Wino od podstaw

JAK DOJRZEWA WINO?

Powiedzenie „im starsze, tym lepsze” nie jest do końca prawdziwe. Choć weszło do języka potocznego, trudno je odnieść do wieku wina. Nie każdy trunek z winogron nadaje się do
dojrzewania. Niewielu również rozumie różnicę pomiędzy leżakowaniem w beczkach a dojrzewaniem wina już po zabutelkowaniu. Oczywiście są takie ekspresje, które wręcz należy
przechowywać, gdyż dzięki temu rozwiną się na tyle, by urzec degustującego smakiem i aromatem. Jak dojrzewa wino i co warto wiedzieć o leżakowaniu alkoholu?

Dojrzewanie wina w winiarni

Winiarze umieszczają wino w beczkach z dwóch podstawowych powodów:

1. Trunek nabiera dzięki temu smaków i aromatów, takich jak dym, wanilia czy czekolada.

2. Ekspresja podlega mikroutlenianiu, które zachodzi w trakcie przechowywania w beczce.

Dębowe deski nie są idealnie szczelne. Przez malutkie pory, do wina dochodzi niewielka

ilość powietrza. Trunek rozwija wówczas dodatkowe smaki i aromaty.

Ogromne znaczenie w procesie dojrzewania alkoholu ma wielkość i wiek beczki, a także długość

samego etapu. Dojrzewaniu w beczkach poddawane są zarówno trunki białe, jak i czerwone. Aby

zbudować owocowy charakter wina, winiarz umieszcza ekspresję nie w beczce, ale w stalowym

zbiorniku, bez dostępu tlenu.

Czas ma ogromne znaczenie

Dojrzewanie w beczkach nie jest pojęciem tożsamym z leżakowaniem w butelkach. Ten drugi

proces może odbywać się jeszcze u producenta – przed wypuszczeniem trunku na rynek, butelki z

winem przechowywane są w piwnicach lub w magazynach winiarni, bądź u konsumenta – w

domowej piwniczce, w lodówce czy na półce. Właściwe przechowywanie wina w domu nie jest

sprawą oczywistą. Aby trunek zachował swoje walory smakowo-aromatyczne, muszą być

spełnione pewne wymogi:

  • miejsce nie może być nasłonecznione, ani za suche;
  • powinno posiadać stabilną temperaturę.

Leżakowanie wina ma swoje zalety, wśród których na wyróżnienie zasługują następujące:

  • wino staje się wówczas bardziej kompleksowe i harmonijne;
  • trunek rozwija się w butelce, gdyż korek nie jest w 100% hermetyczny.

Co się zmienia z wiekiem?

Wino dłużej przechowywane w butelce traci swoją owocowość, ale wykształca zupełnie inne

warstwy smaków i aromatów. Mogą to być np. akordy orzechowe, miodowe, cynamonowe czy

skóra, tytoń lub suszone grzyby. Z wiekiem zmianie ulega również kolor trunku. Wina biała

nabierają więcej bursztynowych i złotych refleksów, a czerwone stają się bardziej ceglane i

transparentne. Długie dojrzewanie powoduje wytrącanie się osadu – w takiej sytuacji pomocna

okazuje się umiejętność dekantacji trunku.

Które wina można leżakować?

Do leżakowania szczególne dobrze nadają się wina, które wyróżnia mocna struktura, solidne

garbniki oraz wysoka kwasowość i imponująca zawartość alkoholu. Dojrzewanie przebiega

pomyślnie w przypadku trunków, które wcześniej spędziły trochę czasu w beczce. Leżakowaniu

warto poddawać hiszpańskie Rioje, włoskie Barolo czy węgierskie Villany. W odniesieniu do win

białych – są takie odmiany, które doskonale się starzeją np. riesling czy chardonnay. Idealne do

leżakowania są słodkie Tokaje – jedne z najbardziej długowiecznych win na świecie.

Dlaczego dojrzewanie jest tak ważne?

Zdarzają się sytuacje, w których dojrzewanie nie jest wyborem, ale koniecznością. Niektóre trunki

w „młodym wieku” są zbyt trudne do degustacji i potrzebują czasu, który „łagodzi” ich wymagający

charakter. Wina, które nadają się do dojrzewania w beczce, w butelce dodatkowo „rozkwitają”.

Jak „leżakują” butelki w warunkach domowych?

Jedną z najważniejszych zasad przechowywania butelek z winem w domu, jest ich odpowiednia

pozycja oraz właściwe miejsce:

  • Butelki powinny być przechowywane w pozycji poziomej – tak, aby korek miał kontakt z alkoholem.
  • Do przechowywania świetnie nadają się profesjonalne lodówki z podzielonymi na strefy obszarami, które mogą pomieścić od kilku do kilkuset butelek.
  • Miejsce, w których znajdują się butelki powinno być oddalone od światła słonecznego i gwałtownych wahań temperatury.
  • Po otwarciu butelki wino przestaje „leżakować” czy „dojrzewać” – wówczas niezależnie od warunków mamy kilka dni na wypicie trunku do końca.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania JAK DOJRZEWA WINO? została wyłączona