Wino od podstaw

CIEKAWOSTKI O WINIE I WINIFIKACJI

Wino od bardzo dawna towarzyszy człowiekowi podczas biesiad, spotkań i innych wydarzeń. Tak naprawdę uprawą winorośli oraz produkcją wina, ludzie zajmują się od początku istnienia cywilizacji. Nazywane “napojem bogów” – wino jest najchętniej wybieranym trunkiem, które dopełnia na stole wiele potraw.

Kraje, które przodują w konsumpcji

Zgodnie ze statystykami to w Watykanie, Andorze i Chorwacji spożycie wina jest najwyższe. Mieszkańcy Watykanu piją aż 62 litry wina na osobę, podczas gdy w Polsce, spożycie to wynosi około 2 litrów na osobę. Za najlepsze wina uznaje się trunki produkowane w Portugalii, we Włoszech i we Francji. Najmniej wina spożywa się w krajach Bliskiego Wschodu.

Najstarsza butelka

Prawdopodobnie pochodzi z 350 roku n. e. Została ona odnaleziona w 1876 roku, w rzymskim grobowu. Aktualnie stanowi eksponat muzealny w Muzeum Historycznym w niemieckim mieście Pfalz.

Etykiety na butelce

Wybierając wino, warto zwrócić uwagę, iż na butelce na ogół znajdują się dwie etykiety – przednia i tylna. To właśnie na etykiecie umieszczonej z tyłu butelki znajdują się najważniejsze informacje dla konsumenta – wyróżnienia i nagrody, które zdobył produkt, miejsce produkcji, proces starzenia, szczep, a co za tym idzie – opis bukietu aromatycznego.

Wiek nie ma znaczenia

Zgodnie z powszechną opinią to kobiety są najlepszymi sommelierkami. Jest to zasługa wyostrzonego zmysłu węchu, dominującego u płci pięknej. Kolejną ciekawostką jest to, iż wina nie zawsze zyskują z wiekiem. Tylko kilka procent produkowanych na świecie win, zyskuje na starzeniu, a większość produktów powinna być wypita w krótkim odstępie czas od daty produkcji.

Temperatura ma znaczenie

Różne wina serwuje się w odmiennej temperaturze. Białe i różowe trunki powinny być serwowane schłodzone, a czerwone w temperaturze pokojowej. Im chłodniejsze wino, tym mniej aromatyczne, lecz bardziej kwasowe. Dobrym sposobem na szybkie schłodzenie wina, jest owinięcie butelki wilgotną ściereczką i wstawienie jej do lodówki. Warto również wiedzieć, iż niska temperatura spowalnia proces “uciekania” bąbelków z szampana.

Symbolika

Winorośl uznawana jest za chrześcijański symbol zbawienia, dobroczynności i nieśmiertelności. Ciekawostką jest fakt, że grób Kazimierza Wielkiego na Wawelu przystrojono winoroślą.

Prekursorzy

W Polsce winiarstwo zapoczątkowali benedyktyni i cystersi. Produkcja wina wiązała się bowiem z uprawą winorośli, które gęsto porastały tereny kościelne, klasztorne i książęce. Pierwsza wzmianka o polskich winnicach pochodzi z 1136 roku – znajduje się ona w bulli gnieźnieńskiej.

Prawdziwe dziwactwa

Oenofobia to strach i odraza żywiona w stosunku do wina. Wśród niebanalnych ciekawostek dotyczących wina, na wzmiankę zasługa ta, mówiąca, iż w starożytnym Rzymie, mąż miał prawo zabić żonę, jeśli przyłapał ją na piciu wina. Innym przykładem zaskakującej ciekawostki jest to, że podczas wojny prusko-francuskiej, mieszkańcy oblężonego Paryża z racji braku żywności, jedli szczury i popijali je szampanem, którego akurat nie brakowało.

Wino na mszy

Prawo kanoniczne stawia wiele wymagań przed winem, aby trunek mógł się pojawić na mszy. Po pierwsze wino musi być naturalne, “nie zepsute”, z owocu winnego. Kolor zaś nie ma znaczenia. Wino mszalne w Polsce najczęściej jest półsłodkim trunkiem.

Prozdrowotne właściwości wina

Za “najzdrowsze” uznaje się czerwone, wytrawne wino, które ma najwięcej przeciwutleniaczy, które hamują procesy nowotworowe. Wino zawiera sporo potasu, magnezu i wapnia. Pomaga przy dolegliwościach układu trawiennego i krwionośnego. Trunek z winorośli reguluje również poziom cukru.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CIEKAWOSTKI O WINIE I WINIFIKACJI została wyłączona