczenia winnic.
Smak i aromat
Paleta aromatyczno-smakowa trunków na Beaujolais Nouveau jest niezwykle kontrowersyjna – ma ona tyle samo miłośników, co krytyków. Trunek wyróżnia się następującymi cechami:
- ma mało tanin;
- jest cierpki;
- umiarkowanie kwaśny;
- smak jest lekki i owocowy;
- zapach bardzo wyraźny i nie trwały.
Bukiet w dużej mierze determinują warunki pogodowe, które panowały w okolicach zbiorów winogron. Im gorszy pogodowo rok, tym wino jest bardziej cierpkie. Warto jednak pamiętać, że każde Beaujolais Nouveau ma swój indywidualny smak i aromat – każdego roku jest inne i nieprzeciętne.
Degustacja
Smakowanie wina Beaujolais Nouveau to doskonała okazja do świętowania i celebrowania chwili:
-> Trunek ten należy degustować lekko schłodzony.
-> Wino nie wymaga dekantacji.
-> Beaujolais Nouveau można smakować w wysokim kieliszku – z szeroką lub bardziej smukłą czaszą. Dobrym rozwiązaniem są również klasyczne, niskie szklanki.
Food pairing
Wino Beaujolais Nouveau można degustować samodzielnie – bez dodatków, lub w towarzystwie jedzenia. Do młodego trunku pasują dania kuchni francuskiej, a także sery (camembert, brie), pasztet, wędliny, kiełbasa. Niekiedy sprawdzi się duet młodego wina z pieczoną rybą lub kurczakiem czy wołowiną. Niezależnie od tego, co znajdzie się na stole – Beaujolais Nouveau to niekwestionowane święto wina!
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
