ZNAKOMITE REGIONY WINIARSKIE W POLSCE
Polska choć powszechnie nie jest utożsamiana z krajem, w którym produkuje się wina, w ostatnim czasie zdecydowanie rozwinęła swój potencjał. W Polsce funkcjonuje wiele świetnych winnic, w których powstają znakomitej jakości trunki. Historia przemysłu winiarskiego w Polsce może i nie jest imponująca, ale z pewnością zmienia się na przestrzeni dekad.
Regiony winiarskie w Polsce
Małopolski Przełom Wisły
Najdalej wysunięty na wschód odcinek doliny Wisły, położony w środkowo-wschodniej części Polski, na pograniczu województw mazowieckiego i lubelskiego. Winiarską stolicą tego obszaru stanowi Janowiec. Aktualnie w regionie funkcjonuje około 30 winnic, które zajmują łącznie ponad 20 hektarów. Uprawiane są tak odmiany, takie jak Solaris, Seyval Blanc, Zweigelt, Regent czy Leon Millot.
Małopolski
W średniowieczu w Małopolsce produkowano najwięcej wina, które zaspokajało krajowy popyt na tego rodzaju trunki. Dla wielu mieszkańców produkcja wina, była jedynym źródłem utrzymania. W opactwie benedyktynów w Tyńcu, uprawy winorośli trwały od XI do XVIII wieku. Kryzys winiarstwa małopolskiego nastąpił w XVI wieku. Gwoździem do trumny były zniszczenia, które spowodował potop szwedzki i następujące po nim oziębienie klimatu. Gwałtowny rozwój winnic w Małopolsce nastąpił dopiero w XXI wieku. Współcześnie funkcjonuje tam około 100 winnic, a wśród odmian zasługujących na uwagę, wymienia się np.: Johanniter, Jutrzenka, Rondo, Regent, Bianca, Hibernal.
Sandomierski
Rozwój winiarstwa na tym obszarze nieodłącznie związany jest z przybyciem zakonu Dominikanów na sandomierskie tereny w 1227 roku. Już w XIV wieku funkcjonowało tu 10 winnic klasztornych. Produkowane w sandomierskim regionie wino, uchodziło za jedne z najlepszych. W wyniku późniejszego potopu szwedzkiego, winnice zostały zniszczone. Powrót do sandomierskich winnych korzeni nastąpił dopiero w XXI wieku. Do najpopularniejszych uprawianych tutaj odmian zalicza się np. Seyval Blanc, Hibernal, Muscat czy Sibera.
Zielonogórski
Winorośl na tym terenie uprawiano już w XIII wieku. W okresie industrializacji w Zielonej Górze powstało aż 7 wytwórni, które w 1945 roku zostały przekształcone w Lubuską Wytwórnię Win. Po drugiej wojnie światowej winiarstwo zielonogórskie przeżywało kryzys. Jego renesans nastąpił dopiero w XX wieku. Współcześnie na obszarze województwa lubuskiego działa około 100 winnic, które łącznie zajmują 150 hektarów. Uprawia się tu odmiany takie jak: Chardonnay, Riesling, Pinot Gris czy Pinot Noir.
Podkarpacki
Winiarstwo w tym regionie zaczęło rozwijać się na przełomie XI i XII wieku. Głównym ośrodkiem wytwórczym był wówczas Przemyśl. W XIII wieku winnice prowadzili franciszkanie, dominikanie oraz biskupi obrządku greckiego. W XV wieku niemieccy osadnicy rozwinęli uprawę winorośli w okolicach Krosna. Zmierzch winiarstwa w regionie Podkarpackim nastąpił w XVII wieku. Odrodzenie tradycji winiarskich zaś datuje się na wiek XXI. Aktualnie na Podkarpaciu funkcjonuje 150 winnic, które łącznie zajmują powierzchnię 100 hektarów. Najpopularniejsze tutejsze odmiany to: Aurora, Bianca, Jutrzenka, Seyval Blanc, Solaris, Rondo, Regent.
Wina z Polski – przykłady
Cuvee Blanc Winnica Srebrna Góra
Biały kupaż, wytworzony z odmian takich jak: Solaris, Hibernal, Seyval Blanc, Johanniter. Półwytrawne wino z Małopolski najlepiej smakuje serwowane w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza.
Wolność Winnica Na Dziole
Kolejna pozycja z Małopolski. Białe, półwytrawne wino, wyprodukowane z odmian Solaris i Hibernal. Pasuje do lekkich sałatek, wędzonych ryb, słodkich warzyw, dań orientalnych i dań kuchni polskiej.
L’Opera Halka
Ekspresja łącząca trzy odmiany gron: Chardonnay, Bronner oraz Muscaris. Trunek o jasnożółtym kolorze, aromacie białych kwiatów, lilii i róż, z łagodnymi nutami cytrusowymi. Idealne do polskiej kuchni oraz kuchni azjatyckiej.
Dornfelder Winnice Jaworek
Wino z Dolnego Śląska, z winnicy Jaworek. Czerwona, wytrawna ekspresja wyróżnia się rubinowym kolorem. Na palecie aromatyczno-smakowej akcenty owoców leśnych, wiśni i dymu, W ustach krągłe, delikatne taniny. Wino pasuje do dań bazujących na pieczonym mięsie lub serach.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
