CAVA – WSZYSTKO, CO MUSISZ WIEDZIEĆ
Cava jest bardzo popularnym trunkiem – nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. To hiszpańskie wino musujące, w którym druga fermentacja następuje w butelce. Metoda ta została wynaleziona w Szampanii i nazywana jest metodą „tradycyjną” lub „klasyczną”. Poznaj najważniejsze fakty, dotyczące Cavy i spróbuj wyśmienitego trunku na swój własny sposób! Zobacz, dlaczego Cava w wielu przypadkach jest lepsza od wina z Szampanii.
Miejsce powstawania
Wino Cava produkowane jest głównie w Katalonii. Według szacunków wytwarzane jest tam około 95% z ponad 250 mln produkowanych rocznie butelek. Stolicą apelacji jest z kolei położone blisko Barcelony miasteczko Sant Sadurni d’Anoia. Co ciekawe – przepisy Do Cava akceptują produkcję w kilku innych hiszpańskich prowincjach np. Tarragona, Girona, Barcelona, a także La Rioja, Nawarra czy Walencja.
Odmiany wykorzystywane do produkcji
Klasycznie Cava produkowana jest zarówno z odmian winogron białych, jak i czerwonych. W przypadku białych są to np. chardonnay, macabeo czy parellada. W odniesieniu do czerwonych są to garnacha tinta, pinot noir czy monastrell. Większość Cav powstaje jednak na bazie białych odmian. Bardzo popularne są mieszanki np. macabeo, parellady i xarel.lo. Wina z jednego szczepu są rzadkością.
Poprawne czytanie etykiety na butelce
Przed wyborem butelki Cavy, warto dokładnie zapoznać się z etykietą umieszczoną na trunku – znajdziesz tam ważne informacje, takie jak:
- nazwa producenta;
- długość starzenia (najkrótszy wymagany okres dojrzewania wina w butelce wynosi 9 miesięcy);
- poziom wytrawności (mierzony jest poziomem cukru na litr).
Jeśli wino spędziło w butelce około 18 miesięcy ma prawo do określenia „reserva”. Jeśli wspomniany czas wynosił około 30 miesięcy, trunek można nazwać „gran reserva”. Zupełną nowością są wina „cava de paraje calificado”, które pochodzą ze ściśle określonej winnicy i leżakują min. 36 miesięcy.
Poziom wytrawności
Na etykiecie Cavy znajdziesz informacje dotyczące poziomu wytrawności wina, którą określa ilość cukru na litr trunku i tak:
- Brut Nature – do 3 g cukru/litr;
- Extra Brut – 3-6 g;
- Brut do 12 g;
- Extra Seco 12-17 g;
- Seco 17-32 g;
- Semiseco 32-50 g;
- Dulce ponad 50 g.
Smak i aromat Cavy
Cavy bazują najczęściej na katalońskich odmianach, w których dominują wyraźne akordy zielonych jabłek. W przypadku trunków produkowanych z odmian chardonnay pojawiają się nuty ananasa i cytrusów. Wina z odmian xarel.lo wyróżniają się z kolei akcentami orzecha włoskiego i miodu. Różowa Cava jest delikatniejsza i łagodniejsza w smaku.
Rocznik i cena
Wielu miłośników Cavy zadaje sobie pytanie – „czy warto szukać rocznikowych Cav”? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż zależy głównie od producenta. Faktem jest, że rocznikowych Cav jest aktualnie coraz więcej. Cena trunku waha się od 20 do nawet 250 zł.
Food pairing
Cava doskonale nadaje się jako aperitif. Starszy trunek – „Reserva” pasuje do owoców morza i ryb.
Jeszcze starsza ekspresja – „Gran Reserva” sprawdzi się do risotta i paelle. Różową Cavę można serwować w towarzystwie makaronów, sosów, mięsa. Słodszą Cavę połącz z deserami – szczególnie tymi na bazie czekolady.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

