Szczepy,  Wino od podstaw

ZWEIGELT – SZCZEP Z AUSTRALII

Czerwona odmiana winogron, została stworzona przez winiarza – Friedricha Zweigelta w 1922 roku. Szczep Zweigelt stanowi hybrydę dwóch innych odmian – St. Laurent i Blaufrankisch. Największe uprawy Zweigelta znajdują się w Australii. Co wyróżnia tą odmianę i jakie wina z niej powstają? Dlaczego Zweigelt to jeden z najpopularniejszych szczepów?

Charakterystyka szczepu

Zweigelt to odmiana bardzo odporna na choroby i łatwa w uprawie. Jagody są duże, zwarte i mają cienką skórkę, co ułatwia ekstrakcję barwników oraz aromatów, ukrytych w owocach. Wina ze Zweigelta są lekkie, mają intensywny i żywy kolor, owocową paletę oraz często wyczuwalne nuty wiśni, czereśni, jagód, cynamonu, gałki muszkatołowej. Zweigelt uprawiany jest w Australii, Niemczech, Czechach, na Słowacji i na Węgrzech. Szczep ten można mieszać z innymi odmianami lub produkować z niego trunki jednoodmianowe. Zweigelt może być starzony w dębowych beczkach, co przydaje ekspresji akordów miodu, karmelu, wanilii.

Wino Zweigelt

Trunki z odmiany Zweigelt są bardzo różnorodne:

  • Ekspresje jednoodmianowe.

Są lekkie i owocowe. Wyróżniają się nutami wiśni i jagód. Mogą być również bardziej pełne, o bardziej złożonej strukturze.

  • Wina różowe.

Są rześkie i mają delikatny kolor, oraz wyraźnie wyczuwalny aromat owoców czerwonych.

  • Trunki mieszane.

Są złożone i wyraziste.

  • Pozycje naturalne.

Są organiczne i smaczne.

Food pairing

Wino z odmiany Zweigelt jest łatwe w degustacji. Wyśmienicie smakuje samodzielnie, jak i w diecie z jedzeniem. Dobrze zbalansowana paleta trunku współgra z wieloma potrawami. Zweigelt pasuje do mięsa – pieczonego i grillowanego, a także świetnie dopełnia smak potraw z woka. Jest to uniwersalna ekspresja, dobra na różne okazje.

Zalety odmiany

Zweigelt cieszy się ogromnym uznaniem i popularnością – szczególnie w Australii, gdzie jest często uprawianą odmianą. Skąd ten fenomen? Odpowiedź wynika z ilości zalet, które ma ten szczep:

  • Jest odporny na choroby.
  • Jest prosty w uprawie.
  • Ma duży potencjał leżakowania i rozwoju w butelce.
  • Wina z Zweigeltu są łagodne i mają delikatnie wyczuwalne taniny.
  • Trunki są wyraźnie owocowe i łatwe do picia.

Rekomendowany sposób degustacji

W zależności od koloru, wino należy podawać w odpowiedniej temperaturze i we właściwym szkle. Producenci rekomendują degustację trunku czerwonego w temperaturze 14-18 stopni Celsjusza, w wysokim, tulipanowym kieliszku, z szeroką czaszą. Kontakt alkoholu z powietrzem, rozwinie wachlarz smaków i aromatów, ukrytych w ekspresji. W przypadku win różowych, znacznie lepsza będzie niższa temperatura – poniżej 14 stopni Celsjusza oraz bardziej smukły, mniejszy kieliszek.

Przykładowe pozycje

STIFT GOTTWEIG – Rose Messwein 2022.

Różowe wino, o bukiecie pełnym malin, wiśni i poziomki. Trunek idealny do picia latem – producent poleca smakować ekspresję w temperaturze 9-11 stopni Celsjusza. Klasyczny owocowy Zweigelt.

KUNVIN – Zweigelt 2017

Czerwone, słodkie wino węgierskie. Przyjemnie aksamitne i porzeczkowe. Pasuje do pizzy i makaronów, a także dań z kaczki. Trunek produkowany w regionie Hajos-Bajai.

WENINGER – Rotburger 2017 BIO

Rotburger to inna nazwa Zweigelta. Szczep uprawia się w Dolnej Australii. Wino jest delikatne, żwawe i radosne. Na palecie leśne owoce i przyprawy korzenne.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania ZWEIGELT – SZCZEP Z AUSTRALII została wyłączona