JAK SIĘ ROBI WINA BEZALKOHOLOWE?
Wino od podstaw

JAK SIĘ ROBI WINA BEZALKOHOLOWE?

Jakość win bezalkoholowym stale rośnie, a trunki te zyskują coraz większą popularność. Według przepisów Unii Europejskiej wino to „napój powstający wyłącznie poprzez częściową lub całkowitą fermentację alkoholową świeżych winogron, miażdżonych lub nie, lub fermentację moszczu gronowego. Rzeczywista zawartość alkoholu w winie jest nie mniejsza niż 8,5%”. Czy w związku z powyższym można uznać, iż „wino bezalkoholowe” jest rzeczywiście „winem”? Najprościej rzecz ujmując, wino bezalkoholowe jest napojem na bazie wina, które wiernie stara się odwzorować smak, aromat oraz strukturę pierwowzoru zawierającego procenty.

Czy 0% alkoholu to ściema?

Na większości etykiet umieszczonych na butelkach z winem bezalkoholowym umieszczona jest informacja „0% alkoholu”. Czy faktycznie w wyprodukowanym trunku nie ma w ogóle alkoholu? W ofercie sklepów stacjonarnych i internetowych dostępnych jest wiele rodzajów win. Nie zawsze jest jednak tak, że alkoholu w „bezalkoholowym” winie nie ma wcale. Są produkty, które powstają bez uprzedniego zajścia fermentacji alkoholowej – są to po prostu napoje na bazie soku z winogron. Drugi rodzaj produktów powstaje poprzez dokonanie klasycznej fermentacji alkoholowej, a następnie usunięciu alkoholu – takie trunki mogą mieć faktycznie do 0,5% alkoholu.

Jak powstaje wino bez alkoholu?

Trunek bezalkoholowy powstaje podobnie jak wino z alkoholem, tylko na pewnym etapie produkcji, wspomniany alkohol należy usunąć. Służą do tego nowoczesne metody produkcji, takie jak: wirujące stożki, odwrócona osmoza, odparowanie w warunkach zmniejszonego ciśnienia. Wszystkie wymienione metody polegają na rozłożeniu wina na czynniki pierwsze oraz usunięciu z nich niepożądanych elementów – w tym przypadku alkoholu. Trunek bezalkoholowy nie może być jednak pozbawiony koloru, smaku czy aromatu, dlatego też wina bezalkoholowe – te dobrej jakości mają na ogół wysokie ceny.

Smak, aromat i kolor

Specjaliści i znawcy tematu zaznaczają, iż alkohol odpowiedzialny jest za strukturę wina, a także to, jak jest ono odczuwane w ustach czy w nosie. Jednym słowem alkohol jest idealnym „nośnikiem” smaków i aromatów. W dobrej jakości winach bezalkoholowych winiarze dbają o to, aby jak najwierniej odwzorować paletę aromatyczno-smakową procentowego pierwowzoru. Co ciekawe – wino bez alkoholu zawiera wszystkie korzystne dla zdrowia składniki, takie jak przeciwutleniacze, a zawartość kaloryczna produktu jest o połowę niższa niż w klasycznych, alkoholowym trunkach.

Ciekawostki o winie bezalkoholowym, które warto poznać

  • Wino bezalkoholowe powstaje w procesie fermentacji soku z winogron zwanym winifikacją, jednak na końcu trunek pozbawiany jest alkoholu.
  • Produkcja trunków bezalkoholowych jest kosztowana, ponieważ wymaga dodatkowej aparatury, zbiorników i pomieszczeń.
  • Produkt bezalkoholowy, w rzeczywistości bardzo często zawiera jednak śladowe ilości alkoholu.
  • Niektóre kraje posiadają własne organizacje regulujące wytarzanie wina bez alkoholu.
  • Wino bezalkoholowe smakuje jak pierwowzór. Ma bogaty smak i aromat, a także wyrazisty kolor.
  • Bezalkoholowy trunek dedykowany jest tym osobom, które z różnych względów nie mogą spożywać alkoholu, ale nadal chcą cieszyć się smakiem i aromatem wina.
  • Zaletą wina bezalkoholowego jest brak etanolu, który bardzo nie korzystnie wpływa na zdrowie człowieka.
  • Kolejnym atutem bezalkoholowego trunku jest obecność przeciwutleniaczy i niska kaloryczność produktu.
  • Niektórzy koneserzy wypunktowują wady wina bezalkoholowego, wskazując na dużo uboższą paletą aromatyczno-smakową trunku.
  • Popyt na produkty bezalkoholowe stale rośnie.

Wpływ na zdrowie

Jak zostało już wspomniane – wina bezalkoholowe mają wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie człowieka, a przy tym pozbawione są szkodliwego etanolu. Przeciwutleniacze zmniejszą ryzyko wystąpienia nowotworów, obniżają poziom cholesterolu, wpierają układ krążenia, zapobiegają cukrzycy typu drugiego, a także wspierają funkcje mózgowe.

Grupa odbiorcza

Wino bez dodatku alkoholu powstaje z myślą o:

  • diabetykach;
  • kierowcach;
  • osobach, które z różnych przyczyn nie powinny spożywać alkoholu;
  • kobietach w ciąży i matkach karmiących (należy jednak upewnić się, że wino nie posiada nawet śladowej ilości alkoholu).

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania JAK SIĘ ROBI WINA BEZALKOHOLOWE? została wyłączona