KIM JEST SOMMELIER?
Degustacja,  Wino od podstaw

KIM JEST SOMMELIER?

Sommelier to osoba wyspecjalizowana w tematyce win i winifikacji. W praktyce Sommelier jest częścią serwisu restauracyjnego, barowego lub kawiarnianego. Posiada wiedzę, doświadczenie i niezbędne certyfikaty. Jest osobą, która pomaga, doradza i dopasowuje wina do indywidualnych upodobań, preferencji, potrzeb, okazji czy dania. Co należy do obowiązków Sommeliera? Jak nim zostać?

Wymagane cechy i obowiązki Sommeliera

Osoba pełniąca funkcję tudzież rolę Sommeliera powinna biegle posługiwać się językiem typowym dla świata win. Miejsca pochodzenia, odmiany, szczepy, producenci, metody winifikacji czy obowiązujące trendy i statystyki dotyczące np. sprzedaży win – nie mogą być obce Sommelierowi. Nie bez znaczenia jest również łatwość komunikacji, wysoka kultura osobista oraz podstawowa wiedza dotycząca miksologii, innych rodzajów alkoholi czy kawy i herbaty. Do obowiązków Sommeliera należy między innymi serwowanie napojów alkoholowych, doradzanie w kwestii doboru wina do potrawy, a poza tym współpraca z dostawcami i importerami, szkolenia pracowników, ciągłe udoskonalanie karty win.

Cechy idealnego Sommeliera

  • Wybitna znajomość terminologii i pojęć specjalistycznych dotyczących alkoholi – w szczególności wina i winifikacji.
  • Kultura osobista, elokwencja, łatwość komunikacji.
  • Dobra znajomość języków obcych.
  • Obowiązkowość, opanowanie.
  • Kreatywne myślenie, dobre zarządzanie czasem, pokora.
  • Nienaganna aparycja.

Obowiązki Sommeliera

  • Serwowanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
  • Dobór wina do potraw.
  • Doradzanie, konsultowanie w kwestii wyboru trunków – w szczególności wina.
  • Tworzenie i udoskonalanie karty win.
  • Współpraca z dostawcami, szefami kuchni, kelnerami, barmanami.
  • Szkolenia pracowników.
  • Zamówienia, inwentaryzacje.

Jak zostaje się Sommelierem?

Wielu profesjonalnych Sommelierów rozpoczyna swoją przygodę zawodową w restauracjach czy barach, pracując na stanowisku barmana lub kelnera. Droga do zostania Sommelierem może przebiegać dwutorowo:

  • osoba, która pracuje już w gastronomii, zgłębia wiedzę oraz nabywa nowe umiejętności;
  • odbywa wcześniejsze kursy sommelierskie i enologiczne, na uczelni wyższej, która przygotowuje do pracy na stanowisku Sommeliera.

Kursy i egzaminy o renomie międzynarodowej

Sommelierem można zostać na wiele sposobów, ale profesjonalnym Sommelierem można zostać wyłącznie przechodząc szkolenie, zdając egzamin i otrzymując certyfikat, z następujących placówek:

  • Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
  • Association de la Sommellerie Internationale.
  • Wine and Spirit Education Trust.
  • Court od Master Sommeliers.

Kurs sommelierski

Poszczególne kursy różnią się ilością godzin i zakresem omawianego materiału. W praktyce najlepsze kursy sommelierskie sprowadzają się do trzech etapów: teoria, serwis oraz degustacja. Teoria jest niezbędna, aby dogłębnie poznać temat. Serwis obrazuje jak otwierać wino, przeprowadzać dekantację oraz nalewać wino. Degustacja pozwala zaś poznać bliżej wina, a także porównać własną percepcję z innymi uczestnikami.

Stowarzyszenie Polskich Sommelierów

Polskie Stowarzyszenie Sommelierów to społeczność, która zrzesz ludzi z pasją i miłością do wina. Jego członkowie pracują w branży gastronomicznej – w sektorze winiarskim. Od 2001 roku Stowarzyszenie współtworzy rynek oraz kulturę wina w Polsce. Celem Stowarzyszenia jest integracja środowiska sommelierskiego, poszerzanie wiedzy i świadomości oraz podnoszenie standardów usług związanych z polską gastronomią.

Szukasz dobrego wina? Odwiedź: https://www.barellmo.pl/

Możliwość komentowania KIM JEST SOMMELIER? została wyłączona