Degustacja,  Wino od podstaw

AMARONE DELLA VALPOLICELLA

Amarone to jedno z najlepszych win na świecie. Czerwony trunek pochodzi z północno-wschodniej części Włoch – z regionu Veneto, z jednej z najpopularniejszych apelacji na świecie – DOCG Amarone della Valpolicella. Jak powstaje wybitne wino dla koneserów? Jakie są rodzaje trunku i w jaki sposób degustować Amarone? Poznaj najważniejsze fakty o włoskim królu win!

Lokalne odmiany

Do produkcji Amarone wykorzystuje się trzy podstawowe odmiany lokalnych winogron – Corvina, Rondinella i Molinara. Owoce poddawane są specjalnemu procesowi suszenia, który nazywa się appassimento. Niektórzy winiarze dodatkowo wykorzystują inne lokalne odmiany winogron, które pozwalają uzyskać złożony charakter trunku.

Appassimento

Jedna z najważniejszych metod procesu produkcji Amarone, która wpływa na finalny smak i aromat trunku. Appassimento to dosłownie “suszenie” czy “więdnięcie”. Winogrona do produkcji wina zbierane są ręcznie, a następnie suszone, na specjalnych matach, w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Proces suszenia powinien trwać zgodnie z przepisami minimum 3 miesiące. Wino Amarone powinno być zaś starzone przez minimum 2 lata w dębowych beczkach oraz rok w butelkach. proces suszenia sprawia, że owoce tracą wodą, a cukry i aromaty ulegają koncentracji.

Paleta aromatyczno-smakowa

Amarone wyróżnia się głębokim, rubinowym kolorem oraz aromatem wiśniowej konfitury, kakao, kawy, lukrecji, tytoniu, migdałów. Na palecie słodycz gorzkiej czekolady. Wino z miękkimi i dojrzałymi taninami oraz wyższą zawartością alkoholu.

Salvaterra Amarone Della Valpolicella DOCG 2017

Villa Fura Amarone Della Valpolicella Riserva 2015

Vivaldi Valpolicella Ripasso Premium 2018

Cena

Wina Amarone to trunki o wyższej cenie, na która wpływ ma kilka czynników – między innymi:

  • rocznik;
  • długość starzenia;
  • producent.

Cena trunków jest wyższa z uwagi na bardziej skomplikowany proces wytwórczy.

Valpolicella

Wina w Valpolicella były produkowane już w czasach antycznych. Region zyskał na sławie w 1936 roku, kiedy wyprodukowano pierwsze Amarone della Valpolicella. Wina z Valpolicella dostępne są w różnych wariantach:

  • Valpolicella Classico.

Wyprodukowana w dużej mierze ze szczepu Corvina lub Corvinone. Ma typowe aromaty wiśni, czekolady i gorzkich migdałów.

  • Valpolicella Superiore.

Trunek leżakowany w beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.

  • Valpolicella Ripasso.

Wino wyprodukowane z wytłoczyn po Amarone della Valpolicella. Do moszczu dodaje się wytłoczyny i poddaje maceracji od dwóch do trzech tygodni.

Status

Wina z Valpolicella mogą mieć status classico, superiore lub Valpantena – jeśli wyprodukowane są w konkretnym regionie. Za nazewnictwo odpowiada między innymi proces produkcji i zastosowane metody.

Food pairing

Amarone genialnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, sosów lub grillowanych warzyw. Trunek można degustować w temperaturze 14-16 stopni Celsjusza, w towarzystwie wykwintnych dań lub słodkich deserów na bazie ciemnej czekolady. Amarone dobrze smakuje z ciężkimi sosami, które można wzbogacić odrobiną czerwonego wina. To nieodłączny towarzysz kuchni włoskiej.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania AMARONE DELLA VALPOLICELLA została wyłączona