DLACZEGO WARTO PIĆ HISZPAŃSKIE WINA?
Degustacja,  Wino od podstaw

DLACZEGO WARTO PIĆ HISZPAŃSKIE WINA?

Wina hiszpańskie to jedne z najchętniej wybieranych win w Polsce. Trunki z Półwyspu Iberyjskiego są różnorodne, przystępne cenowo, smaczne i lubiane. Skąd ten fenomen i co warto wiedzieć o winach ze słonecznej Hiszpanii?

Rzetelnie i przejrzyście

Hiszpańscy producenci są bardzo skrupulatni w temacie podawania informacji na etykietach swoich trunków. Oprócz podstawowych informacji dotyczących rocznika, miejsca pochodzenia czy nazwy producenta, na butelkach często znajdują się opisy użytych szczepów winogron – również z procentowym udziałem, dane dotyczące długości beczkowania oraz typie użytych beczek i czasie spędzonym w butelce przed opuszczeniem piwnic winiarni.

Ilość cukru w winie

Większość butelek z hiszpańskim trunkiem jest idealnie i bardzo dokładnie opisana pod kątem zawartości cukru w winie. I tak napoje alkoholowe z winogron, pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego można podzielić na następujące kategorie:

  • Wina słodkie.

Vino dulce. W grupie tej znajdują się między innymi słodkie moscatele z Valencii i sherry.

  • Wina półsłodkie.

Vino semi dulce. Soczyście owocowe trunku z przewagą słodycz nad kwasowością.

  • Wina półwytrawne.

Vino semi seco. Mają bardziej zarysowaną kwasowość.

  • Wina wytrawne.

Vino seco. Do tej kategorii zalicza się np. Rioja. Hiszpańskie wina wytrawne uznawane są za najlepsze na świecie.

Czerwone hiszpańskie wina

Hiszpanie robią jedne z najlepszych czerwonych win, które wyróżniają się złożoną, pełną i bogatą paletą aromatyczno-smakową. Oprócz hiszpańskiej klasyki, takiej jak Rioja, warto wspomnieć o trunkach z Katalonii czy Galicji. Najpopularniejsze szczepy winogron, wykorzystywane do produkcji czerwonych trunków to:

→ Tempranillo.

Szczep uprawiany w północnej i środkowej części kraju. Powstaje z niego Rioja i Ribery del Duero.

→ Garnacha.

Inaczej Grenache lub Cannonau. Szczep uprawiany w Katalonii lub Aragonii.

→ Mencia.

Winorośl uprawiana w hiszpańskiej Galicji. Wina z tego szczepu są lekkie i eleganckie.

Białe hiszpańskie wina

Klasyczne, białe hiszpańskie wina są smaczne i orzeźwiające. Urzekają świeżym charakterem:

→ Verdejo.

Szczep daje lekkie, rześkie i aromatyczne trunki.

→ Albarino.

Uprawiany głównie w Galicji szczep, daje wina z wyraźnym wpływem sąsiedztwa Atlantyku.

→ Viura.

Inaczej Macabeo. Szczep uprawiany w większości regionów kraju.

Jakie jeszcze wina z Hiszpanii?

Oprócz wyżej wymienionych win – białych i czerwonych, Półwysep Iberyjski to królestwo win musujących, produkowanych metodą tradycyjną, takich jak Cava. Hiszpania to również miejsce, gdzie powstają pyszne wzmacniane Sherry.

Dlaczego to Hiszpania jest liderem w produkcji i sprzedaży wina na świecie?

Nie bez powodu to Hiszpanie przodują w produkcji i sprzedaży napojów alkoholowych wytwarzanych z winogron:

  • Półwysep Iberyjski jest krajem o największej na świecie powierzchni upraw winorośli.
  • Producenci dbają o przejrzystość, jasność i kompletność informacji umieszczanych na etykietach butelek z winem.
  • Wina z Hiszpanii są przystępne cenowo i różnorodne.
  • Klimat sprzyja dojrzewaniu winogron, przez co wytwarzane trunki mają pełny, owocowy i łagodny charakter.

Rioja

Trunek obok którego trudno przejść obojętnie, nie poświęcając mu więcej uwagi, podczas rozmowy o hiszpańskich winach. Rioja jest złożona, ma potencjał starzenia, lubi towarzystwo dębowej beczki. Hiszpańscy winiarze podobnie jak sami miłośnicy wina jednoznacznie wskazują na Rioję jako godnego reprezentanta Półwyspu Iberyjskiego.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania DLACZEGO WARTO PIĆ HISZPAŃSKIE WINA? została wyłączona