JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO?
Degustacja,  Kuchnia,  Wino od podstaw

JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO?

Ser do wina to jeden z najpopularniejszych i klasycznych dodatków do trunku z winorośli. Deska serów towarzyszy niejednokrotnie degustacjom i stanowi uzupełnienie winnych smaków. O czym pamiętać, łącząc wino i ser? Jaki rodzaj przekąski wybrać? Poznaj odpowiedzi na pytania dotyczące wine pairingu!

Podstawowe zasady

Organizując winną degustację i dobierając sery do wina, warto pamiętać o kilku fundamentalnych zasadach:

  • Bardzo ostre, intensywne w smaku sery lepiej pasują do win wyrazistych.
  • Lekkie w smaku i aromacie wina, doskonale uzupełniają się z delikatnie subtelnymi serami.
  • Sery tłuste, długodojrzewające lepiej komponują się z winami czerwonymi.
  • Sery lekkie, miękkie np. brie czy camembert pasują do wina białego.
  • Ostre sery pleśniowe np. lazur to must-have do wina czerwonego.
  • Dobierając ser do wina, pamiętaj o tym, aby intensywność smaku i aromatu oby produktów była podobna.

Tak, to robią profesjonaliści

Wytrawni koneserzy wina, wiedzą dokładnie jak łączyć trunek z przystawką, taką jak ser. Bardziej doświadczeni degustatorzy łączą ser i wino na zasadzie kontrastu – lekki ser parują z intensywnym w smaku alkoholem. To bardzo trudna sztuka i wymaga pewnego rodzaju znajomości specyfiki określonych szczepów winorośli.

Ser

Idealną przystawką podczas degustacji win, jest deska serów. Czy powinna być ona różnorodna? Czy powinny się na niej znaleźć różne rodzaje sera – miękkie, twarde, dojrzewające? Warto pamiętać o nadrzędnej zasadzie komponowania serów i wina – intensywne wino do intensywnego sera. I tak właśnie powinna być zbudowana idealna deska serów – wyrazistość smaków powinna być podobna w przypadku każdej pozycji.

Regionalizmy

Pomocną wskazówką podczas komponowania deski serów i win, jest dobór na zasadzie regionalnej. Wina związane z określonym regionem np. Toskanią, dobrze jest podawać w towarzystwie serów pochodzących z tego samego obszaru geograficznego.

Sery do wina czerwonego

Do czerwonych trunków pasują wyraziste w smaku, tłuste sery, takie jak:

  • Cheddar.
  • Parmezan.
  • Grana Padano.

Świetnym wyborem są również sery pleśniowe.

Czerwone wino

AALDERING PINOTAGE 2018

BAVA BAROLO 2010 DOCG SCARRONE

CASA AMADA CABERNET SAUVIGNON 2020

Sery do wina różowego

Z różowym trunkiem współgra łagodny i kremowy ser, a także delikatny ser pleśniowy. Różowe wina pasują do aksamitnych serów, które nie są zbyt wyraziste w smaku.

Różowe wino

CHAMPAGNE COLLARD-PICARD ROSE

PICANT D’OR ROSADO

PORTO PORTAL PINK 19%

Sery do wina białego

Białe wina najlepiej korespondują z bardzo delikatnymi serami. Tego rodzaju trunki łączą się z serami kozimi, brie czy camembertem. Szukając wina do sera, warto zwrócić uwagę na szczep winorośli. Z serami wspaniale komponują się wina typu Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Riesling.

Białe wino

CHABLIS 2018 DOMAINE PASSY LE CLOU AOP

BAUMER RHEIN RIESLING 2018

BEDIANI RKATSITELI WHITE DRY

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania JAK ŁĄCZYĆ SERY I WINO? została wyłączona