JAK ODCZYTYWAĆ ETYKIETY WŁOSKICH WIN?
Wiele krajów produkujących wina, dysponuje systemem etykietowania, który ma za zadanie ułatwić konsumentom zrozumienie, czego można się spodziewać po danej butelce, tylko i wyłącznie zapoznając się z zawartością umieszczonej na niej etykiety. Włochy wiodą w tym prym. Oznaczenia takie jak „IGT”, „VDT”, „DOCG” czy „DOC” – wskazują na właściwości i jakość trunku. Poznaj bliżej wszystkie skróty i dowiedz się, jak czytać etykietę włoskiego wina.
Włoskie wino
Wino nieodłącznie utożsamiane jest z włoską kulturą. Trunki ze słonecznej Italii cieszą się uznaniem na całym świecie. Tamtejsi winiarze dysponują ogromną wiedzą i doświadczeniem, niezbędnym do produkcji wybitnych alkoholi. Włosi są bez wątpienia liderami w wytwarzaniu wina. Napitki z winorośli produkowane są w Italii od co najmniej 4000 lat. W tamtych rejonach uprawiano dzikie winogrona już w czasach prehistorycznych. Grecy, którzy przybyli w VIII wieku do Włoch, nazwali je „krainą wina”, a Rzymianie rozpoczęli handel winem na znacznie większą skalę. Kultura winiarstwa utrzymywana była nawet w średniowieczu. Najsłynniejszy włoski region – Chianti prowadzi produkcję wina od XVI wieku.
Klasyfikacja włoskich win
Włochy zostały zjednoczonym krajem stosunkowo niedawno – bo dopiero w 1861 roku. Każdy z regionów do dziś zachował własną tożsamość i odrębność. Nie inaczej jest w przypadku trunków, produkowanych w tych regionach. Formalizacja nastąpiła w latach 60 XX wieku – wówczas wdrożono system klasyfikacji, obowiązujący do dzisiaj.
DOCG
Denominazione di Origine Controllata e Garanitita
Trunek najwyższej jakości. Wino z oznaczeniem DOCG powstało pod ścisłym okiem specjalistów. Niewielka liczba win osiąga status DOCG – najczęściej są to wypusty z małych regionów. Zbiór i proces produkcji, odbywa się na określonym obszarze i każdy etap jest pieczołowicie kontrolowany. Wino poddaje się rygorystycznym kontrolom, a produkt musi przejść weryfikację dwóch paneli ekspertów. Alkohole, które uzyskały status DOCG, powstają na kanwie tradycyjnych, włoskich receptur.
DOC
Denominazione di Origine Controllata
Wino z oznaczeniem DOC musi przejść wiele rygorystycznych testów – nie są one jednak aż tak surowe, jak w przypadku trunków z oznaczeniem DOCG. Produkcja formuły z oznaczeniem DOC może mieć miejsca na większym obszarze geograficznym. Oczywiście nadal wszystko musi odbywać się w obrębie wyłącznie jednego regionu. Wino podlega kontroli z analizą fizyczną i chemiczną, a także ocenie ekspertów.
IGT
Indicazione Geografica Tipica
W hierarchii klasyfikacja IGT znajduje się za DOC. Wina IGT produkuje się na większym obszarze produkcyjnym, a sam producent dysponuje znacznie większą swobodą odnośnie wykorzystywanych receptur. W tą kategorię zaliczyć można wina organiczne, biodynamiczne. Produkty klasyfikowane jako IGT nadal poddawane są testom, ocenom i weryfikacjom.
VDT
Vino da Tavola
Podstawowa klasyfikacja włoskiego wina – inaczej wino stołowe. Oznaczenie to stosuje się w celu odróżnienia produktu od win regionalnych. Pod względem jakości, trunki VDT ustępują miejsca wszystkim innym, wymienionym wyżej.
Kategorie DOCG i DOC tworzą razem DOP, czyli Denominazione d’Origine Protetta.
Cel klasyfikacji
Dzięki klasyfikacji konsumenci mogą w łatwy sposób ocenić jakość oraz pochodzenie nabytego produktu, zapoznając się wyłącznie z jego etykietą. To bardzo pomocne i ułatwia wybór odpowiedniego trunku. Oczekując wysokiej jakości, należy postawić na wina z oznaczeniem DOC i DOCG.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

