
CZY WINO MOŻE MIEĆ WADY?
Niekiedy wino rozczarowuje. Dzieje się tak wtedy, gdy zawartość butelki ulega zepsuciu, za którym może stać wiele czynników. Niektórych wad nie sposób jest stwierdzić, przed otwarciem, jednak pewne oznaki mogą być sygnałem, że z trunkiem dzieją się niepożądane rzeczy. Jakie są największe wady wina? Jak ich uniknąć? Co oznacza termin “wino korkowe”, a czym jest “wino utlenione”?
Wada nr 1 -> Wino korkowe
Tym określeniem wielu degustujących nazywa wino po otwarciu butelki i spróbowaniu pierwszego łyka. Czym właściwie jest wino korkowe i jak powstaje ten mankament? W najprostszych słowach – jest to efekt zaatakowania i trawienia korka przez bakterie, w czasie którego wydziela się substancja chemiczna o nazwie trójchloroanizol. W takiej sytuacji zarówno wino, jak i korek mają nieprzyjemny zapach przypominający mokra tekturę czy gnijący ziemniak. Jest to wada, która dyskwalifikuje wino z degustacji.
Jak uniknąć “korkowego wina”?
Problem “korkowego wina” dotyczy wyłącznie butelek zamykanych naturalnym korkiem. Trunki zamykane w ten sposób uważane są za lepsze ponieważ wykazują dobry potencjał starzenia. Korek naturalny dostarcza do butelki mikroskopijne ilości powietrza, co sprzyja starzeniu wina. Przyczyną “korkowego wina” jest związek chemiczny TCA, który w korze dębu korkowego wytwarza drobnoustroje. Według szacunków około 5% win zamykanych korkiem naturalnym, posiada defekt “korkowego wina”. Producenci trunków wprowadzają nowe technologie, które sprawiają, że natrafienie na “korkowe wino” jest coraz mniejsze. Zatem – to po stronie producentów wina leży konieczność działania w korkowym obszarze.
Wada nr 2 -> Wino zredukowane
Trunek, który w zapachu przywodzi na myśl kurze jajo, zdecydowanie nie przynosi przyjemności podczas degustacji. Wino zredukowane to taka ekspresja, która miała w butelce za mały dopływ tlenu lub podczas procesu produkcji zastosowano za dużo związków siarki. Nuty owocowe są w takim winie trudno wyczuwalne.
Co zrobić z nadmiernie zredukowanym winem?
Rozwiązaniem problemu nadmiernie zredukowanego wina, może być proces dekantacji. Otwarcie butelki i przelanie zawartości do karafki, to dobry pomysł w przypadku zredukowanych trunków. Kontakt z powietrzem uwolni alkohol od niepożądanych nut zapachowych i sprawi, że właściwe niuanse smakowe i aromatyczne będą lepiej wyczuwalne, a wino zdatne do konsumpcji.
Wada nr 3 -> Wino utlenione
Problem ten powstaje wówczas, gdy do butelki z uszkodzonym korkiem dostanie się zbyt duża ilość powietrza. Takie wino jest zwietrzałe (utlenione), a aromat i smak zdecydowanie odbiega od owocowości. Wyraźnie wyczuwalny jest natomiast octowy zapach, który drażni nozdrza.
Co zrobić z utlenionym winem?
Na ten problem niestety nie ma rozwiązania. Utlenione wino nie nadaje się do picia, a zawartość butelki można jedynie wylać. Oczywiście na etapie produkcji – a konkretnie korkowania, to producent wina decyduje o wykorzystaniu korków dobrej lub wątpliwej jakości.
Wada nr 4 -> Wino zmaderyzowane
Trunek o wyraźnie słodkim, wręcz przesłodzonym smaku. Wada ta powstaje w wyniku niewłaściwego przechowywania wina np. w pobliżu źródeł światła.
Jak wykorzystać wino zmaderyzowane?
Na początek warto wspomnieć, co zrobić aby smak wina nie ewoluował w niechcianym kierunku. Warto zadbać o odpowiedni sposób przechowywania wina – w suchym i zaciemnionym miejscu, ze stałą temperaturą i poziomem wilgotności i bez dostępu światła słonecznego czy sztucznego. Wino już zmaderyzowane można wykorzystać w kuchni – do przygotowywania sosów, deserów czy innych dań.
Wada nr 5 -> Wino martwe
Jeśli butelka z winem czeka przez długi czas na otwarcie, zawarte w trunku związki aromatyczne stają się płaskie, bezbarwne i pozbawione żywotności. Takie wino nie ma owocowego charakteru, a degustacja trunku staje się prawdziwą udręką, nie przynoszącą przyjemności.
Kiedy wino jest martwe?
Niestety nie wszystkie wina nadają się do przechowywania przez dłuższy czas. Kupując butelkę trunku, warto mieć to na uwadze. Martwe wino należy wylać, a zawartość swojej piwniczki czy domowej kolekcji przejrzeć – być może niektóre butelki należy niezwłocznie otworzyć i wypić, bo każdy kolejny miesiąc tylko szkodzi ich zawartości.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

