JAK PRAWIDŁOWO TRZYMAĆ KIELISZEK DO WINA I JAK OTWORZYĆ WINO BEZ KORKOCIĄGU? CIEKAWOSTKI, KTÓRE WARTO ZNAĆ
Wino skrywa wiele tajemnic podobnie jak proces technologiczny, który prowadzi do jego powstania. Sposoby serwowania i obchodzenia się z trunkiem z winogron, również bywają zaskakujące. Poznaj intrygujące ciekawostki dotyczące wina i jego degustacji. Zobacz, które wino nadaje się do grzańca i jak przechowywać resztki prosecco.
Jak dopasować kieliszek do wina?
Jakość degustacji wina zależy w dużej mierze od rodzaju kieliszka, którego użyjemy do serwowania trunku. Do wina czerwonego idealny będzie duży kieliszek, o masywnej budowie. Czasza przypominająca kształtem kwiat tulipana zapewni większą powierzchnię kontaktu alkoholu z powietrzem, co rozwinie paletę aromatyczno-smakową wina. Do degustacji wina musującego również można użyć kieliszków dedykowanych do trunków czerwonych. Do białego wina zaś bardziej odpowiednie będą kieliszki o węższej czasze, z wysoką nóżką, o mniejszej objętości. Taki kieliszek to również właściwy wybór do wina różowego.
Co to znaczy, że wino oddycha?
Oddychanie wina to proces wystawienia trunku na działanie tlenu. Taki zabieg pozwala rozwinąć bukiet aromatyczno-smakowy alkoholu oraz zredukować nieprzyjemny zapach, który powstaje na skutek zbyt małego dopływu tlenu podczas dojrzewania w butelce. Warto również zaznaczyć, iż niektóre rodzaje wina potrzebują kontaktu z tlenem, aby móc w pełni cieszyć się ich szlachetnym aromatem. Nie tylko wino czerwone powinno oddychać, to samo tyczy się trunków białych. Aby przeprowadzić proces napowietrzania wina, należy przelać alkohol do karafki. Każdy trunek potrzebuje innego czasu, aby uwolnić swój smak i aromat.
Jaka jest odpowiednia temperatura serwowania trunku?
Każde wino należy degustować w innej temperaturze. Lekkie wina białe wymagają niższej temperatury niż ciężkie, mocno zbudowane czerwone trunki. Wina musujące należy podawać w jeszcze niższej temperaturze niż wina białe czy różowe. Pinot Noir należy schłodzić do 16 stopni, Chardonnay wymaga 14 stopni, a Sauvignon Blanc warto schłodzić do 12, a nawet 10 stopni. Eleganckiego szampana podaj w temperaturze 12-14 stopni, a uniwersalne prosecco w 8-10 stopniach.
Jak przechowywać otwarte wino musujące?
Otwartą butelkę z winem musującym czy Szampanem, należy przechowywać w lodówce. Butelkę trzeba ponownie zatkać korkiem. Służą do tego specjalne zatyczki, które z powodzeniem zastępują naturalne czy syntetyczne korki, nienadające się do ponownego użycia po otwarciu butelki. Po otwarciu i nawet w warunkach odpowiedniego przechowywania trunek zaleca się spożyć do trzech dni. Po tym czasie nie nadaje się on do degustacji, ponieważ nieodwracalnie traci swoje walory smakowe i aromatyczne.
Jak poprawnie nalewać wino do kieliszka?
Sztuka nalewania wina zaczyna się od poprawnego otwarcia butelki. W tym celu należy ustawić wino w pozycji pionowej, na stabilnej powierzchni. Następnie rozcina się folię zabezpieczającą wino, a później wsuwa korkociąg do środka. W zależności od rodzaju korkociągu czy trybuszona proces ten wygląda odrobinę inaczej. Nalewając wino, należy trzymać butelkę blisko kieliszka, jednak nie można dotykać jego powierzchni. Wino nalewa się zawsze z prawej strony gościa, etykietą skierowaną w jego stronę. Nie można uronić ani kropli, a po nalaniu, warto przetrzeć szyjkę butelki serwetką.
Jak trzymać kieliszek z winem?
Kieliszek z nalanym winem – niezależnie od tego, czy jest to trunek biały, czy czerwony, należy trzymać za nóżkę. Trzymanie pękatej części kieliszka ogrzewa jego zawartość, a w szczególności w odniesieniu do wina białego i musującego jest to zdecydowanie niewskazane.
Jakie wino wybrać do grzańca?
Do grzańca świetnie nadają się zarówno wina białe, jak i czerwone. Koneserzy wskazują jednak, że to wino czerwone doskonale współgra z aurą, która roztacza się wokół grzańca. Aby przygotować grzańca, warto sięgnąć po dowolne wino – słodkie, wytrawne, półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli trunek jest za mało słodki, wystarczy go dosłodzić np. miodem.
Jak otworzyć wino, gdy nie mamy korkociągu?
W warunkach domowych, otwarcie butelki wina bez użycia korkociągu jest stosunkowo proste. Kreatywne osoby sięgają po długopisy, nożyczki, widelce, a nawet wiertarki. W plenerze sprawa jest nieco bardziej skomplikowana – tutaj pomocny może okazać się but, klucze czy zapalniczka. Niezależnie od tego, jakiego sposobu użyjesz do otwarcia butelki z winem, zachowaj ostrożność.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
