Wino od podstaw

CO WARTO WIEDZIEĆ O PÓŁWYTRAWNYM WINIE? CZY WINA MOŻNA MIESZAĆ?

Wina półwytrawne wytwarzane są z tych samych odmian winogron co wina wytrawne. Trunek określany jako „półwytrawny” jest nieco delikatniejszy i słodszy od alkoholu wytrawnego. Główną różnicą jest zatem ilość cukru w winie, który to odpowiada za kwasowość i odpowiednie zrównoważenie ekspresji. W praktyce oznacza to, że trunek półwytrawny – niezależnie od tego, czy chodzi o biały, czy czerwony, ma około 2-4% więcej cukru resztkowego od trunku wytrawnego. Ile kalorii ma wino półwytrawne i z czym je serwować? Czy wina – czerwone i białe można mieszać?

Kaloryczność

Osoby, które dbają o sylwetkę, zwracają baczną uwagę na kaloryczność poszczególnych produktów – również napojów alkoholowych. W przypadku czerwonego wina półwytrawnego w 100ml trunku znajduje się ok. 75kcal (dla porównania wersja wytrawna zawiera ok. 68kcal). Białe wino półwytrawne w 100ml ma ok. 97kcal (wersja wytrawna zawiera ok. 79kcal). Spożycie umiarkowanej ilości alkoholu, nie odbije się zatem negatywnie na sylwetce i samopoczuciu.

Do jakich potraw pasuje półwytrawne wino?

Komponując duet składający się z dania i napoju alkoholowego, należy pamiętać, że żaden z elementów nie może zdominować smaku. Białe półwytrawne wino pasuje do kurczaka, indyka, cielęciny, ryby i pasztetu. Z czerwonym półwytrawnym winem wspaniale koresponduje czerwone mięso – wołowina oraz wieprzowina. Półwytrawny trunek można podać również z deserem lub jako aperitif.

Jak serwować półwytrawne wino?

Wino należy podawać w odpowiednim szkle i we właściwej temperaturze – inna obowiązuje w przypadku win czerwonych, a inna w przypadku win białych. Trunki białe podajemy przed czerwonymi, młodsze przed starszymi, a lżejsze przed cięższymi.

Jakie wino wybrać?

Dobre wina półwytrawne wytarzane są w różnych częściach świata. Dużą popularnością cieszą się trunki z Gruzji, Francji czy Włoch. Wina półwytrawne – białe i czerwone stanowią świetną alternatywę dla ekspresji wytrawnych, które dla wielu osób są zbyt kwaskowe i cierpkie. Smaczne wino jest również doskonałym pomysłem na prezent – uniwersalny charakter półwytrawnego trunku z pewnością przypadnie do gustu wielu osobom.

Mieszanie win

Winiarze mieszają wina z owoców różnych szczepów winorośli oraz poszczególnych odmian gotowych alkoholi. W wielu sytuacjach jest to również miks odmian białych oraz ciemnych. Jednym z przykładów „zmiksowanego” trunku są wina musujące. Blendowaniu poddawane są wina czerwone wytrawne i białe półsłodkie, a także wiele innych, które razem tworzą zaskakujący i wielowymiarowy produkt. Oprócz winiarzy, miksowania różnych rodzajów trunków podejmują się również koneserzy. Jak wyglądają ich eksperymenty?

Kiedy wino robi się niesmaczne

Zdarzają się sytuacje, gdy otwarta butelka wina stoi w lodówce zbyt długo lub jest przechowywana w sposób niewłaściwy, a trunek traci swoje walory smakowo-aromatyczne. W takim przypadku, choć nie do końca jest to aprobowane przez znawców tematu, można zmieszać „zwietrzałe” wino z młodszym, tańszym specjałem.

Kiedy wino okazuje się rozczarowujące

Bywa również tak, że otrzymane w prezencie wino nie do końca trafia w nasz gust lub własny wybór okazuje się nieodpowiedni. Indywidualne oczekiwania nie zostają zaspokojone przez trunek, ale szkoda jednocześnie go wylać. Jednym z możliwych rozwiązań jest wzbogacenie napitku jego przeciwieństwem, które sprawi, że razem wino będzie miało harmonijny, bliższy nam smak i aromat.

Podczas jednej degustacji

Wiele osób zadaje sobie pytanie – „czy podczas jednego spotkania lub jednej degustacji można łączyć różne rodzaje wina – białe z czerwonymi, półwytrawne ze słodkimi lub wytrawnymi”? Odpowiedź brzmi – tak! Kluczowe znaczenie ma oczywiście ilość spożywanego wówczas alkoholu.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CO WARTO WIEDZIEĆ O PÓŁWYTRAWNYM WINIE? CZY WINA MOŻNA MIESZAĆ? została wyłączona