CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE?
Kuchnia,  Wino od podstaw

CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE?

Niektóre butelki wina mają charakterystyczne wgłębienie w dnie. Czy taka forma butelki ma znaczenie? Do czego służy wklęsłe dno? Jaka jest funkcjonalność takiego opakowania i co warto wiedzieć o butelce z puntem?

Ręczna produkcja butelek

Dawniej butelki do wina produkowane były ręcznie. Dmuchacze szkła, którzy zajmowali się między innymi formowaniem butelek, tworzyli wgłębienie w dnie, ponieważ w ten sposób łatwiej było im utrzymać butelkę podczas całego procesu, a dodatkowo była ona bardziej stabilna niż trudne w produkcji naczynie o idealnie płaskiej podstawie.

Wgłębienie, wklęśnięcie czy pontil?

Tradycyjnie wgłębienie w dnie butelki nazywa się klasycznie “wklęśnięciem”, lecz forma ta ma również inne – bardziej profesjonalne określenia. Wgłębienie określa się terminem “punt” lub “pontil”.

Względy estetyczne

Butelki z charakterystycznym wgłębieniem prezentują się bardziej efektownie niż te, które są pozbawionego tego elementu. Takie wklęśnięcie wpływa na zwiększoną objętość szkła, co poprawia walory estetycznie opakowania. Ma to szczególne znaczenie, gdy butelka wina jest prezentem dla obdarowanego.

Chłodzenie butelki

Jak zostało wspomniane wgłębienie w dnie jest jednoznaczne z większą powierzchnią szkła, a co za tym idzie przyspieszonym procesem chłodzenia zawartości opakowania. To istotny fakt, w odniesieniu np. do butelek dedykowanych do białego wina, które serwuje się w temperaturze niższej niż trunki czerwone.

Większa wytrzymałość

Wgłębienie w dnie jest typowe dla butelek prosecco, szampana czy cavy. Wklęśnięcie w szkle zwiększa odporność na ciśnienie, co bardzo korzystnie wpływa na bezpieczeństwo i wytrzymałość butelki z musującym trunkiem.

Łatwość nalewania

Wielu sommelierów wskazuje, iż wgłębienie w dnie, ułatwia trzymanie i proces nalewania trunku do kieliszków. Wklęśnięcie to doskonałe miejsce na ułożenie kciuka.

Szczelina na osad

Wgłębienie w dnie – nie zawsze, lecz często jest elementem typowym dla butelek z alkoholem starzonym, który wcześniej był poddany dłuższemu procesowi leżakowania. Takie trunki na ogół wymagają dekantacji – napowietrzania oraz usunięcia osadu. Wklęśnięcie w dnie, zmniejsza ryzyko przelania osadu wraz z winem do kieliszka, co mogłoby negatywnie wpłynąć na odczucia płynące z degustacji.

Wklęśnięcie w dnie a jakość wina

Choć wyżej zostało wymienionych co najmniej kilka czynników wpływających na korzyść umieszczania wgłębienia w dnie butelki, to nie zawsze jego obecność świadczy o wysokiej jakości trunku w szkle. Dobre jakościowo wina często zamknięte są w butelkach, które nie mają wklęśnięcia w dnie. Jest tak np. w przypadku trunków z Niemiec i Austrii, gdzie butelki mają całkowcie płaskie dno.

Różnice w kształtach butelek

Niektóre kraje winiarskie mają własne tradycje w kontekście kształtów butelek. W Bordeaux we Francji, butelka praktycznie zawsze ma wklęsłe dno.

Podobnie jest w Burgundii. W Alzacji dominują butelki z prostym spodem.

Sam kształt butelki jest bardzo często wynikiem indywidualnych preferencji producenta.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania CZY WKLĘSŁE DNO BUTELKI WINA MA ZNACZENIE? została wyłączona