
WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ O PORTO
Porto to nie tylko urocze miasto położone w północnej Portugalii, ale również nazwa trunku, którego smak uwodzi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Żadne inne wzmacniane wino nie cieszy się tak dużym uznaniem, jak Porto! Skąd pochodzi ten popularny alkohol? Jaka jest jego historia? I jak degustować portugalskie Porto? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące wzmacnianego wina!
Krótka historia Porto
Wzmacniane wino Porto pochodzi z Portugalii – a dokładnie z regionu Douro. Jest to jeden z najstarszych trunków z winorośli na świecie. Historia niezwykłej popularności Porto zaczęła się około XVII wieku, kiedy handlowcy z Wielkiej Brytanii zaczęli importować wzmacniane wino do swojego kraju. To w tym czasie zainicjowano pomysł dodawania destylatu z winogron do wina – wzmacnianie go, aby trunek mógł przetrwać podróż i nie ulec zepsuciu. Porto było winem trwałym, smacznym i szybko zdobywającym uznanie wśród koneserów.
Definicja Porto
Słodkie, wzmocnione wino, produkowane na północy Portugalii – w dolinie rzeki Douro. Oryginalne Porto mają banderolę, potwierdzającą miejsce pochodzenia trunku. Dostępne w różnych wersjach kolorystycznych – białej, różowej, czerwonej. Porto zwyczajowo zawiera od 19 do 21% alkoholu.
Rodzaje wina Porto
Portugalskie Porto dostępne jest w różnych odmianach, które dopasowane są do indywidualnych gustów, upodobań i preferencji degustujących:
- Tawny.
Wino starzone w beczkach przez kilka lat. Ma lekko karmelowy posmak, którego przydaje beczka.
- Ruby.
Ma wyrazisty smak owoców czerwonych i czekolady. Jedna z najpopularniejszych odmian.
- White.
Białe, lekkie i owocowe. Mniej znana odmiana, która sprawdza się w roli aperitifu.
Regiony produkcji
Douro dzieli się na trzy główne podregiony:
- Baixa Corgo.
Podregion wysunięty najbardziej na zachód. Ciągnie się od rzeki Corgo, a jego centrum jest miasteczko Peso da Regua. Produkuje się tam głównie Porto Ruby i Porto Twany.
- Cima Corgo.
Podregion ciągnie się w górę od regionu Baixa Corgo, a jego centrum jest miasteczko Pinhao. Wytwarza się tam Porto Vintage, Porto Reserve i porto LBV.
- Douro Superior.
Podregion położony najbardziej na wschód.
Odmiany winorośli
Porto produkuje się z różnych odmian winorośli. W skład kupażu chodzi najczęściej Malvasia Preta, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional czy Touriga Francesa. W przypadku Porto White, mowa jest przede wszystkim o Malvasia Fina, Gouveio. Viosinho, Rabigato.
Jak czytać etykietę Porto?
Oprócz nazwy trunku – “Porto Tawny”, “Porto Ruby” czy “Porto White”, na etykiecie wina wzmacnianego można znaleźć inne informacje:
- określenie wieku (10, 20, 30, 40-letnie);
- LBV (late bottled vintage) – wino starzone przez 4-6 lat;
- Vintage Porto (ze wskazaniem roku produkcji).
Degustacja Porto
Porto można degustować na wiele sposobów i ważne jest, aby każdy z nich odpowiadał smakującemu trunek:
- Temperatura serwowania.
Jeden z najważniejszych aspektów podczas degustacji. Idealna temperatura serwowania czerwonego wina wzmacnianego wynosi 14-16 stopni Celsjusza. oznacza to, że wino przed degustacją powinno być lekko schłodzone. Porto White możne być smakowane w niższej temperaturze np. 8-10 stopni Celsjusza.
- Szkło do degustacji.
Kieliszki do degustacji Porto mają mniejszą pojemność od tradycyjnych kieliszków do wina czerwonego czy białego. Dzięki temu szkło pomaga skoncentrować smak i aromat zawarty w trunku.
Food pairing
Wzmacniane wino można potraktować jak aperitif, ale można je również podać w towarzystwie deseru. Do słodkich dań idealnie sprawdzi się młodsza odmiana np. Porto Tawny. Na bazie białego Porto z kolei można przygotować koktajli. Portugalski trunek ma wiele zastosować z uwagi na różnorodność smaków, odmian i kolorów, w których występuje. Dla miłośników kulinarnych eksperymentów ciekawym duetem będzie połączenie Porto z serem pleśniowym lub Porto z daniem kuchni azjatyckiej.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
