
JAKI KIELISZEK PASUJE DO JAKIEGO WINA?
Na to, jak udana będzie degustacja wina, wpływa wiele czynników. Nie bez znaczenia są indywidualne preferencje, zasady dotyczące komponowania trunków alkoholowych i potraw, temperatura serwowanego wina czy rodzaj kieliszków, w których jest ono podawane. Nie każdy kieliszek – kształtem, formą, wielkością pasuje do każdego wina. Poznaj podstawowe zasady serwowania trunków z winogron i zobacz, jakie szkło jest odpowiednim wyborem do białego, a jakie do czerwonego czy musującego wina.
Czym się różnią kieliszki do wina?
Odpowiedź na wyżej postawione pytanie jest bardzo prosta – kieliszki różnią się przede wszystkim wielkością i kształtem. Kieliszki do wina białego są smuklejsze i mniejsze od tych dedykowanych do wina czerwonego. Trunki o ciemniejszej barwie potrzebują większego kontaktu z powietrzem, aby mogły w pełni rozwinąć swój bukiet smaków i aromatów. Wina białe zaś nie zyskują aż tak wiele podczas kontaktu z powietrzem, dlatego kieliszki do nich mają znacznie węższą czaszę. Co ciekawe – białe wino serwowane w zbyt dużym kieliszku, może stracić na swojej jakości! A co z trunkami o różowym zabarwieniu? Ten rodzaj alkoholu należy degustować w jeszcze węższych kieliszkach niż ma to miejsce w przypadku win białych. Wytrawni koneserzy trunków z winogron wiedzą jednak, że nie tylko kolor alkoholu ma wpływ na dobór kieliszka, ale również szczep, z którego ekspresja została wykonana.
Kieliszek do wina czerwonego
Szkło przeznaczone do serwowania wina czerwonego powinno być masywniejsze od tego, w którym pijemy wino białe. Kieliszki dedykowane do ciemnych trunków kształtem przypominają kwiat tulipana – ich czasza tylko nieznacznie zwęża się ku górze. Budowa kieliszka została tak skonstruowana, aby trunek miał jak największy kontakt z powietrzem. Wybierając kieliszek do wina, zwróćmy uwagę na wiek alkoholu – wino starsze znacznie lepiej smakuje w dużym szkle o otwartej, szerokiej czasze.
Kieliszek do wina różowego
Tutaj potrzeba kieliszków o średniej wielkości – choć specjaliści i znawcy tematu wskazują, iż szkło do trunków różowych powinno być jeszcze węższe niż to przeznaczone do konsumpcji wina białego. Wino różowe podobnie jak białe, nie wymaga napowietrzenia. Smaki i aromaty ukryte w różowej ekspresji są idealnie wyczuwalne w kieliszku, którego czasza delikatnie zwęża się ku górze.
Kieliszek do wina białego
Do wina białego odpowiedni będzie kieliszek wysoki, wąski, na długiej, smukłej nóżce. Szkło – swoją wielkością i kształtem, nie musi zapewniać trunkowi odpowiedniego napowietrzenia, ponieważ ten rodzaj alkoholu tego nie potrzebuje. Istnieje kilka rodzajów kieliszków do wina białego – nieco bardziej pękate do trunków cięższych oraz węższe o bardziej uniwersalnym charakterze.
Kieliszek do wina musującego
Trunki z bąbelkami należy degustować w kieliszkach wąskich, smukłych, wysokich. Eleganckie szkło nie tylko zatrzyma bąbelki, ale i ulotne akcenty aromatyczne. Do popularnych kieliszków dedykowanych do wina musującego zalicza się tzw. flety i tulipany.
Jak „obchodzić się” z kieliszkiem do wina?
Podczas degustacji zaleca się trzymanie kieliszka za nóżkę – szczególnie w przypadku trunków białych, które powinny być serwowane w nieco niższej temperaturze. Wina czerwone można delikatnie ogrzewać dłonią – trzymając czaszę kieliszka.
Pojemność kieliszka
Do wina czerwonego nadają się kieliszki o większej pojemności. W przypadku win białych, które nie powinny się nadmierne ocieplać znacznie lepsze są mniejsze kieliszki, do których można dolewać wyciągnięty z lodówki trunek. Kieliszki do wina mają na ogół od 100 do 400 ml. Oczywiście rzadko kiedy dopełnia się kieliszek po samego brzegi – porcja trunku powinna być mniejsza niż sugerowana wielkość. Wina czerwonego należy nalać do 1/3 wysokości szkła, a wina białego do połowy czaszy kieliszka.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

