Kuchnia,  Wino od podstaw

FRIZZANTE – PÓŁMUSUJĄCE, DELIKATNE WINO

Frizzante zalicza się do kategorii win musujących, lecz częściej określa się je mianem „wino półmusujące”. To doskonała alternatywa dla mocno musujących trunków. Łagodny smak, delikatny aromat – to cechy charakterystyczne klasycznego Frizzante. Alkohol ten może być wytwarzany w niemal każdym zakątku świata. Najczęściej pozyskuje się go z białych szczepów winorośli. Jest to wino rześkie – idealne na upalne, letnie dni.

Prosseco Frizzante

Jeden z najbardziej znanych trunków, produkowany ze szczepu winorośli Glera. Ta biała odmiana pochodzi z regionu Veneto, znajdującego się na północnym-wschodzie Włoch. Glera wyróżnia się następującymi elementami:

  • neutralnym smakiem;
  • lekkim, świeżym charakterem;
  • owocowym aromatem.

Moscato

Kolejna odmiana winorośli, którą wykorzystuje się do wytwarzania Frizzante. Ma bardzo wyczuwalny aromat brzoskwiń i gałki muszkatołowej. Największe uprawy Moscato znajdują się w Piemoncie, ale można je spotkać praktycznie w każdym regionie Włoch.

Malvasia

Choć powszechnie uważa się Grecję za ojczyznę Malvasi to prawda jest taka, że największe jej uprawy można spotkać właśnie we Włoszech. Ma wyraźny aromat migdałów i moreli. Wino Frizzante ze szczepu Malvasia jest aromatyczne i ma piękny złoty kolor.

Bonarda i Lambrusco

Szczep uprawiany w regionie Piacentino na północy Włoch. Frizzante z Bonardy ma urzekający czerwony kolor oraz aromat wiśni i ciemnych owoców. Odmiana ta bardzo przypomina Lambrusco – kolejny szczep, z którego produkuje się Frizzante. Lambrusco to winorośl uprawiana na północy Włoch – daje rześkie, delikatne wino.

Muskat, Furmint i Zenit

Frizzante na Węgrzech wytwarza się z trzech odmian winorośli – Muskat, Furmint i Zenit:

  • Muskat.

Szczep uprawiany w Tokaju. Wina z niego mają wyraźny aromat jaśminu, płatów róż i moreli oraz brzoskwiń. Charakteryzują się wysoką zawartością cukru.

  • Furmint.

„Król Tokaju”. Frizzante produkowane z Furmintu jest kwasowe i orzeźwiające.

  • Zenit.

Winorośl uprawiana w regionie Etyeki-Buda. Wina wytwarzane z tego szczepu są owocowe i mają świetnie wyważoną kwasowość.

Riesling

Z tego szczepu Frizzante produkowane jest w Austrii i Niemczech. Wino ma wówczas wyczuwalny kwiatowy aromat i mocną kwasowość. Na podniebieniu dominują owoce, takie jak agrest, brzoskwinia, jabłko i grejpfrut.

Cechy charakterystyczne Frizzante

Za niezwykłą popularność wina Frizzante odpowiada jego delikatny, łagodny smak, podkręcony subtelnymi bąbelkami:

  • trunek jest orzeźwiający;
  • ma przyjemny owocowy smak;
  • jest to wino lekko musujące (perliste) – ciśnienie w butelce wynosi zwykle od 1 do 2,5 barów;
  • butelka z trunkiem zamykana jest najczęściej korkiem z tworzywa sztucznego, zakrętką lub kapslem;
  • poziom alkoholu we Frizzante wynosi około 10-11%.

Do produkcji Frizzante wykorzystuje się metodę Chartmana. Polega ona na wtórnej fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej. Pozwala na szybsze wytwarzanie – cały proces trwa zaledwie 15-20 dni.

Food pairing

Frizzante idealnie komponuje się z przystawkami – może być również traktowane jako aperitif.

Z lekko musującym trunkiem współgrają owoce morza i słone potrawy. Perliste Frizzante może być serwowane z rybami, mięsami np. jagnięciną, cielęciną, kurczakiem, a także z sałatkami owocowymi czy warzywnymi.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania FRIZZANTE – PÓŁMUSUJĄCE, DELIKATNE WINO została wyłączona