CZY PROSECCO MOŻNA NAZWAĆ WINEM?
Prosecco to biały, musujący trunek, który dostępny jest również w wydaniu lekko musującym. Łagodniej musujący alkohol nazywany jest „frizzante”, a mocniej „spumante”. Klasycznie prosecco dostępne jest w trzech wersjach – słodkiej, wytrawnej, półwytawnej. Wino to powstaje tańszą metodą niż np. tradycyjne francuskie Szampany. Wtórna fermentacja nie zachodzi tu w pojedynczych butelkach, ale w dużych, zamkniętych zbiornikach – stąd nazwa metody produkcji prosecco – „metoda zbiornikowa” lub „metoda Charmata”. Co warto wiedzieć o prosecco? Jak smakuje słodka odmiana trunku i czym jeszcze różni się ten rodzaj alkoholu od Szampana?
Lekki i orzeźwiający trunek, na każdą okazję
Wino prosecco wytwarzane jest we Włoszech – głównie w regionie Veneto i Friuli Venezia. Powstaje ze szczepu winogron Glera. Oczywiście może również zawierać inne odmiany – ale nie może być ich więcej niż 15%. Do kupażu prosecco, wykorzystuje się np.:
- Pinot Noir;
- Perera;
- Pinot Grigio;
- Chardonnay;
- Verdiso;
- Bianchetta Trevigiana.
W zależności od ilości cukru, w sklepie – stacjonarnym lub internetowym, znaleźć można:
- prosecco extra brut;
- brut;
- extra dry;
- dry.
Warto jednak zaznaczyć, iż prosecco dry jest lekko słodkie (półwytrawne), a brud jest wytrawne. Zawartość alkoholu w prosecco waha się pomiędzy 10 a 12,5%.
Food pairing
W klasycznej odsłonie prosecco można serwować jako aperitif. Najlepiej podawać je schłodzone w wysokim kieliszku. W towarzystwie dań, sprawdzi się do owoców morza, sushi, potraw kuchni włoskiej i azjatyckiej. Prosecco to również genialna baza do drinków i koktajlów. W tym momencie, warto zwrócić uwagę na zawartość kcal w trunku – 100 ml prosecco to około 70 kcal.
Nazwa i apelacja
nazwa Prosecco od 2009 roku chroniona jest nazwą pochodzenia geograficznego i jest zarezerwowana dla win wyłącznie z dwóch regionów:
- Wenecji Euganejskiej;
- Wenecji Julijskiej.
W praktyce najwięcej butelek trunku pochodzi z Veneto. Oprócz ogólnej apelacji, funkcjonuje również podział na dwie podapelacje:
- prosecco DOCG – Asolo i Conegliano Valdobbiadene;
- prosecco DOC – Trevisto i Trieste.
Rodzaje
Różne rodzaje prosecco, przypadną do gustu degustującym, o odmiennych upodobaniach. Oprócz podziału uwzględniającego zawartość cukru, trunek różni się „stopniem musowania”:
- spumante (ciśnienie minimum 3 bary);
- frizzante (ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bara).
Wino frizzante bywa określane trunkiem perlistym, delikatnym. Ciekawostkę stanowi fakt, iż istnieje również prosecco spokojne – „tranquillo”.
Kiedy szukasz słodkiego prosecco i go nie znajdujesz..
W ofercie rynkowej dostępne są – choć nie powszechnie – prosecco demi-sec lub semi-secco, uznawane za najsłodszą odmianę trunku (32-50 g cukru na litr alkoholu). Taki rodzaj prosecco powinien usatysfakcjonować podniebienie lubiące słodkie alkohole. Prosecco dry zawiera około 17-32 g cukru na litr trunku. Na etykiecie widoczny jest wówczas napis „sec” lub „secco” – takie wino jest średnio słodkie.
Prosecco a Szampan
Można śmiało rzec, że jedyne co łączy Prosecco z Szampanem jest to, że są to trunki musujące. Oczywiście nie każde wino musujące można nazwać Prosecco czy Szampanem. A co różni trunek z Szampanii od tego produkowanego w innych rejonach Włoch? Oto najważniejsze różnice:
- Rejon.
Szampan powstaje we francuskiej Szampanii, a Prosecco we włoskim regionie Veneto.
- Szczep.
W przypadku Prosecco jest to szczep Glera, a Szampan powstaje ze szczepów, takich jak: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
- Metoda produkcji.
Wino z Włoch powstaje metodą Charmata, a trunek z Francji metodą szampańską.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
