AMARONE DELLA VALPOLICELLA
Amarone to jedno z najlepszych win na świecie. Czerwony trunek pochodzi z północno-wschodniej części Włoch – z regionu Veneto, z jednej z najpopularniejszych apelacji na świecie – DOCG Amarone della Valpolicella. Jak powstaje wybitne wino dla koneserów? Jakie są rodzaje trunku i w jaki sposób degustować Amarone? Poznaj najważniejsze fakty o włoskim królu win!
Lokalne odmiany
Do produkcji Amarone wykorzystuje się trzy podstawowe odmiany lokalnych winogron – Corvina, Rondinella i Molinara. Owoce poddawane są specjalnemu procesowi suszenia, który nazywa się appassimento. Niektórzy winiarze dodatkowo wykorzystują inne lokalne odmiany winogron, które pozwalają uzyskać złożony charakter trunku.
Appassimento
Jedna z najważniejszych metod procesu produkcji Amarone, która wpływa na finalny smak i aromat trunku. Appassimento to dosłownie “suszenie” czy “więdnięcie”. Winogrona do produkcji wina zbierane są ręcznie, a następnie suszone, na specjalnych matach, w dobrze wentylowanych pomieszczeniach. Proces suszenia powinien trwać zgodnie z przepisami minimum 3 miesiące. Wino Amarone powinno być zaś starzone przez minimum 2 lata w dębowych beczkach oraz rok w butelkach. proces suszenia sprawia, że owoce tracą wodą, a cukry i aromaty ulegają koncentracji.
Paleta aromatyczno-smakowa
Amarone wyróżnia się głębokim, rubinowym kolorem oraz aromatem wiśniowej konfitury, kakao, kawy, lukrecji, tytoniu, migdałów. Na palecie słodycz gorzkiej czekolady. Wino z miękkimi i dojrzałymi taninami oraz wyższą zawartością alkoholu.
Salvaterra Amarone Della Valpolicella DOCG 2017
Villa Fura Amarone Della Valpolicella Riserva 2015
Vivaldi Valpolicella Ripasso Premium 2018
Cena
Wina Amarone to trunki o wyższej cenie, na która wpływ ma kilka czynników – między innymi:
- rocznik;
- długość starzenia;
- producent.
Cena trunków jest wyższa z uwagi na bardziej skomplikowany proces wytwórczy.
Valpolicella
Wina w Valpolicella były produkowane już w czasach antycznych. Region zyskał na sławie w 1936 roku, kiedy wyprodukowano pierwsze Amarone della Valpolicella. Wina z Valpolicella dostępne są w różnych wariantach:
- Valpolicella Classico.
Wyprodukowana w dużej mierze ze szczepu Corvina lub Corvinone. Ma typowe aromaty wiśni, czekolady i gorzkich migdałów.
- Valpolicella Superiore.
Trunek leżakowany w beczkach przez co najmniej 12 miesięcy.
- Valpolicella Ripasso.
Wino wyprodukowane z wytłoczyn po Amarone della Valpolicella. Do moszczu dodaje się wytłoczyny i poddaje maceracji od dwóch do trzech tygodni.
Status
Wina z Valpolicella mogą mieć status classico, superiore lub Valpantena – jeśli wyprodukowane są w konkretnym regionie. Za nazewnictwo odpowiada między innymi proces produkcji i zastosowane metody.
Food pairing
Amarone genialnie komponuje się z daniami na bazie mięsa, sosów lub grillowanych warzyw. Trunek można degustować w temperaturze 14-16 stopni Celsjusza, w towarzystwie wykwintnych dań lub słodkich deserów na bazie ciemnej czekolady. Amarone dobrze smakuje z ciężkimi sosami, które można wzbogacić odrobiną czerwonego wina. To nieodłączny towarzysz kuchni włoskiej.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
