Wino od podstaw

7 NAJLEPSZYCH REGIONÓW WINIARSKICH W EUROPIE

Europa to serce winiarskiego świata. To właśnie z tego kontynentu pochodzą najlepsze trunki. Wśród najpopularniejszych regionów winiarskich znajduje się Francja, Hiszpania, Gruzja, Węgry, Niemcy i Mołdawia. Enoturystyka przez miłośników trunków z winorośli, stała się bardzo lubianym sposobem spędzania wolnego czasu. Na czym ona polega? Czym wyróżnia się każdy region i jakie unikalne cechy przyciągają w te miejsca, entuzjastów wina? Poznaj bliżej winiarskie regiony Europy!

Enoturystyka

Podróże współcześnie znajdują się w zasięgu zarówno możliwości finansowych, jak i logistycznych większej części społeczeństwa. Niektórzy podróżują w celach typowo rekreacyjnych, inni pragną poznać kulturę czy kuchnię danego regionu, a jeszcze inni odwiedzają miejsca, które w jakiś sposób związane są z winem. Ulubione destynacje enoturystyków to popularne regiony winiarskie – Francja, Gruzja, Włochy, Węgry, Hiszpania, Niemcy, Mołdawia.

Włochy

We Włoszech wino produkowane jest od czasów starożytności – jest to kraj z bardzo długą historią winiarstwa. Wino towarzyszy Włochom podczas wielu okazji, a także na co dzień. Wśród miejsc, gdzie powstają najlepsze trunki wymienia się Sycylię, Toskanię, Lombardię czy Umbrię. We Włoszech wytwarza się zarówno wina słodkie, jak i bardzo wytrawne. Smak i aromat trunku w dużej mierze zależy od miejsca – klimatu, gleby, doświadczenia i wiedzy winiarza, a także od innych czynników – nasłonecznienia, ilości opadów, odmiany winorośli, czasu zbiorów, metody winifikacji.

Francja

Pod względem ilości produkcji wina, Francja wiedzie niekwestionowany prym w Europie. To tam uprawia się uznane odmiany, takie jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc czy Merlot. Do najlepszych miejsc produkujących wino we Francji zalicza się między innym Prowansję, Dolinę Loary, Szampanię, Alzację czy Burgundię. Najlepsi koneserzy nie mogą zapomnieć oczywiście o Bordeaux czy Dolinie Rodanu. We Francji obowiązuje specyficzna, skomplikowana klasyfikacja wina. Najlepsze trunki to te, oznaczone skrótem AOC – najdroższe i wytwarzane przy zachowaniu rygorystycznych norm wina. Najtańsze pozycje to te, oznaczone terminem “vin de table” – mieszanki, wina stołowe.

Gruzja

Kraj uważany za kolebkę wina i winiarstwa. Tam uprawy winorośli zaczęto prawdopodobnie już 7 tysięcy lat p. n. e. Gruzińska metoda produkcji wina trafiła na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Gliniane naczynia z winem, zakopywane w ziemi, to wynalazek iście gruziński. Najchętniej uprawiane odmiany w Gruzji to: Pirosmani, Mukuzani, Saperavi, Tsinadali.

Hiszpania

Hiszpański klimat sprzyja uprawie winorośli. Regiony winiarskie w Hiszpaniii różnią się pod względem klimatu i gleby. Najlepsze trunki białe produkuje się w chłodniejszej Galicji, a czerwone w cieplejszej Kastylii-Leon. Warto spróbować wypustów z La Rioja, Aragonii czy Nawarry. Co ciekawe – hiszpańskie wina pojawiły się już 2500-3000 lat temu.

Mołdawia

Kraj z tysiącem lat tradycji winiarskiej i idealnym klimatem sprzyjającym uprawie winorośli – przez wielu wina mołdawskie, uważane są za jedne z lepszych na rynku. W kraju produkowane są wina słodkie i wytrawne. Enoturyści odwiedzają winnice Chateau Vartely, Et Cetera czt Cricova.

Węgry

Kraj podzielony na 22 regiony winiarskie. Jednym z najbardziej popularnych węgierskich trunków jest Tokaj. Białe deserowe wino z północy Węgier to trunek, o którym wspomina nawet węgierski hymn narodowy. Węgry to obszar, gdzie obowiązują rygorystyczne przepisy oraz rosną rodzime odmiany.

Niemcy

Pod względem ilości produkcji, Niemcy zajmują 7 miejsce na świecie. Niemieckie rieslingi, dornfeldery i regenty są bardzo popularne i lubiane. Trunki z Niemiec klasyfikowane są według tamtejszych wytycznych. Najlepsze pozycja oznaczone są skrótem QbA i QmP.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania 7 NAJLEPSZYCH REGIONÓW WINIARSKICH W EUROPIE została wyłączona