
CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE BECZEK, W KTÓRYCH LEŻAKUJĄ WINA
Miłośnicy wina dzielą się na dwie grupy – pierwsza docenia smak trunków, które leżakują w dębowych beczkach, druga zaś uważa, iż beczka zniekształca smak i aromat alkoholu, który nieodłącznie związany jest z regionem czy szczepem winorośli. Jaki wpływ ma faktycznie beczka na paletę aromatyczno-smakową wina? Co należy wiedzieć o beczkach, w których dojrzewają napitki z winorośli?
Rodzaj dębu
Beczki wykorzystywane do starzenia wina, produkuje się z różnych rodzajów dębu. Z amerykańskiej odmiany dębu wytwarza się najczęściej beczki do leżakowania bourbonów. Ten rodzaj beczek był przez wiele lat stosowany do dojrzewania hiszpańskich win z regionu Rjoja. Specjaliści podkreślają, iż amerykańska odmiana dębu przydaje trunkom korzennych i słodkich zapachów. Drugą równie często stosowaną odmianą jest dąb europejski. Pochodzi on z Francji – dęby znad Loary wyróżniają się większą gęstością słojów. W takim drewnie, wino wchodzi w mniejsze interakcje z tlenem. Trunki leżakujące w dębie europejskim, dłużej zachowują świeży aromat, a ich smak jest bardziej cierpki. Co ciekawe – wybierając beczkę, w której ma dojrzewać destylat, należy wziąć pod uwagę rodzaj szczepu, z którego wyprodukowano wino. Chardonnay najlepiej „czuje się” we francuskich beczkach. Trunki z odmiany Merlot i Syrah powinny zaś trafić do beczek amerykańskiego pochodzenia.
Wiek dębu
Beczki nie powstają z młodych dębów. Rekomendowany wiek drzewa, z którego wyprodukowana może zostać beczka wynosi około 150-230 lat. Taki dąb powinien mieć minimum 40 cm średnicy i ponad 1 metr wysokości. Zaleca się, aby dębina suszyła się około 3-4 lata. Po upływie tego czasu bednarze, czyli wykwalifikowane osoby, które znają się na produkcji beczek, strugają klepki. Następnie układają je w okrąg i nabijają na nie metalowe obręcze.
Opalanie ogniem
Aby beczka stała się odpowiednio szczelna i aromatyczna, niezbędne jest opalenie jej żywym ogniem. Proces ten nazywa się angielskim toastingiem. Im powolniejsze wypalanie, tym silniejsze związki aromatyczne, które uwalnia drewno. Taka beczka mocno pachnie drewnem, a na palecie wina, które w niej dojrzewa wyczuć można akcenty wanilii, karmelu, kokosa. Z drugiej strony – szybkie opalanie redukuje złożoność aromatów i zwiększa warstwę węgla na wewnętrznych ścianach beczki. Wina, które leżakują w takich beczkach mają intensywniejszy kolor, a na ich palecie wyczuwalne są aromaty dymu, kawy, czekolady i tostów.
Wielkość beczki
Beczki, które służą do leżakowania wina nie tylko różnią się rodzajem drewna, z którego są zrobione, ale przede wszystkim – wielkością. Klasyczne beczki do Bordeaux mają 225 litrów. W Hiszpanii zaś wykorzystuje się beczki 330 litrowe. Naturalnie, podobnie jak w przypadku rodzaju drewna czy sposobu wypalania beczki, wielkość ma bezpośrednie przełożenie na smak trunku. Duża beczka, czyli duża powierzchnia „styku” wnętrza beczki z winem sprawia, że wpływ związków z drewna na trunek jest większy. Co ciekawe – winiarze bardzo często stosują trik polegający na tym, iż starzą wina w beczkach mniejszych, w których stosunek powierzchni drewna do objętości alkoholu jest większy, przez co trunek ma silniejsze aromaty owego drewna.
Czas, którego potrzebuje trunek
To, ile czasu wino spędzi w beczce, zależy przede wszystkim od winiarza. W niektórych regionach jednak okres ten podlega ścisłym regulacjom prawnym. Jest tak np. we Francji, we Włoszech czy w Hiszpanii.
Nowa lub używana beczka
Wykorzystanie do starzenia wina nowej beczki implikuje większe koszty produktu finalnego. Ma to oczywiście również zalety – nowa beczka zmienia smak wina, wzbogacając go oraz wynosi na wyżyny cierpkość trunku. Nowe beczki przydają mocniejszy kolor i sprawiają, że wino może dłużej leżakować. Używana beczka zaś w mniejszym stopniu „ingeruje” w charakter wina.
Stal gorsza od drewna
Podczas produkcji win na skalę przemysłową, producenci bardzo często „chodzą” na skróty. Wina „dojrzewają” w wielkich, stalowych zbiornikach. Metal nie ma jednak takich samych właściwości jak drewno, które jest wspaniałym przewodnikiem smaków, aromatów i kolorów. Do wspomnianych zbiorników stalowych dosypuje się dębowe wiórki. To kontrowersyjne rozwiązanie nie ma zbyt wielu entuzjastów wśród miłośników win.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

