WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O WINACH RZEMIEŚLNICZYCH
Kuchnia,  Szczepy,  Wino od podstaw

WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O WINACH RZEMIEŚLNICZYCH

Wina rzemieślnicze cieszą się rosnącą popularnością. Trunki te wyróżniają się wysokimi walorami smakowymi, bogatą historią oraz rozsądnym podejściem do procesu produkcji. Są to wina wytwarzane przez małe winiarnie, które dbają o każdy etap produkcji trunku. Winiarze bardzo często eksperymentują z różnymi odmianami winogron i technikami produkcji, co wpływa na unikalny smak wina. Jak produkowane są wina rzemieślnicze i jak wybrać odpowiedni dla siebie produkt? Czy wina rzemieślnicze są ekologiczne?

Proces produkcji

Każdy etap produkcji wina rzemieślniczego przebiega w przemyślany i odpowiedzialny sposób:

→ Winogrona są starannie dobierane. Winiarze korzystają z lokalnych odmian, które determinują unikalne walory aromatyczne i smakowe trunku.

→ Zbiór winogron odbywa się ręcznie. Jakość owoców zostaje zachowana.

→ Winogrona poddawane są fermentacji, w trakcie której cukry przekształcane są w alkohol. Fermentacja odbywa się w stalowych kadziach, beczkach, a niekiedy w amforach glinianych.

→ Destylat poddawany jest procesowi dojrzewania, który może trwać od kilku miesięcy do nawet kilku lat.

→ Wino jest butelkowane i etykietowane.

Food pairing

Wina rzemieślnicze doskonale odnajdują się w kuchni. Jest to idealny dodatek do wielu potraw – sprawdzi się jako baza do marynaty czy uzupełnienie sosu. Trunki rzemieślnicze można podawać w towarzystwie dań – z drobiu, mięsa czerwonego, ryb, owoców morza, warzyw i owoców czy deserów. Wino wzbogaca smak posiłku – dopełnia go, wzmacnia i wydobywa, zapewniając harmonijne doświadczenia kulinarne.

Wina rzemieślnicze, a ekologia

W wielu przypadkach wina rzemieślnicze są jednocześnie ekologiczne. Jest to związane ze zrównoważonymi metodami uprawy winogron, mniejszym zużyciem energii oraz stosowaniem w procesie produkcji metod ekologicznych, biodynamicznych i naturalnych. Winiarze wytwarzając wina rzemieślnicze, dbają o zdrowie gleby, minimalizują użycie pestycydów oraz dbają o bioróżnorodność. Dodatkowo rzemieślnicy korzystają z lokalnych surowców i sprzedają swoje wina na lokalnych rynkach.

Zalety win rzemieślniczych

Wybór wina rzemieślniczego to absolutny strzał w dziesiątkę z wielu względów:

  • Wina rzemieślnicze ma unikalne smaki i aromaty.
  • Kupując trunek rzemieślniczy wspierasz lokalnych winiarzy.
  • Wina te produkowany są w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska.
  • Trunki rzemieślnicze mają korzystny wpływ na zdrowie – zawierają między innymi przeciwutleniacze.

Wino ekologiczne

Trunek ekologiczny to inaczej wino organiczne. Jest to produkt, którego produkcja oraz dystrybucja spełnia wszystkie kryteria narzucone przez jednostki certyfikujące. Produkcja wina ekologicznego jest bardzo wymagająca i kosztowna. Winiarze nie mogą np. stosować sztucznych nawozów. Cena takich produktów jest często wyższa od klasycznych win.

Wino biodynamiczne

Są to produkty, które w dużej mierze powstają tylko i wyłącznie przy użyciu ludzkich rąk. Wytwarzane są zgodnie z zasadą biodynamiki, która polega na harmonii z naturą i jej prawami. Winiarze produkując wina biodynamiczne, działają na podstawie biodynamicznego kalendarza, który określa fazy księżyca i ich wpływ na uprawę roślin.

Jak podawać wina rzemieślnicze?

W zależności od tego, z jakim produktem masz do czynienia, inny będzie właściwy sposób serwowania trunku:

  • Wina czerwone.

Trunki o pięknej rubinowej barwie należy podawać w wysokim kieliszku, z szeroką czaszą, która zapewnia lepszy kontakt alkoholu z powietrzem. Wina te podaje się w temperaturze wyższej od win białych.

  • Wina białe.

Ten rodzaj alkoholu należy podawać w niższej temperaturze niż wino czerwone. Rekomenduje się kieliszek o smuklejszym, tulipanowym kształcie.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania WSZYSTKO, CO WARTO WIEDZIEĆ O WINACH RZEMIEŚLNICZYCH została wyłączona