DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ
Wino od podstaw

DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ

O jednej z najważniejszych procedur w świecie winiarskich ceremonii powiedziano i napisano już wiele, ale nadal mało kto potrafi poprawnie przeprowadzić ją w warunkach domowych. A szkoda! Dekantacja i związane z nią „napowietrzanie wina” pozwala cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem trunku. Dekantacja to nic innego, jak zlewanie cieczy znad osadu, który powstaje na dnie naczynia. Z dekantacją mamy do czynienia nie tylko w branży alkoholowej, ale również w przemyśle oraz w laboratoriach chemicznych. Bez względu na to, jaką ciecz mamy poddać dekantacji – procedura powinna być dokonywana powoli i ostrożnie. Płyn należy przelać z jednego naczynia do drugiego, a ciecz mająca kontakt z osadem powinna wykonywać jak najmniejszy ruch. Jak dokonać dekantacji wina i dlaczego proces ten jest taki ważny dla degustatorów? Czy dekantacja wpływa na smak i aromat trunku?

Po pierwsze – wszystkie ruchy wykonuj trzy razy wolniej

Trunek, który zamierzasz poddać dekantacji, powinien przed tą procedurą spędzić przynajmniej

kilka godzin w pozycji pionowej. Jeszcze lepiej, jeśli butelka będzie znajdowała się w takim

położeniu przez kilka dni! Zabieg ten ma na celu sprowadzenie osadu na dno butelki i oddzielenie

od niego wina. Pamiętasz bowiem, iż butelki z winem należy przechowywać w pozycji poziomej,

która umożliwia permanentne zamoczenie korka w alkoholu. A zatem – przed dekantacją, zmień

położenie butelki, aby proces przebiegł poprawnie.

Nie dekantuj każdego wina – to zwyczajnie nie ma racji bytu

Nie każde wino potrzebuje dekantacji! Ceremonia ta sprawdza się w przypadku np. win

czerwonych, wytrawnych, długo leżakujących. W takich trunkach osad wytrąca się naturalnie i to

właśnie takie alkohole, zaleca się dekantować.

Dekantacja wpływa na aromat wina

Specjaliści podkreślają, iż dekantacja pozwala cieszyć się lepszym, pełniejszym i wolnym od osadu

aromatem wina. Trunek o przyjemnej konsystencji prezentuje niezwykłą głębię akcentów

aromatycznych, które uwalniają się po poprawnie dokonanej dekantacji. Jest to więc kolejny

czynnik determinujący konieczność, przeprowadzenia wieloetapowej ceremonii winiarskiej.

Kiedy wystarcza samo napowietrzenie

Dekantować można zarówno wina młode, jak i starsze. Te pierwsze wyróżniają się bowiem

mocnym, niekiedy bardzo ostrym aromatem. Zapach ten wynika często z jeszcze nierozwiniętego

bukietu. W takiej sytuacji może w zupełności wystarczyć samo napowietrzanie, które złagodzi nuty

aromatyczne ukryte w alkoholu.

Proces nie jest tożsamy dla wina czerwonego i białego

W białych trunkach, jeśli już pojawia się jakiś osad, to jest on raczej znikomy i niedostrzegalny.

Wina białe w związku z powyższym nie wymagają dekantacji, tylko napowietrzenia. Przelej trunek

do innego naczynia – np. karafki, w której większa powierzchnia wina ma bezpośredni kontakt z

powietrzem. I tutaj pojawia się temat idealnego szkła do dekantacji czy napowietrzania. Specjalne

karafki nazywane są dekanterami. Karafki do wina czerwonego różnią się od tych dedykowanych

do wina białego. Naczynia różnią się kształtem, wielkością, jakością szkła oraz ceną.

Proces dekantacji w kilku krokach

1. Aby przeprowadzić dekantację, należy zaopatrzyć się w profesjonalny dekanter. Czyli

naczynie służące do ceremonii winiarskiej.

2. W przypadku wina czerwonego dekanter powinien być duży i szeroki – tak, żeby możliwie

jak największa powierzchnia trunku miała kontakt z tlenem. Wina białe czy różowe można

dekantować w naczyniach znacznie węższych.

3. Dekantacja wina czerwonego polega na powolnym przelaniu alkoholu z butelki (która

wcześniej spędziła co najmniej kilka godzin w pozycji pionowej) do dekantera. W karafce

trunek musi spędzić od 15 do 30 minut. Później można przelać go do kieliszków.

4. Dekantacja wina różowego czy białego jest znacznie prostsza i krótsza. W tej sytuacji warto

zadbać o wcześniejsze schłodzenie dekantera (można go trzymać w lodzie).

5. Podczas ceremonii dekantacji – przede wszystkim wina czerwonego, dobrze jest zapewnić

uczestnikom procederu odpowiednie oświetlenie. Doświadczeni koneserzy i znawcy

tematu wskazują, iż najlepsze dekantacje odbywają się w blasku świec.

Co zrobić z osadem?

Pozostawiony w butelce osad należy wylać – nie jest on do niczego potrzebny i stanowi produkt

uboczny poprawnie przeprowadzonej dekantacji. Warto również pamiętać, iż wino nie powinno być pozostawione przez dłuższy czas w karafce czy kieliszkach – zbyt długi kontakt z tlenem nie

wpływa bowiem pozytywnie na walory smakowe i aromatyczne trunku.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania DEKANTACJA – CEREMONIA WINIARSKA, KTÓRĄ WARTO ZNAĆ została wyłączona