CZY SPOSÓB ZAMKNIĘCIA WINA MA ZNACZENIE?
Wino od podstaw

CZY SPOSÓB ZAMKNIĘCIA WINA MA ZNACZENIE?

Butelka wina może być zamknięta na różne sposoby. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest korek wykonany z jednego kawałka kory dębu korkowego. Oczywiście do zamykania butelek z trunkiem z winorośli, wykorzystuje się również korki wykonane ze sklejonego miału lub krążków korka. Które rozwiązanie jest najlepsze? Jak uniknąć “korkowego wina”? Jak powstaje korek?

Nowe trendy

Jak się okazuje korek naturalny to nie jedyny sposób na zamknięcie butelki z winem. Obecnie w przemyśle winiarskim wykorzystywane są różne inne, alternatywne metody, takie jak:

  • korek łączony, produkowany z korka i silikonu;
  • korek silikonowy;
  • szklana zatyczka;
  • metalowa zakrętka;
  • kapsel.

Rodzaj zamknięcia butelki z winem świadczy o kilku aspektach – między innymi:

  • jakości trunku w szkle;
  • czasie przeznaczonym do konsumpcji wina.

Rodzaje zamknięcia butelki z winem

Jeden kawałek kory

Jest to jeden z najdroższych sposobów na zamknięcie butelki z winem. W przypadku win z dużym potencjałem starzenia, jest jak najbardziej uzasadniony. Jego wadą jest wysokie prawdopodobieństwo ataku bakterii i zepsucie wina substancją TCA. To właśnie trójchloroanizol odpowiada za tak zwane “korkowe wino”.

Korek z miału

Jest to tańszy zamiennik korka z jednego kawałka kory, który wizualnie bardzo przypomina droższy pierwowzór. Korek z miału ma jednak kilka wad:

  • nie zapewnia dostępu tlenu trunkowi w odpowiednim stopniu;
  • łatwo się kruszy;
  • jest podatny na przekazanie winu niepożądanych smaków i zapachów.

Korkiem z miału zamykane są najczęściej wina tanie, dedykowane do szybkiej konsumpcji.

Korek silikonowo-korkowy

Wykonany z dwóch rodzajów materiałów. Wewnętrzna warstwa z korka, zapewnia mu sprężystość i przepuszczalność, a zewnętrzna z silikonu, nadaje pewność w wyciąganiu podczas otwierania.

Korek silikonowy

Wyglądem przypomina korek naturalny. Korek silikonowy jest tani w produkcji i może mieć różne kolory – od białego, poprzez czerwony, na czarnym skończywszy. Łatwo się wyciąga podczas otwierania butelki. Zamykane są nim wina przeznaczone do szybkiej konsumpcji.

Metalowa zakrętka

Kolejny tani sposób na zamknięcie butelki z winem. Zakrętka metalowa całkowcie eliminuje problem zakażenia TCA i ogranicza psucie trunku wewnątrz szkła. Metalowa zakrętka informuje również o tym, że wino nie jest przeznaczone do dłuższego przechowywania i dojrzewania, a jego proces produkcji został zakończony.

Szkło

Korek wykonany ze szkła, ma podobne zastosowanie jak metalowa zakrętka. Jest to bardziej elegancki sposób na zamknięcie butelki z winem. Szklany korek uzupełniony jest zazwyczaj silikonową uszczelką, a kształtem przypomina “grzybek”.

Kapsel

Tym rodzajem zamknięcia, zwieńczone są butelki z trunkiem dedykowanym do natychmiastowej konsumpcji. Wina takie są na ogół bardzo tanie, a ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Kapsel to zamknięcie solidne, uniemożliwiające dostęp tlenu do wina wewnątrz butelki.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY SPOSÓB ZAMKNIĘCIA WINA MA ZNACZENIE? została wyłączona