JAK DOJRZEWA WINO?
Powiedzenie „im starsze, tym lepsze” nie jest do końca prawdziwe. Choć weszło do języka potocznego, trudno je odnieść do wieku wina. Nie każdy trunek z winogron nadaje się do
dojrzewania. Niewielu również rozumie różnicę pomiędzy leżakowaniem w beczkach a dojrzewaniem wina już po zabutelkowaniu. Oczywiście są takie ekspresje, które wręcz należy
przechowywać, gdyż dzięki temu rozwiną się na tyle, by urzec degustującego smakiem i aromatem. Jak dojrzewa wino i co warto wiedzieć o leżakowaniu alkoholu?
Dojrzewanie wina w winiarni
Winiarze umieszczają wino w beczkach z dwóch podstawowych powodów:
1. Trunek nabiera dzięki temu smaków i aromatów, takich jak dym, wanilia czy czekolada.
2. Ekspresja podlega mikroutlenianiu, które zachodzi w trakcie przechowywania w beczce.
Dębowe deski nie są idealnie szczelne. Przez malutkie pory, do wina dochodzi niewielka
ilość powietrza. Trunek rozwija wówczas dodatkowe smaki i aromaty.
Ogromne znaczenie w procesie dojrzewania alkoholu ma wielkość i wiek beczki, a także długość
samego etapu. Dojrzewaniu w beczkach poddawane są zarówno trunki białe, jak i czerwone. Aby
zbudować owocowy charakter wina, winiarz umieszcza ekspresję nie w beczce, ale w stalowym
zbiorniku, bez dostępu tlenu.
Czas ma ogromne znaczenie
Dojrzewanie w beczkach nie jest pojęciem tożsamym z leżakowaniem w butelkach. Ten drugi
proces może odbywać się jeszcze u producenta – przed wypuszczeniem trunku na rynek, butelki z
winem przechowywane są w piwnicach lub w magazynach winiarni, bądź u konsumenta – w
domowej piwniczce, w lodówce czy na półce. Właściwe przechowywanie wina w domu nie jest
sprawą oczywistą. Aby trunek zachował swoje walory smakowo-aromatyczne, muszą być
spełnione pewne wymogi:
- miejsce nie może być nasłonecznione, ani za suche;
- powinno posiadać stabilną temperaturę.
Leżakowanie wina ma swoje zalety, wśród których na wyróżnienie zasługują następujące:
- wino staje się wówczas bardziej kompleksowe i harmonijne;
- trunek rozwija się w butelce, gdyż korek nie jest w 100% hermetyczny.
Co się zmienia z wiekiem?
Wino dłużej przechowywane w butelce traci swoją owocowość, ale wykształca zupełnie inne
warstwy smaków i aromatów. Mogą to być np. akordy orzechowe, miodowe, cynamonowe czy
skóra, tytoń lub suszone grzyby. Z wiekiem zmianie ulega również kolor trunku. Wina biała
nabierają więcej bursztynowych i złotych refleksów, a czerwone stają się bardziej ceglane i
transparentne. Długie dojrzewanie powoduje wytrącanie się osadu – w takiej sytuacji pomocna
okazuje się umiejętność dekantacji trunku.
Które wina można leżakować?
Do leżakowania szczególne dobrze nadają się wina, które wyróżnia mocna struktura, solidne
garbniki oraz wysoka kwasowość i imponująca zawartość alkoholu. Dojrzewanie przebiega
pomyślnie w przypadku trunków, które wcześniej spędziły trochę czasu w beczce. Leżakowaniu
warto poddawać hiszpańskie Rioje, włoskie Barolo czy węgierskie Villany. W odniesieniu do win
białych – są takie odmiany, które doskonale się starzeją np. riesling czy chardonnay. Idealne do
leżakowania są słodkie Tokaje – jedne z najbardziej długowiecznych win na świecie.
Dlaczego dojrzewanie jest tak ważne?
Zdarzają się sytuacje, w których dojrzewanie nie jest wyborem, ale koniecznością. Niektóre trunki
w „młodym wieku” są zbyt trudne do degustacji i potrzebują czasu, który „łagodzi” ich wymagający
charakter. Wina, które nadają się do dojrzewania w beczce, w butelce dodatkowo „rozkwitają”.
Jak „leżakują” butelki w warunkach domowych?
Jedną z najważniejszych zasad przechowywania butelek z winem w domu, jest ich odpowiednia
pozycja oraz właściwe miejsce:
- Butelki powinny być przechowywane w pozycji poziomej – tak, aby korek miał kontakt z alkoholem.
- Do przechowywania świetnie nadają się profesjonalne lodówki z podzielonymi na strefy obszarami, które mogą pomieścić od kilku do kilkuset butelek.
- Miejsce, w których znajdują się butelki powinno być oddalone od światła słonecznego i gwałtownych wahań temperatury.
- Po otwarciu butelki wino przestaje „leżakować” czy „dojrzewać” – wówczas niezależnie od warunków mamy kilka dni na wypicie trunku do końca.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

