BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY
Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY

Klasyczne, białe, słodkie wina wspaniale komponują się z deserami. Miłośnicy tego rodzaju trunków zachwycają się również duetami łączącymi słodki alkohol z daniami mięsnymi. Z czym podawać białe wino? Jak powstaje ten rodzaj trunku i jaki produkt wybrać dla prawdziwego konesera? Sprawdź, ile kalorii ma słodkie wino i czy można przygotować na jego bazie aromatyczną zupę!

Sposób produkcji białego wina

Do wytworzenia białego wina wykorzystuje się zarówno czerwone, jak i białe winogrona. Finalny kolor trunku nie zależy wyłącznie od barwy owoców – ma na niego wpływ również proces maceracji, czyli innymi słowy, namaczanie w moszczu winnym skórek gronowych, które zawierają barwniki. Najczęściej proces produkcji białego wina polega na fermentacji czystego soku wyciśniętego ze świeżych winogron. Podczas fermentacji korzysta się również z późno zbieranych oraz podsuszanych winogron. Poziom słodyczy determinuje stężenie cukru resztkowego, a ten implikuje poziom cukrów w moszczu i etap, na którym przerwano proces fermentacji wina lub stężenie alkoholu, przy jakim proces zakończył się samoczynnie.

Kolejne etapy produkcji

Do finalnego produktu, którym jest wyśmienite słodkie, białe wino prowadzą następujące etapy:

  1. Maceracja, która trwa kilka godzin. Poddawane są niej aromatyczne odmiany winogron np. Riesling.
  2. Tłoczenie, gdzie pierwsza część soku wypływa z winogron samoczynnie, a pozostała jest pozyskiwana w efekcie tłoczenia.
  3. Fermentacja, która polega na przemianie cukrów z moszczu (wyciśniętym soku) w alkohol, co jest możliwe dzięki drożdżom. Proces ten odbywa się w temperaturze od 14 do 20 stopni Celsjusza.
  4. Leżakowanie – w kadziach stalowych lub w drewnianych beczkach. Trwa ono od kilku tygodni do kilkunastu lat.

Z punktu widzenia miłośnika wina najważniejszy jest ostatni etap, czyli dojrzewanie trunku, które przydaje destylatowi wyjątkowego smaku oraz aromatu.

Wine pairing

Białe wino smakuje idealnie z różnymi rodzajami dań – słodkimi, wytrawnymi, ciężkim, lekkimi, ostrymi czy łagodnymi. Trunek sprawdzi się między innymi do mięsnych potraw oraz dań kuchni azjatyckiej. Bardzo popularne jest połączenie słodkiego, białego wina z serem oraz deserem np. ciastkami, lodami, owocami czy kremami. Co ciekawe  – ciężka i słodka odmiana wina, o bogatym aromacie i wysokiej zawartości cukru, stanowi deser sam w sobie.

Sposób serwowania

W przypadku serwowania białego, słodkiego wina, znaczącą rolę odgrywa temperatura podawanego alkoholu. Najbardziej odpowiednia to ta mieszcząca się w przedziale od 8 do 12 stopni Celsjusza. Równie ważne jest właściwe szkło – wino powinno być podawane w kieliszku o ściankach zwężający się ku górze, dzięki czemu aromat trunku koncentruje się nad jego powierzchnią. Warto pamiętać, że kieliszek należy trzymać za nóżkę – inny sposób jest nie tylko nie elegancki, ale również niepraktyczny – ogrzewa bowiem wino ciepłem dłoni.

Kaloryczność

Niestety słodkie trunki mają dużo kalorii – średnia porcja białego, słodkiego wina, czyli około 120 ml ma 110 kalorii. Wino spożywane w umiarkowanych ilościach z pewnością nie przyczyni się do pogorszenia kondycji i wyglądu sylwetki. Koneserzy podkreślają, że wino bogate jest w przeciwutleniacze, które obniżają poziom cholesterolu oraz składniki mineralne – wapń, magnez, potas.

Popularne produkty

Słodkie wina cieszą się w Polsce dużą popularnością. Wśród najchętniej wybieranych produktów, na szczególną uwagę zasługują:

  • Wina z Francji. Są lekkie i doskonale zbalansowane. Pasują do deserów, dań z drobiem oraz sushi.
  • Wina z Włoch. Musujące będą towarzyszyć wyjątkowym okazjom. Są idealne jako aperitif podczas spotkań.
  • Wina dojrzewające w dębowych beczkach. Są intensywne w smaku i pasują do serów – zwłaszcza z niebieską pleśnią.

Czy na białym winie można przygotować zupę?

Na bazie białego wina można przygotować wyśmienitą zupę. Trunek z powodzeniem współgra ze smakiem bulionu, na którym gotowana jest zupa cebulowa. Wino sprawdzi się również jako uzupełnienie smaku zupy grzybowej czy dyniowej. Wielu zaskoczy na pewno fakt, że białym winem można doprawić uwielbianą przez Polaków pomidorówkę!

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania BIAŁE SŁODKIE WINA DLA NAJWIĘKSZYCH SMAKOSZY została wyłączona