
JAK POPRAWNIE PRZECHOWYWAĆ WINO?
Wiele osób doskonale wie, jakie wina pasują, do jakich potraw oraz jak odpowiednio serwować trunek. Świadomość dotycząca poprawnego przechowywania wina jest jednak znacznie mniejsza. Niewłaściwie przechowywany alkohol traci swoje walory smakowe i aromatyczne, a po otwarciu butelki smakuje bardziej, jak kwaśny napój niż wyborny trunek. Warto zatem wiedzieć, jakie warunki należy zapewnić butelkom, aby zachowały swoją jakość.
Odpowiednie miejsce
Butelki z winem powinny być przechowywane w zaciemnionym i chłodnym miejscu – najbardziej odpowiednia jest piwnica, niestety nie każdy ma możliwość trzymania tam alkoholu. Zwykła piwnica w bloku mieszkalnym nie będzie właściwa – w takim miejscu potrzeba bowiem idealnej temperatury, wilgotności oraz co najważniejsze – wentylacji. Wszystkie wymienione czynniki mają ogromny wpływ na jakość, smak oraz aromat trunku.
Światło
Wino należy trzymać z daleka od źródeł światła – bez względu na to, czy chodzi o światło naturalne (słoneczne) czy sztuczne. Promieniowanie UV nie tylko ogrzewa trunek, ale i obniża jako jakość. Jeśli butelki z winem przechowywane są w piwnicy, należy zainwestować w oświetlenie LED. Kupując wino w sklepie stacjonarnym, sięgaj w głąb półki – trunki stojące na doświetlanych wystawach mogą mieć bowiem gorszą jakość od tych, ukrytych na ostatniej półce, za innymi butelkami.
Właściwa temperatura i wilgotność
W pomieszczeniu, w którym przechowywane są butelki z winem, musi panować właściwa temperatura i wilgotność. Optymalna temperatura to ta między 10 a 14 stopni Celsjusza. Do zmian temperatury (tych niezaplanowanych) może dochodzić z uwagi na wentylację oraz przeciągi. Wilgotność powietrza w pomieszczeniu z winem powinna zaś oscylować w przedziale 65-70%. Jeśli nie masz piwnicy, a chcesz przechowywać wino, zaopatrz się w specjalną chłodziarkę. Dzięki niej trunki zachowają świeżość, jakość i smak.
Temperatura serwowania trunku
Przy okazji tematu odpowiedniej temperatury do przechowywania wina, warto poruszyć kwestię idealnej temperatury serwowania trunku. Wina czerwone należy podawać w temperaturze 16-18 stopni Celsjusza. Wina białe – 8-12 stopni Celsjusza, a wina różowe 10-12 stopni Celsjusza. Trunki musujące zaleca się serwować w temperaturze od 8 do 12 stopni Celsjusza.
W pozycji leżącej
Alkohol należy przechowywać w pozycji leżącej – dzięki temu korek będzie przez cały czas, lekko zanurzony w płynie. Co ciekawe – jeśli korek wyschnie, wino może się zepsuć. Przechowując wino w piwnicy, na półkach lub w specjalistycznej lodówce, należy kierować się strefami termicznymi. Na górnych półkach zaleca się ułożyć wino czerwone, a na dolnych różowe i musujące. Zabieg ten ma jedno uzasadnienie – na górze panuje zazwyczaj wyższa temperatura, dzięki czemu czerwone wino można od razu degustować.
Jak przechowywać wino po otwarciu butelki?
Jeśli po kolacji lub spotkaniu zostało wino w butelce, należy zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. W tym celu warto kierować się kilkoma praktycznymi wskazówkami:
- Korek należy ponownie wcisnąć w szyjkę. Jeśli butelka wyposażona jest w nakrętkę – należy ją zakręcić.
- W przypadku win musujących, można użyć specjalnego korka lub zatyczki.
- W lodówce można przechować wino maksymalnie przez 3 dni. Niska temperatura spowalnia bowiem procesy utleniania.
- W lodówce wino należy przechować w pozycji pionowej, w drzwiach.
Co zrobić, żeby wino się nie popsuło?
Popsute wino traci walory smakowe i aromatyczne, co powoduje, że nie nadaje się do degustacji. Aby temu zapobiec, należy:
- przechowywać je w odpowiednich warunkach – zarówno przed otwarciem, jak i po otwarciu;
- napowietrzyć otwarte wino, za pomocą specjalnej karafki lub pompki (odciągnie powietrze z butelki i wytworzy w niej próżnię);
- przelać otwarte wino do mniejszej butelki.
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

