
KILKA SŁÓW O WINE PAIRINGU. JAKIE WINO PASUJE DO JAKIEGO JEDZENIA?
Wine and food pairing, czyli łączenie wina z jedzeniem – to temat bardzo złożony i niejednowymiarowy. To, jakie wino pasuje, do jakiego jedzenia zdeterminowane jest przede wszystkim ostatecznym doprawieniem, sposobem podania czy gustem konsumującego. Oczywiście i w tym aspekcie obowiązują pewne uniwersalne i ponadczasowe zasady – dzięki nim poszukiwanie idealnego trunku do dania, stanie się o wiele prostsze.
Ten sam region
Zasada komponowania dania z alkoholem pochodzącym z tego samego regionu geograficznego jest stara jak świat. Zakłada ona, że historycznie wino szło w parze z jedzeniem przygotowanym z lokalnych produktów. Taki miraż smaków tworzy wówczas idealną synergię i harmonię. Nie jest to zasada uniwersalna, która sprawdza się w każdych okolicznościach, są jednak zapewne obszary, gdzie takie duety wypadają wyśmienicie!
Wiodące smaki
Kolejną dobrą zasadą dotyczącą komponowania jedzenia z winem jest dopasowanie ciężkości alkoholu i potrawy oraz dominujących w nich smaków, które należy odpowiednio zgrać. Warto wtedy wziąć pod uwagę kwasowość dwóch elementów, słoność, pikantność oraz moc alkoholu. Naturalnie nie koniecznie należy kierować się podobieństwami – ciekawą metodą jest łączenie wina i jedzenia na zasadzie kontrastu.
Do ryby
Z owocami morza i rybami najlepiej kojarzy się białe wino. Delikatne mięso ryby smakuje idealnie w akompaniamencie wyraźnie kwasowego, świeżego i mocnego białego trunku. Do konkretnych dań rybnych, które podawane są w sosach, warto wybrać wino o pełniejszej strukturze, które wcześniej dojrzewało w beczce. Alternatywą dla białego wina jest wino różowe.
Do mięsa
Do steku bezapelacyjnie należy dopasować czerwone wino. Tłuszcze zwierzęce i proteiny wchodzą w symbiotyczny związek z taninami wina, wygładzając je i balansując odpowiednio. Czerwone, dobrze zbudowane, taniczne wino będzie strzałem w dziesiątkę do ciężkich, tłustych, wyrazistych potraw mięsnych. Wieprzowina czy cielęcina smakują dobrze zarówno w duecie z czerwonym, jak i białym trunkiem. A co do polskiego schabowego? Cabernet sauvignon lub syrah będzie idealnym wyborem!
Do pizzy
Pizza to jedna z najpopularniejszych potraw na świecie. Toskańskie Chianti czy lekkie wino czerwone o zaznaczonej kwasowości będzie współgrać z czerwonym sosem pomidorowym na placku. Pizza bianca – na śmietanowym sosie polubi białe wino, uprzednio dojrzewające w beczce. Do pizzy hawajskiej sprawdzi się zaś słodkie wino. Zaskoczeni? Pewnie tak, podobnie, jak Włosi na myśl o ananasie na pizzy.
Do deseru
W tym aspekcie obowiązuje pełna dowolność. Wiele osób serwuje bowiem wytrawne, ciężkie, mocno garbnikowe wina w towarzystwie słodkich deserów, ale równie duża część społeczeństwa preferuje trunki słodkie, które dodatkowo podbijają słodycz czekolady, bitej śmietany czy kremów. Do czekoladowego deseru pasuje Porto Ruby, a lekko słodkim ciastom powinno towarzyszyć delikatne Amarone.
Praktyczna ściąga – co do czego
- Ostrygi – wino ze szczepu Muscadet
- Pizza z sosem pomidorowym – Chianti
- Sałatka owocowa – Pinot Grigio
- Gulasz – Primitivo di Manduria
- Foie gras – Sauternes
- Azjatyckie curry – Gewurztraminer
- Krewetki – Albarino
- Kurczak w sosie śmietanowym – Chardonnay
- Kaczka z sosem z czerwonych owoców – Pinot Noir
Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

