
JAK DOPASOWAĆ KIELISZKI DO WINA?
Dzięki umiejętnie dobranym kieliszkom, można w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wina. Jakie szkło pasuje do trunku białego, czerwonego, a jakie do musującego? Czym kierować się, wybierając kieliszki do wina i jakie są ich wady oraz zalety? Poznaj najlepsze wybory doświadczonych sommelierów!
Uniwersalne zasady
Niezależnie od tego, czy mowa jest o kieliszkach do wina białego, czerwonego czy musującego, szkło do trunku z winorośli, powinno posiadać pewne uniwersalne cechy, takie jak:
- Wysoka jakość szkła, z którego zostało wykonane naczynie.
- Przezroczysta barwa szkła, dzięki czemu można bardziej wnikliwie ocenić kolor trunku.
- Odpowiednia konstrukcja oraz wysokość nóżki kieliszka, która umożliwia swobodne trzymanie naczynia, bez konieczności dotykania czaszy, w której znajduje się alkohol.
- Pojemność czaszy – na tyle duża, aby nie można było rozlać trunku.
Idealny kieliszek do wina musi być wykonany z wysokiej jakości surowca – najlepiej bezbarwnego, które pozwala w pełni cieszyć oczy, kolorem trunku – w końcu wino to nie tylko doznania smakowe i aromatyczne, ale również wizualne. Dodatkowo kieliszek powinien mieć wysoką nóżkę, za którą można trzymać szkło, aby wino zachowało swoją temperaturę. Nie bez znaczenia jest również kwestia pojemności.
Kieliszki do wina czerwonego
Szkło do wina czerwonego jest większe i głębsze, niż to dedykowane do wina białego. Cechą charakterystyczną kieliszków do wina czerwonego jest pękata, zazwyczaj zwężająca się ku górze czasza, która kształtem przypomina kwiat tulipana. Duża średnica kieliszka, umożliwia łatwy kontakt alkoholu z powietrzem, dzięki czemu wszystkie zawarte w trunku aromaty, mają okazję się swobodnie rozwijać. Najlepsze jakościowo kieliszki do wina czerwonego wykonane są z dobrego, przezroczystego szkła, które umożliwia podziwianie głębokiej barwy alkoholu.
Kieliszki do wina białego
W odróżnieniu od kieliszków do wina czerwonego, te dedykowane do trunków białych mają bardziej smukłą i wąską czaszę. Są one nieco mniejsze od kieliszków do wina czerwonego. Różnice te wynikają przede wszystkim z tego, że wino białe nie potrzebuje, aż tak dużego kontaktu z powietrzem. Woń wina białego, w kieliszku do wina czerwonego, mogłaby “zginąć”. Różnice w budowie kieliszków to również efekt tego, że wino białe należy serwować w temperaturze niższej niż wino czerwone – szkło nie może mieć zatem dużej objętości, która umożliwia dłuższe picie, a więc większe ryzyko ogrzania się alkoholu.
Wyjątki
W odniesieniu do serwowania wina białego, obowiązują pewne wyjątki. Niektóre białe trunki, mogą być degustowane w szerszych kieliszkach – takich dedykowanych do wina czerwonego. Mowa tu przede wszystkim o:
- ciężkich białych winach typu Chardonnay;
- winach dojrzewających w dębowych beczkach.
Kieliszki do wina musującego
Trunki musujące należy degustować w niskiej temperaturze. Wymóg ten ma bezpośredni wpływ na preferowany kształt kieliszków do wina. Szkło do trunków musujących powinno być wysokie, z wąską czaszą, o prostych ścianach. Kieliszki takie nazywa się “fletem”. Konstrukcja szkła, zapewnia utrzymanie niskiej temperatury napoju oraz powolne, swobodne ulatniania się bąbelków.
Kieliszki do wina deserowego
Do wina deserowego, wykorzystuje się najczęściej kieliszki niskie, o zwężającej się ku górze czaszy. Wina deserowe mają na ogół większą zawartość procentową alkoholu, a odpowiednio dobrany kształt szkła sprawia, że zawarty w trunku etanol nie ulatnia się zbyt szybko. Zwężająca się czasza, umożliwia również zachowanie aromatów wina przez dłuższy czas.
Szklanki do wina
Szklanki zaprojektowane i stworzone do konsumpcji wina, różnią się znacząco od tradycyjnych szklanek. Mają one dużą pojemność (nawet do 500 ml), a ich kształt wizualnie przypomina czaszę kielicha. Wykonane są z przejrzystego, wysokojakościowego szkła. Prezentują się nadzwyczaj elegancko – nie odbierają rytuałowi spożywania wina, klasy i gracji.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

