ZDROWE WINO? FAKT CZY MIT?
Szczepy,  Wino od podstaw

ZDROWE WINO? FAKT CZY MIT?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że regularne picie wina, w umiarkowanej ilości, niesie ze sobą wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych. Badania jednoznacznie wskazują, iż picie trunków, których zawartość alkoholu nie przekracza 15%, zapobiega wielu dolegliwościom, w tym chorobom serca. Jakie zalety ma wino? Które odmiany winogron są najzdrowsze?

Prozdrowotny resweratrol

Korzystne właściwości wina wynikają w dużej mierze z obecnych w trunku przeciwutleniaczy, które zwane są polifenolami. Największe znacznie ma resweratrol. Jest to związek, który:

→ Wykazuje pozytywne działanie na mózg.

→ Zwalcza stany zapalne, które wywołują alergeny i toksyny.

→ Obniża poziom złego cholesterolu.

→ Podnosi poziom dobrego cholesterolu.

→ Zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych.

Resweratrol obecny jest w skórkach winogron, dlatego też wina czerwone uznawane są za zdrowsze od win białych. Co ciekawe – szczepy takie jak Merlot czy Pinot Noir, charakteryzują się wyższą zawartością polifenoli.

Pozytywny wpływ wina na organizm człowieka

Poprawa kondycji naczyń krwionośnych

Obecne w winie polifenole zapobiegają niepożądanemu krzepnięciu krwi, utrzymując elastyczność naczyń krwionośnych.

Obniża poziom cukru

Wino nie jest trunkiem wysokokalorycznym – szczególnie odmiany wytrawne, zawierają niewielkie ilości cukru resztkowego.

Wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała

Jeśli borykasz się z nadwagą unikaj win z dodatkiem cukru, trunków wzmacnianych (np. porto) oraz win deserowych czy tych z późnego zbioru. Napitek z winorośli zawiera związek chemiczny o nazwie piceatannol, który redukuje komórki tłuszczowe. Wino – szczególnie białe, zawiera epikatechinę i kwercetynę, które obniżają pozom cholesterolu.

Zmniejszenie ryzyka Alzheimera

Resweratrol wspomaga kondycję otwartych naczyń krwionośnych, co powoduje, że zapasy tlenu i glukozy mogą się swobodnie przemieszczać do mózgu.

Zwalcza depresję

Osoby, które spożywają umiarkowane ilości alkoholu rzadziej cierpią na depresję niż osoby niepijące. Wspomniany efekt zaobserwowano u badanych, którzy spożywali od dwóch do siedmiu kieliszków czerwonego wina w tygodniu.

Najzdrowsze wino

Poszczególne odmiany winogron różnią się zawartością polifenoli. Wśród szczepów, które zasługują na szczególną uwagę znajduje się:

Pinot Noir

Według specjalistów ta odmiana ma najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie. Owoce Pinot Noir mają cienką skórkę i mało tanin, a do tego bardzo wysoki poziom resweratrolu. Dodatkowo winorośl ta uprawiana jest w chłodnym klimacie, dzięki czemu zawiera stosunkowo nie dużo cukru.

Cabernet Sauvignon

Zawarte w tej odmianie związki podwyższają poziom dobrego cholesterolu HDL i obniżają jego zły odpowiednik. Dodatkowo duża ilość flawonoidów wspomaga syntezę białek i poprawia zdrowie komórek.

Merlot

Zawiera przeciwutleniacze, które regulują poziom cholesterolu i wspomagają pracę serca. Czerwone, wytrawne wino ma dobre działanie na florę bakteryjną jelit. Trunek odpręża umysł i pomaga w problemach z zasypianiem.

Malbec

Łagodne czerwone wino wspomaga pracę serca i korzystnie wpływa na odporność organizmu. Zmniejsza ryzyko zachowania na choroby serca, a także zapobiega uszkodzeniu komórek.

Chardonnay

Zwiększa gęstość kości, zapobiega krzepnięciu krwi i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Jest to najpopularniejsze białe wino. Choć białe odmiany są mniej zdrowe od czerwonych, to również warto od czasu do czasu po nie sięgać, w celu urozmaicenia.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania ZDROWE WINO? FAKT CZY MIT? została wyłączona