Wino od podstaw

CZY WINO MOŻE SIĘ ZEPSUĆ?

Słynne powiedzenie „im starsze wino, tym lepsze” nie zawsze okazuje się prawdziwe. Trunek z winorośli może się popsuć, szczególnie w sytuacji, gdy jest niewłaściwie przechowywany. Wino, jak inne produkty spożywcze ma określony termin przydatności do spożycia. Jakie czynniki wpływają na trwałość wina? Po czym rozpoznać zepsute wino i jak właściwie przechowywać napitek z winorośli?

Co wpływa na trwałość wina?

Wino składa się z alkoholu, kwasów, cukrów i wielu innych składników. Stężenie poszczególnych elementów ma bezpośredni wpływ na termin przydatności do spożycia trunku. Dobrym konserwantem pochodzenia naturalnego jest cukier. Słodkie wina są więc często winami długowiecznymi. Niektóre pozycje np. wino Aszu można przechowywać aż 30 lat. Oprócz cukru, to alkohol konserwuje napitek – im wyższy poziom cukru, tym bardziej długowieczne wino. Inne czynniki wpływające na trwałość wina:

  • Sposób przechowywania.

Temperatura, dostęp światła i wilgotność to najważniejsze czynniki wpływające na trwałość wina. Złe warunki czyli za wysoka temperatura, za duża wilgotność czy nadmierna ekspozycja na działanie promieni słonecznych, mogą przyspieszyć proces starzenia się wina. Optymalne warunki do przechowywania wina to między innymi temperatura pomiędzy 10-15 stopni Celsjusza.

  • Opakowanie.

Wybierając wino należy zwrócić uwagę na kolor szkła, z którego wykonana jest butelka – ciemne butelki ograniczają dostęp światła słonecznego oraz rodzaj zamknięcia szyjki – trunki z korkiem lepiej nadają się do dłuższego przechowywania niż te zamykane zakrętką.

Po czym poznać zepsute wino?

Zepsute wino bardzo łatwo poznać, wykorzystując do tego celu kilka zmysłów np. węch, wzrok i smak:

→ Popsute wino ma nieprzyjemny, octowy zapach.

→ Nieświeże wino nie smakuje dobrze – jest kwaśne, gorzkie.

→ Nie nadający się do spożycia trunek ma brązowy kolor, jest mętny.

Które wina psują się najszybciej?

Poszczególne rodzaje win mają odmienne właściwości chemiczne, które determinują stopień ich trwałości. Lekkie, rześkie, białe wina nadają się do szybkiego spożycia i nie należy ich długo przechowywać. Tak samo należy postępować z lekkimi, świeżymi, czerwonymi trunkami. Wina ciężkie, beczkowane, czerwone, mogą leżakować znacznie dłużej.

Jak poprawnie przechowywać wino?

Przechowując wino, należy pamiętać o kilku kwestiach:

  • trunek najlepiej jest trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu;
  • butelka powinna znajdować się w poziomej pozycji;
  • doskonałą opcją są lodówki na wino;
  • dostęp światła słonecznego i sztucznego powinien być zredukowany do minimum.

Jak wydłużyć trwałość wina?

Dzięki niektórym praktycznym trikom, można znacznie wydłużyć trwałość wina:

  • Wino rekomenduje się przechowywać w lodówce lub w specjalnej piwnicy, gdzie panuje stała temperatura i wilgotność powietrza.
  • Otwartą butelkę z winem, należy zabezpieczyć przed przedwczesnym utlenieniem. W tym celu można skorzystać z zatyczki do wina.

Co zrobić z otwartą butelką wina?

Odpowiedź na wyżej postawione pytanie jest prosta – wypić! Otwarte wino należy wypić w ciągu kilku dni po otwarciu butelki. Specjaliści wskazują, iż 3 dni to optymalny czas na wypicie otwartego wina, które należy przechowywać w lodówce. Butelka powinna zostać ponownie zakorkowana, zakręcona, lub zamknięta specjalnym korkiem wielokrotnego użytku.

Wino może się zepsuć i nie każde nadaje się do przechowywania

Trunek z winorośli to alkohol, który dostarcza wielu przyjemnych doznań, ale należy z niego korzystać w umiarkowanych ilościach, w sposób odpowiedzialny. Aby czerpać radość z degustacji, należy zadbać o to, aby wino nie popsuło się i zachowało swoje walory smakowe i aromatyczne. Wina ulegają psuciu, a na szybkość tego zjawiska wpływa kilka czynników. Nie wszystkie wina można przechowywać przez długi czas – niektóre nadają się od razu do spożycia. Kupując wino – do domu, na prezent czy na każdą inną okazję, należy dokładnie zapoznać się z zawartością etykiety, umieszczonej na butelce.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY WINO MOŻE SIĘ ZEPSUĆ? została wyłączona