JAK WINO TRAFIŁO DO KARTONU?
Wino w kartonie – czyli tak zwany cask wine czy bag-in-box, to powszechnie używane określenie na opakowanie kartonowe, zawierające w środku wino w plastikowym worku. Na zewnątrz pudełka umieszczony jest jest szczelny kran, który ułatwia nalewanie trunku. Sam koncept wina w kartonie narodził się w Australii. Jak wino trafiło z butelki do kartonu? Co warto wiedzieć o tego rodzaju trunkach? W jaki sposób przechowywać wino w kartonie?
Pierwsze wino w kartonie
Koncept trunku z winorośli w kartonie, został stworzony przez australijskiego winiarza Thomasa Angove’a. Producent wina szukał nowego sposobu na pakowanie produktu, który wcześniej dostępny był wyłącznie w szklanych butelkach. Angove wskazywał na wady szklanych opakowań – były one ciężkie, stosunkowo kruche i powodowały szybkie utlenianie się wina tuż po otwarciu butelki.
Pomysł vs realizacja
Thomasa Angove’a zainspirowała historia o greckich pasterzach, którzy spożywali wino z worków, wytworzonych z kozich skór. Oczywiście pomysł pakowania wina w kartonowe pudełka nie pojawił się wyłącznie w głowie Thomasa – ale to on, jako pierwszy zastosował to rozwiązanie właśnie do przechowywania trunków z winorośli. Prace nad stworzeniem odpowiedniego opakowania i badania rynkowe zajęły producentowi aż dwa lata, zanim ostatecznie opatentował on swój wynalazek w 1965 roku.
Prototyp
W listopadzie 1965 roku na rynku pojawiły się pudełka – otwierane od góry, w których znajdował się worek, który należało ręcznie przeciąć. Worek można było ponownie zamknąć np. za pomocą spinki. Prototyp bag-in-bax nie zawierał praktycznego kranika. W 1967 roku australijski wynalazca – Charles Henry Malpas, opracował hermetyczny kran Airlesflo, który ułatwił nalewanie wina z kartonu. Kran po raz pierwszy został wykorzystany przez Penfolds w 1968 roku. Kolejną innowacją było zamienienie worka z plastiku na metalizowany, wielowarstwowy odpowiednik.
Sprzedaż wina w kartonie
Sprzedaż win w kartonie rośnie z roku na rok. W latach 1997-2013 sprzedaż wzrosła o kilka punktów procentowych (w 1997 roku wynosiła ona 19% ogólnej sprzedaży win na świecie, podczas gdy w roku 2013 stanowiła już 26,5% ogólnej sprzedaży). We Francji, gdzie spożycie wina jest jednym z najwyższych na świecie – w przeliczeniu na osobę, sprzedaż wina w kartonie stanowiła w roku 2012/2013 około 22% sprzedawanych win. Jednym z największych eksporterów wina w kartonie jest Australia i Południowa Afryka.
Zalety wina w kartonie
Wina w kartonie nie odbiegają jakością od trunków zapakowanych w tradycyjny sposób. Rosnąca popularność bag-in-box ma swoje uzasadnienie:
- Wina w kartonie są tak samo dobre jak wina w butelce.
- Wybór trunków typu bag-in-box jest różnorodny – w sprzedaży dostępne są wina białe, czerwone, wytrawne, słodkie, a także takie, które różnią się pojemnością (3L lub 5L).
- Takie rozwiązania sprawdzają się podczas imprez, przyjęć i innych okazji.
- Wino w kartonie (po otwarciu) można przechowywać dłużej niż wino w butelce.
Jak przechowywać bag-in-box?
Karton zaopatrzony jest w kranik, który odcina dostęp powietrza do wnętrza worka z trunkiem. Wino w kartonie po otwarciu można zatem przechowywać w lodówce nawet do 6 tygodni, podczas gdy wino w butelce maksymalnie do 6 dni.
Przykładowe wina w kartonie
L’Antica Cantina Nero di Troia IGP Daunia Rosso
Czerwone, wytrawne wino, dostępne w kartonie o pojemności 5L. Trunek i wyrazistym bukiecie likierowych, balsamicznych i wędzonych aromatów. Ciepłe, aksamitne, delikatnie pieprzne. Doskonale nadaje się na grilla – do wieprzowiny lub dziczyzny.
Sarica Niculitel 1958 Rose Demisec
Różowe, półwytrawne wino z Rumunii. Na palecie aromatyczno-smakowej akcenty owoców – truskawki, maliny, śliwki. Odrzeświające, lekkie wino, z dawką czereśniowej słodyczy na finiszu. Pasuje do przystawek, sałatek, wędlin, lekkich serów.
Chardonnay IGT Marca Trevigiana
Białe, wytrawne wino z Włoch. Bag-in-box o pojemności 5L. Delikatne Chardonnay z regionu Veneto, w północnych Włoszech. Intensywny aromat cytrusów – papai, ananasa i melona, podbity jest nutą białych kwiatów i pieczonego chleba. Świeży, harmonijny trunek, mocno owocowy, wibrujący na podniebieniu. Doskonały jako aperitif lub do ryby czy deski serów.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/
